L’Associació per la
Defensa dels Vegetals (ADV) Fruita Dolça de l’Alt Penedès és l’entitat
organitzadora de la jornada que reunirà els experts de diversos centres
d’investigació i universitats per parlar del maneig del sòl a la vinya. La
jornada és realitzarà el proper 7 de febrer a la Masia de Mas Catarro de Santa
Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Al llarg de la jornada, es presentarà,
per primera vegada, una guia que recull els assaigs en cobertes vegetals que l’stituto
de Cièncias de la Vid y el Vino ha realitzat en diferents zones vitícoles de
tot l’estat. Un any més, la jornada anual que organitza l’DV rep el suport de
institucional del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’untament de Santa
Margarida i els Monjos i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,
Alimentació i Medi Natural.
L’entitat ADV
Fruita Dolça de l’Alt Penedès, que agrupa una 40ena d’explotacions agrícoles,
organitza una jornada tècnica per parlar del maneig del sòl agrícola. La
jornada d’enguany serà la tercera que aquesta entitat d’agricultors de la
comarca organitza i reunirà els millors experts per parlar de la fertilitat,
conservació i millora dels sòls dels nostres cultius. S’afirma que amb el pas dels anys el sòl ha
deixat de ser el suport mecànic de la planta per convertir-se en un dels
elements més importants de gestió dels nostres cultius. Algunes referències
apunten que es poden localitzar fins a 600 milions d’essers vius per centímetre
cúbic de sòl. “Això posa de manifest la importància del sòl agrícola entès com
a sistema biològic actiu”, i s’afegeix que “la fertilitat dels nostres sòls és
un patrimoni no a menys tenir i que cal conservar. Avui, els principals
sistemes de producció agrícola – ecològica i integrada – tenen en els seus
protocols normatius la millora de la fertilitat del sòl i es preocupen per les
propietat físiques, químiques i biològiques del mateix a fi d’evitar-ne la seva
degradació. Així doncs, l’objectiu de la jornada és clar: aprofundir en aquells
aspectes claus pel manteniment i millora dels nostres sòls, sabent que
qualsevol millora en aquest sentit repercutirà favorablement i directament en
els nostres cultius”.
La jornada reunirà
a experts i professionals en la matèria. Al llarg de la mateixa es presentarà
una guia que recull els assaigs i experiències al voltant de la implantació de
les cobertes vegetals en vinya. Aquesta guia ha estat coordinada pel “Instituto
de Cièncias de la Vid y el Vino” i serà el Sr. Sergio Ibáñez, membre del grup
de gestió de factors de la producció vitícola, qui farà la presentació en la
jornada. El Sr. Lluís Giralt, tècnic de la secció de viticultura d’INCAVI,
també intervindrà en aquest mateix tema per exposar els resultats dels assaigs
realitzats a Catalunya. A més, la jornada
comptarà amb la presencia d’altres experts en la matèria com: el Sr. Pere
Villar (responsable del departament agronòmic ILERSAP), la Sra. Rosa Mª Poch
(catedràtica d’edafologia i química del sòl de la Universitat de Lleida) i el
Sr. Iñigo Virto (membre de l’àrea d’edafologia i química del sòl de la
Universitat Pública de Navarra). Tot el programa és pot consultar extensament a
l’agenda de RuralCat o bé: http://fordal.blogspot.com La jornada, que compta
amb un ampli suport institucional, patrocinis i col·laboracions de diferents
empreses del sector, està oberta a totes les persones interessades en la
matèria que es tractarà. Degut a l’aforament limitat cal que els interessats
s’inscriguin posant-se en contacte amb ADV Fruita Dolça de l’Alt Penedès a
través del seu mail adv-altpenedes@agronet.org o bé per telèfon 616.383.205.
ADV Fruita Dolça de
l’Alt Penedès és una entitat que presta assessorament tècnic als agricultors de
la comarca en els cultius de vinya i fruiters. Aquesta entitat va néixer fa 10
anys i des de llavors ha desenvolupat diferents tècnics de control de plagues i
malalties amb l’objectiu d’aconseguir un agricultura més sostenible i
respectuosa amb el medi. Avui l’entitat assessora a unes 40 explotacions
agrícoles, moltes de les quals estant certificades pels sistemes de producció
integrada o ecològica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada