diumenge, 6 de gener del 2013

Es reuneixen al Penedès els millors experts per parlar del bon maneig del sòl agrícola


L’Associació per la Defensa dels Vegetals (ADV) Fruita Dolça de l’Alt Penedès és l’entitat organitzadora de la jornada que reunirà els experts de diversos centres d’investigació i universitats per parlar del maneig del sòl a la vinya. La jornada és realitzarà el proper 7 de febrer a la Masia de Mas Catarro de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Al llarg de la jornada, es presentarà, per primera vegada, una guia que recull els assaigs en cobertes vegetals que l’stituto de Cièncias de la Vid y el Vino ha realitzat en diferents zones vitícoles de tot l’estat. Un any més, la jornada anual que organitza l’DV rep el suport de institucional del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’untament de Santa Margarida i els Monjos i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
L’entitat ADV Fruita Dolça de l’Alt Penedès, que agrupa una 40ena d’explotacions agrícoles, organitza una jornada tècnica per parlar del maneig del sòl agrícola. La jornada d’enguany serà la tercera que aquesta entitat d’agricultors de la comarca organitza i reunirà els millors experts per parlar de la fertilitat, conservació i millora dels sòls dels nostres cultius.  S’afirma que amb el pas dels anys el sòl ha deixat de ser el suport mecànic de la planta per convertir-se en un dels elements més importants de gestió dels nostres cultius. Algunes referències apunten que es poden localitzar fins a 600 milions d’essers vius per centímetre cúbic de sòl. “Això posa de manifest la importància del sòl agrícola entès com a sistema biològic actiu”, i s’afegeix que “la fertilitat dels nostres sòls és un patrimoni no a menys tenir i que cal conservar. Avui, els principals sistemes de producció agrícola – ecològica i integrada – tenen en els seus protocols normatius la millora de la fertilitat del sòl i es preocupen per les propietat físiques, químiques i biològiques del mateix a fi d’evitar-ne la seva degradació. Així doncs, l’objectiu de la jornada és clar: aprofundir en aquells aspectes claus pel manteniment i millora dels nostres sòls, sabent que qualsevol millora en aquest sentit repercutirà favorablement i directament en els nostres cultius”.
La jornada reunirà a experts i professionals en la matèria. Al llarg de la mateixa es presentarà una guia que recull els assaigs i experiències al voltant de la implantació de les cobertes vegetals en vinya. Aquesta guia ha estat coordinada pel “Instituto de Cièncias de la Vid y el Vino” i serà el Sr. Sergio Ibáñez, membre del grup de gestió de factors de la producció vitícola, qui farà la presentació en la jornada. El Sr. Lluís Giralt, tècnic de la secció de viticultura d’INCAVI, també intervindrà en aquest mateix tema per exposar els resultats dels assaigs realitzats a Catalunya. A més, la jornada comptarà amb la presencia d’altres experts en la matèria com: el Sr. Pere Villar (responsable del departament agronòmic ILERSAP), la Sra. Rosa Mª Poch (catedràtica d’edafologia i química del sòl de la Universitat de Lleida) i el Sr. Iñigo Virto (membre de l’àrea d’edafologia i química del sòl de la Universitat Pública de Navarra). Tot el programa és pot consultar extensament a l’agenda de RuralCat o bé: http://fordal.blogspot.com La jornada, que compta amb un ampli suport institucional, patrocinis i col·laboracions de diferents empreses del sector, està oberta a totes les persones interessades en la matèria que es tractarà. Degut a l’aforament limitat cal que els interessats s’inscriguin posant-se en contacte amb ADV Fruita Dolça de l’Alt Penedès a través del seu mail adv-altpenedes@agronet.org o bé per telèfon 616.383.205.
ADV Fruita Dolça de l’Alt Penedès és una entitat que presta assessorament tècnic als agricultors de la comarca en els cultius de vinya i fruiters. Aquesta entitat va néixer fa 10 anys i des de llavors ha desenvolupat diferents tècnics de control de plagues i malalties amb l’objectiu d’aconseguir un agricultura més sostenible i respectuosa amb el medi. Avui l’entitat assessora a unes 40 explotacions agrícoles, moltes de les quals estant certificades pels sistemes de producció integrada o ecològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada