Aquest dimarts he tingut ocasió de compartir amb l'entusiasta wine lover (expert en la Bordeus avant Parker), amant de la tòfona i exaparellador municipal de Cerdanyola del Vallès Lluís Ariza Soler (De Narices... http://www.7canibales.com/?author=309) grans vins (des de Sant Sadurní d'Anoia a Beaune passant per Napa Valley), fantàstics plats (la família Gallego, els propietaris, s’ha proposat no deixar d’elevar el nivell) i millor conversa. Ens hem citat al Restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú, on el servit i les ganes d’agradar han estat més que memorables. Wanton farcit de llamàntol, cloïsses, popets de primera tria EXCEPCIONALS, calamarsons (pura mantega), escamarlans vilanovins d'una alçada només comparable a les millors gambes vermelles, un gall de Sant Pere de ració que ens hem partit i un filet de bou amb ceps ha estat el festival d'un restaurant des del qual pots veure el mar hivernal i una platja de Ribes Roges només habitada per unes gavines que busquen els últims rajos de sol. Només la vista ja és tot un luxe.
Els vins havien d'estar, per força,
a l'alçada. Hem començat per un cava, per un gran cava: Albert de Vilarnau
2005. Pastisseria i fruits secs (nous i avellanes) en un llit de fruita de
primavera de pinyol confitada i mel. Chardonnay majoritari (60%) i pinot noir
vinificat en blanc. Brut Nature. Estructura i carbònic molt ben integrat.
Aromàtic i hedonista. Un cava de González Byass (quina gran feina la de Damià
Deàs i Eva Plazas!) que posaria en més d'un compromís seriós a més d'un xampany
de renom. La cosa ha continuat amb un borgonya massa marcat per la fusta
inicialment (Le Clos Blanc Beaune Grèves 2004 Louis Jadot. Domaine Gagey).
Després de la decantació ha anat evolucionant, mostrant franques notes a crema
cremada. Un bon vi del qual no hem pogut fruir plenament. La traca final ha
estat un memorable Dominus de 1991, un vi californià d'una gran anyada (amb una
pluviometria per sota de la mitjana). Un 80% de cabernet sauvignon (el pebrot
és ben present) completat amb cabernet franc (19%) i un suspir de petit verdot.
L’hem decantat després que es trenqués el tap. S'ha mostrat excels (a cegues
molts hauríem dit que era un bon i madur bordeus). És madur i balsàmic però
encara ben viu. Notes fenòliques i de cuir hi són ben presents. Molta
intensitat. Mostra precipitacions però encara té un color ben maco. En boca, però,
és llarg i sorprenentment fresc dues dècades després de ser embotellat. El taní
és rodó. És harmoniós i elegant. Un senyor vi. No hi ha arestes. L'anyada en
curs d'aquest vi se situa al voltant dels 100 euros (Primeras Marcas).
Dominus
(plural domini, femení domina) és una paraula llatina que significa mestre,
propietari i més tard, senyor. Una bona definició per descriure al Sr. Ariza.
A continuació us adjunto la fitxa del celler del Dominus 1991:
DOMINUS 1991
The 1991 Dominus is the most harmonious and elegant wine to be released by the Dominus winery in the first decade of its existence.
All Dominus wines to date, including the 1991, originate solely from the Bordeaux varieties grown at Napanook Vineyard. The 1991 is composed of 80% Cabernet Sauvignon, complemented by 19% Cabernet Franc and a small amount of Petit Verdot.
The 1991 Dominus has a deep ruby color, and possesses extraordinary intensity and balance, as well as phenomenal richness and fruit. The wine exhibits silky tannins with a full-bodied palate and an elegant, long finish.
As with all Dominus wines, Christian Moueix recommends decanting this wine prior to serving, in order to allow it to develop to its full potential.
The new Dominus label, christened with the 1991 vintage, was created by a French designer.
Vintage Summary:
We received 26.5 inches of rain (normal 35.68). Initially the season was of concern due to the late bloom, veraison and harvest. As it turned out, the 1991 season was an example of where the added time on the vines was indeed positive. The 1991 growing season was one of the longest on record in the Napa Valley, producing a fruit of extraordinary quality.
BEGINNING DATE OF HARVEST: October 6
FINAL DATE OF HARVEST: October 18
PERCENTAGE OF NEW BARRELS: 40%
TIME IN BARREL: 15 months
BOTTLING DATE: July 93
9-LITER CASES PRODUCED: 6500
RELEASE DATE: October 1995
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada