La Denominació
d’Origen Qualificada Priorat ha recollit més de 4,8 milions de quilos de raïm
en la campanya de verema 2012. Aquest és el balanç de la darrera campanya que s'ha fet públic avui dimarts. En termes
quantitatius, la verema d’enguany ha estat lleugerament inferior respecte a la
producció del 2011: en total s’han produït 4.813.854 quilos, un volum similar
al de la verema 2010. Quantitativament, la garnatxa negra i la carinyena
(o samsó), les varietats recomanades en aquesta denominació d’origen, segueixen
essent les grans protagonistes de la verema. La suma d’ambdues varietats
representa un 63,73% del total de la producció d’enguany, un dels percentatges
més elevats dels darrers anys (el 2011 el volum de garnatxa negra i carinyena respecte
al total de la producció fou del 61,12% i, al 2010, del 59,30%). L’evolució del
pes que aquestes varietats han tingut durant els darrers anys a la DOQ Priorat
és el següent:
EVOLUCIÓ DEL PES DE LES VARIETATS
RECOMANADES A LA DOQ PRIORAT DURANT
ELS DARRERS ANYS (en %)
|
|||||||
Varietat
|
any
|
||||||
2007
|
2008
|
2009
|
2010
|
2011
|
2012
|
||
Garnatxa negra
|
43,60%
|
45,84%
|
41,30%
|
38,10%
|
41,07%
|
42,12%
|
|
Carinyena
|
18,74%
|
18,91%
|
21,90%
|
21,20%
|
20,05%
|
21,61%
|
|
TOTAL
|
62,34%
|
64,75%
|
63,20%
|
59,30%
|
61,12%
|
63,73%
|
La importància de
la garnatxa negra i la carinyena no és casual a la DOQ Priorat. La gran
adaptabilitat d’aquestes varietats al sòl de llicorella i al clima s’evidencia
encara més en anys secs com el que hem tingut enguany.
La poca
pluviometria durant la primavera i l’estiu van afavorir que la sanitat de la verema fos excel·lent.
En aquest sentit, cal destacar que la pluja acumulada de gener a octubre a
l’estació meteorològica de Torroja del Priorat fou de 366 l/m2. Fins a
mitjans-finals d’agost no es va observar estrès hídric a la planta i el raïm va
fer bé els diferents processos biològics. Aquest 2012 ha destacat per un
decalatge important entre grau alcohòlic i maduració fenòlica. Aquesta diferència
sembla que s’està accentuant als darrers anys i sembla ser que el grau accelera
el seu increment durant l’agost i roman més estable durant setembre i octubre, cosa
que permet una bona maduració del raïm.
Pel que fa als
estadis fenològics en les diferents varietats i/o zones s’aprecià més
diferència en funció de la zona que no pas en funció de la varietat. Així, hi va haver fins a tres
setmanes de diferència entre la Morera de Montsant i el Molar pel que fa a
estadi fenològic. També cal tenir en compte la diferència d’alçada (100 metres
d’alçada a la vinya més baixa al Molar respecte els 750 de la vinya més alta de
la Morera de Montsant). Així, s’aprecià aproximadament una setmana de
diferència per cada 200 metres
d’alçada.
La verema 2012 es
va avançar lleugerament respecte d’altres anys a causa de la manca de pluges,
les fortes calors i a l’elevat grau alcohòlic, entre altres factors. Cal
destacar que la verema es va compactar en el temps, ja que la manca de pluges
durant el mes de setembre va permetre que es desenvolupés sense interrupcions.
El dia 20 d’agost s’iniciava la verema a la DOQ Priorat amb la varietat merlot
a la zona del Lloar, i es va generalitzar
a partir de la segona quinzena de setembre a tota la denominació
d’origen. A finals d’agost es començaven a veremar les varietats blanques i
algunes de negres de cicle curt a les Solanes del Molar, zones baixes del Lloar
i Gratallops, mentre que a mitjans-finals d’octubre només restaven per veremar
algunes carinyenes i alguna garnatxa a les parts més altes i fresques de la DOQ
Priorat.
Tot i que encara és
aviat per a jutjar la qualitat de la verema del 2012, el president de la DOQ
Priorat, Toni Alcover, ha apuntat que “gràcies a la complexitat de la DOQ
Priorat, podem esperar grans vins a l’alçada del prestigi de la nostra
denominació d’origen”. Pel que fa a les diferents varietats de raïm cal matisar
que la garnatxa i la carinyena (les més representatives dels vins de la DOQ
Priorat) van aguantar correctament l’estrès hídric. Gràcies a un millor comportament
hidrodinàmic també s’observà una molt bona resistència a la sequera tant en les
vinyes velles com en aquelles on s’hi practiquen mètodes de conreu del sòl.
Desglossament per
varietats
La producció total
de la verema 2012 ha estat de 4.813.854 quilos. Cal destacar que garnatxa i
carinyena sumen quasi un 64% de la producció i que enguany aquestes varietats
han demostrat estar molt ben adaptades i han ajudat a consolidar la producció
total de la DOQ Priorat al voltant dels 5 milions de quilograms.
COLLITA
2012: DESGLOSSAMENT PER VARIETATS
|
||
Garnatxa
negra
|
2.027.762
|
42,12%
|
Carinyena
|
1.040.224
|
21,61%
|
Cabernet
sauvignon
|
604.356
|
12,55%
|
Sirà
|
506.866
|
10,53%
|
Merlot
|
339.685
|
7,06%
|
Garnatxa
peluda
|
22.760
|
0,47%
|
Ull
de llebre
|
20.059
|
0,42%
|
Cabernet
franc
|
15.489
|
0,32%
|
Pinot
noir
|
517
|
0,01%
|
Garnatxa
blanca
|
136.804
|
2,84%
|
Macabeu
|
48.108
|
1,00%
|
Pedro
Ximénez
|
20.582
|
0,43%
|
Viognier
|
14.419
|
0,30%
|
Pansal
|
7.410
|
0,15%
|
Moscatell
d'Alexandria
|
3.845
|
0,08%
|
Picapoll
blanc
|
2.644
|
0,05%
|
Moscatell
de gra petit
|
1.607
|
0,03%
|
Chenin
|
717
|
0,01%
|
TOTAL
|
4.813.854
|
100%
|
TOTAL NEGRES
|
4.577.718
|
95,09%
|
TOTAL BLANQUES
|
236.136
|
4,91%
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada