dimarts, 8 de gener del 2013

Collita lleugerament inferior al Priorat, amb 4,8 milions de quilos


La Denominació d’Origen Qualificada Priorat ha recollit més de 4,8 milions de quilos de raïm en la campanya de verema 2012. Aquest és el balanç de la darrera campanya que s'ha fet públic avui dimarts. En termes quantitatius, la verema d’enguany ha estat lleugerament inferior respecte a la producció del 2011: en total s’han produït 4.813.854 quilos, un volum similar al de la verema 2010. Quantitativament, la garnatxa negra i la carinyena (o samsó), les varietats recomanades en aquesta denominació d’origen, segueixen essent les grans protagonistes de la verema. La suma d’ambdues varietats representa un 63,73% del total de la producció d’enguany, un dels percentatges més elevats dels darrers anys (el 2011 el volum de garnatxa negra i carinyena respecte al total de la producció fou del 61,12% i, al 2010, del 59,30%). L’evolució del pes que aquestes varietats han tingut durant els darrers anys a la DOQ Priorat és el següent:


EVOLUCIÓ DEL PES DE LES VARIETATS RECOMANADES A LA DOQ PRIORAT                                                  DURANT ELS DARRERS ANYS (en %)


Varietat
any

2007
2008
2009
2010
2011
2012

Garnatxa negra
43,60%
45,84%
41,30%
38,10%
41,07%
42,12%

Carinyena
18,74%
18,91%
21,90%
21,20%
20,05%
21,61%

TOTAL
62,34%
64,75%
63,20%
59,30%
61,12%
63,73%




La importància de la garnatxa negra i la carinyena no és casual a la DOQ Priorat. La gran adaptabilitat d’aquestes varietats al sòl de llicorella i al clima s’evidencia encara més en anys secs com el que hem tingut enguany.

La poca pluviometria durant la primavera i l’estiu van afavorir que  la sanitat de la verema fos excel·lent. En aquest sentit, cal destacar que la pluja acumulada de gener a octubre a l’estació meteorològica de Torroja del Priorat fou de 366 l/m2. Fins a mitjans-finals d’agost no es va observar estrès hídric a la planta i el raïm va fer bé els diferents processos biològics. Aquest 2012 ha destacat per un decalatge important entre grau alcohòlic i maduració fenòlica. Aquesta diferència sembla que s’està accentuant als darrers anys i sembla ser que el grau accelera el seu increment durant l’agost i roman més estable durant setembre i octubre, cosa que permet una bona maduració del raïm.

Pel que fa als estadis fenològics en les diferents varietats i/o zones s’aprecià més diferència en funció de la zona que no pas en funció de la  varietat. Així, hi va haver fins a tres setmanes de diferència entre la Morera de Montsant i el Molar pel que fa a estadi fenològic. També cal tenir en compte la diferència d’alçada (100 metres d’alçada a la vinya més baixa al Molar respecte els 750 de la vinya més alta de la Morera de Montsant). Així, s’aprecià aproximadament una setmana de diferència  per cada 200 metres d’alçada.

La verema 2012 es va avançar lleugerament respecte d’altres anys a causa de la manca de pluges, les fortes calors i a l’elevat grau alcohòlic, entre altres factors. Cal destacar que la verema es va compactar en el temps, ja que la manca de pluges durant el mes de setembre va permetre que es desenvolupés sense interrupcions. El dia 20 d’agost s’iniciava la verema a la DOQ Priorat amb la varietat merlot a la zona del Lloar, i es va generalitzar  a partir de la segona quinzena de setembre a tota la denominació d’origen. A finals d’agost es començaven a veremar les varietats blanques i algunes de negres de cicle curt a les Solanes del Molar, zones baixes del Lloar i Gratallops, mentre que a mitjans-finals d’octubre només restaven per veremar algunes carinyenes i alguna garnatxa a les parts més altes i fresques de la DOQ Priorat.

Tot i que encara és aviat per a jutjar la qualitat de la verema del 2012, el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, ha apuntat que “gràcies a la complexitat de la DOQ Priorat, podem esperar grans vins a l’alçada del prestigi de la nostra denominació d’origen”. Pel que fa a les diferents varietats de raïm cal matisar que la garnatxa i la carinyena (les més representatives dels vins de la DOQ Priorat) van aguantar correctament l’estrès hídric. Gràcies a un millor comportament hidrodinàmic també s’observà una molt bona resistència a la sequera tant en les vinyes velles com en aquelles on s’hi practiquen mètodes de conreu del sòl.

Desglossament per varietats

La producció total de la verema 2012 ha estat de 4.813.854 quilos. Cal destacar que garnatxa i carinyena sumen quasi un 64% de la producció i que enguany aquestes varietats han demostrat estar molt ben adaptades i han ajudat a consolidar la producció total de la DOQ Priorat al voltant dels 5 milions de quilograms.




COLLITA 2012: DESGLOSSAMENT PER VARIETATS
Garnatxa negra
2.027.762
42,12%
Carinyena
1.040.224
21,61%
Cabernet sauvignon
604.356
12,55%
Sirà
506.866
10,53%
Merlot
339.685
7,06%
Garnatxa peluda
22.760
0,47%
Ull de llebre
20.059
0,42%
Cabernet franc
15.489
0,32%
Pinot noir
517
0,01%
Garnatxa blanca
136.804
2,84%
Macabeu
48.108
1,00%
Pedro Ximénez
20.582
0,43%
Viognier
14.419
0,30%
Pansal
7.410
0,15%
Moscatell d'Alexandria
3.845
0,08%
Picapoll blanc
2.644
0,05%
Moscatell de gra petit
1.607
0,03%
Chenin
717
0,01%
TOTAL
4.813.854
100%
TOTAL NEGRES
4.577.718
95,09%
TOTAL BLANQUES
236.136
4,91%



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada