Enofusión (Madrid Fusión) va acollir
ahir a la tarda un interessant
tast vertical de Grans Muralles (un vi icona de Torres situat al voltant dels
110 euros) dirigit per Josep Sabarich, director tècnic de Torres. Amb aquest
tast van presentar el projecte de recuperació de varietats ancestrals en que
Torres treballa des de fa més de 30 anys. El primer raïm, descobert el 1980 i
recuperat gràcies a aquest projecte de recerca, va ser el garró, que. Al costat
de la varietat Querol, donen la seva identitat inconfusible a l'anyada 2009 del
vi Grans Muralles, que es començárà a comercialitzar el pròxim mes de març. En
aquest tast únic de Madrid es van poder provar varietats recuperades en estat
pur, i gaudir de diverses de les millors anyades del Grans Muralles: 2001,
2004, 2006 i 2009. En el Grans Muralles del 2009 s'ha inclòs un 20% de Querol.
El projecte de
recerca per recuperar varietats ancestrals va començar l'any 1980, quan un viticultor
va contactar amb Torres per notificar la troballa, entre els seus ceps, d'una
varietat que no aconseguia identificar. Es tractava de la garró, que, després
de sobreviure miraculosament a la filoxera, “va poder adaptar-se a les condicions
climàtiques actuals i fins i tot va arribar a tenir un potencial enològic
diferencial amb el qual elaborar vins únics.” Va ser el punt de partida “d'un
dels capítols més apassionants de la història de Torres”, un projecte en marxa
que els ha portat a rastrejar i a recuperar 32 varietats de raïm oblidades, de
les quals tan sol vuit han estat registrades per posseir un bon potencial enològic.
La nova varietat es va
trobar al setembre de 1998 en el terme municipal de Querol, poble del que ha
rebut el seu nom. Inicialment es va anomenar Varietat nº 4. Aquest descobriment
ha permès recuperar una varietat única que presenta un índex de polifenols
totals (IPT) d'entre 100 i 120m, tenint en compte que l'índex normal està entre
65 i 85 IPT. Això fa que la Querol es trobi a la franja superior del grup de
varietats amb major poder antioxidant. D'altra banda, la seva flor no és
hermafrodita com passa en la majoria de ceps vinífers, sinó femenina. Aquesta característica
es reflecteix en la menor grandària dels seus grans de Raymi i en les seves
qualitats organolèptiques. Els vins elaborats a partir del raïm Querol són,
segons Torres, intensos i fruiters en la seva joventut i, amb el temps en
ampolla, presenten notes de llorer i fruita confitada. En boca resulten
concentrats, amplis i amb molt nervi. Jo, que he tingut la sort de tastar aquesta varietat en
diverses ocasions i anyades, en puc donar fe.
El programa de
recuperació de varietats ancestrals dissenyat per Torres es caracteritza per “una
metodologia rigorosa, l'ús de tècniques innovadores i l'esforç d'un gran equip
d'experts. Passen molts anys fins que s'han completat amb èxit les 5 fases del
programa: Cerca de varietats; identificació i categorització; valoració del
potencial enològico; sanejament i reproducció de la planta i, finalment,
adaptació al camp”·
el que m'agrada mes d'aquest vi es que els de Torres diferencien a la etiqueta el samsó i la carinyena, a veure si n'aprenen¡¡¡¡¡¡¡
ResponElimina