El Consell
Regulador de la Denominació d'Origen Penedès podria estar a punt d’autoritzar, d’admetre com a
varietat autoritzada, la varietat negra de raïm petit verdot. Sembla que els
testos fets amb aquesta varietat, i els bons resultats obtinguts en proves
experimentals com les fetes al celler Jean Leon de Torrelavit, podrien haver
fet decantar la balança i obrir la porta a aquesta varietat. Des de Torres s’afirma
que el fet que madura molt més tard que la major part de les altres varietats
de raïm impedeix que prosperi amb èxit en moltes de les regions franceses, i es
troba solament a la regió de Bordeus. Les seves aromes s'han comparat als
encenalls del plàtan i del llapis. Adquireix forts tons forts lilosos durant el
procés de maduració. El seu ús principal és aportar l'aroma, el color, l'àcid i
el taní (en ocasions també usat per augmentar la gradació alcohòlica) a molts
dels grans vins negres francesos, mitjançant una adició no superior al 10 per
100 del total. Es conrea recentment a Argentina, Xile, Uruguai, Califòrnia,
Colorado, Texas, Washington, Virginia, Austràlia, Columbia Britànica i Nova
Zelanda, també per potenciar altres vins. Jean Leon podria acabar elaborant un
petit verdot 100%.Hi ha qui dóna per fet que aquesta varietat va ser introduïda
a Espanya l’any 1991 per l’enóleg Juan Manuel Vetas a Ronda (Màlaga). La fotografia que acompanya aquest post és de Torres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada