EcoSostenibleWine,
fòrum de reflexió i debat sobre els sistemes de producció sostenibles i
ecològics en la vitivinicultura , es reeditarà el 6 de novembre a Vilafranca
del Penedès. El sector vitivinícola
internacional torna a donar-se cita per debatre i valorar “conceptes tan
importants i de gran valor per al futur del sector com són sostenibilitat i ecologia
en pro de la protecció del medi ambient”. En aquesta tercera edició es reflexionarà
sobre els sistemes de producció existents que tenen com a objectiu la protecció
de l'entorn i valorar si són realment sostenibles des d'un punt de vista
integral, “ja que sovint, aquests sistemes no tenen en compte els nous reptes
ambientals com són el canvi climàtic i emissions de CO2, l'energia, escassetat
d'aigua, etc.”. L'objectiu
d'EcoSostenibleWine 2012 és debatre l'adaptació dels actuals sistemes de producció
ecològica a l'escenari que planteja el canvi climàtic, especialment pel que fa
a l'adaptació i la sostenibilitat de la vinya i el vi en un futur immediat. S’afirma
des cde l’organització que aquest és “un tema de gran interès pel sector
vitivinícola i també pel consumidor”. Durant
aquesta jornada reconeguts professionals en producció i recerca de vins i caves,
elaborats sota criteris de sostenibilitat, exposaran les pautes i els
mecanismes existents per a l'adaptació de la sostenibilitat a la vinya i el vi,
valorant les possibilitats futures de crear una nova categoria de vins, els
ecològics-sostenibles.
Será interesante conocer más detalles sobre esta nueva categoría de vinos ecológico-sostenibles. Siendo conceptos compatibles, no olvidemos que son propuestas diferentes que persiguen objetivos distintos. Así, mientras el "vino ecológico" queda claramente regulado en muchos países y especialmente en Europa, el "vino sostenible" no existe como tal.
ResponEliminaEn la edición iPad - VN CATALUNYA ( http://bitly.com/ibookipad ) , "La guía de los vinos ecológicos y sostenibles de Cataluña" ya indicamos algunas referencias a este hecho.
Desde ECOMUNDIS CONSULTING, nuestra experiencia en sistemas y estándares de gestión ambiental ISO 14001, EMAS, Global Compact, ISO 26000, SGE21 y GRI, así como la asociada al cálculo de HUELLAS ECOLÓGICAS y de CARBONO, pensamos que si bien en algunas bodegas y vinos se presentan descriptores ecológicos y sostenibles..., los sistemas internacionales ISO de ecoetiquetado no estarían preparados para unificarlos en el corto plazo.
Por ello, cualquier debate en el Ecososteniblewine será interesante y necesario para establecer unas bases de trabajo. Dos caminos muy importantes que diferentes bodegas ya han emprendido en pro de la CALIDAD MÁS NATURAL DE PRODUCTOS LIBRES DE AGROQUÍMICOS y de la SOSTENIBILIDAD de sus actividades y vinos.
Por otro lado, esperamos que todo sea en pro de la mejor comunicación y la información destinada al consumidor, que lo tenemos un poco liado con tantas "alas verdes".
Pablo Chamorro. Director de Ecomundis y editor de Vinum Nature.