dimecres, 9 de març del 2011

St Joannes, un xarel·lo cítric, viu i varietal



ST JOANNES  2009
La Casa Gran - Agrícola Hortons

Finca de procedència Procedeix d’una vinya propietat d’Agrícola Hortons a la finca  La Casa Gran de Sant Joan Samora al municipi de Sant Llorenç d’Hortons. Una masia del 1453 que mai ha deixat de produir raïms i vi.
DO:  Penedès
Varietats i verema: 100% xarel·lo veremat a mà. Viticultura extremadament mimada.
Superfície  utilitzada del total de la finca :  3,2 ha.
Rendimient per hectàrea:  7.500 Kg/Ha  24.000 kg totals.  42 hl/ha. 

ELABORACIÓ:

Temps de maceració: 6 hores
Temps de fermentació:  14 dies
Tipus de fermentació: En acer inoxidable i final en bóta de roure usada (aprox 20% del volum total)
Temperatura de fermentació:  14 -18ºC
Criança:  Aproximadament el 20% del volum passa uns 5 mesos juntament amb les seves mares en fusta de roure francès usada (2 a 3 anys). La resta es queda tot l’hivern i també amb les mares més fines en el dipòsit d’acer inoxidable. Tant l’un com l’altre són periòdicament remenats per tal d’adquirir la més gran untuositat en boca mentre esperem que el fred de l’hivern faci l’efecte de maduració esperat en el vi.
Data d'embotellat:  primavera de 2010
Temps d’envelliment a l’ampolla:  El vi evoluciona molt bé en ampolla. S’arrodoneix i perd el primer nervi més salvatge.

DADES TÈCNIQUES:

Grau alcohòlic: 13 % vol
pH: 3,38
Acidesa total: 5,3 g/l en àcid tartàric.
Ben conservat té un priode òptim de consum dintre dels propers:  3-5 anys 
Formats disponibles: 75 cl
Producció:  17.500 ampolles.
P.V.P. aproximat:  7 €.

Nota de tast:  Color groc amb reflexes daurats com correspon al xarel·lo. Aroma varietal d’intensitat mitjana, barreja de notes fresques (fonoll i llimona) sobre un fons suau de torrats i de llevat de pa. Matisos dolcencs que recorden el codonyat i la mel. Si no se serveix massa fred, s’hi poden apreciar notes de flors blanques com l’acàcia o el saüc, probablement com a conseqüència del seu lleuger pas per fusta. Aroma persistent. Pas de boca untuós però fresc i amb un petit nervi. Destaquen algunes notes de fruits secs i un post gust molt llarg. 

Gastronomia:  Ideal pels aperitius i pica piques tot i que també acompanya qualsevol peix de textura més consistent (peix de roca, escòrpora, llobarro) o també de textures més suaus (orada, llenguado) ja que té un pas per boca gentil. El nervi i la profunditat el fan adequat per arrossos i carns blanques. Perfecte i refrescant si es pren tot sol a qualsevol hora del dia per tenir un moment de plaer junt amb amics. La línia de maridatge més sorprenent, d’actualitat  i encertada és amb les cuines asiàtiques de menges més suaus i de producte (vietnamita) però a la vegada més intenses i sofisticades (japonesa i xinesa). Pot combinar perfectament la suavitat del maridatge amb uns “nems” vietnamites de producte poc cuinat amb la capacitat de netejar la boca sense estridències quan es menja una sopa “miso” japonesa.

Temperatura de servei: 8 a 10º C.

Comentari personal: És un vi brillant, amb nervi i caràcter. Cítric i varietal, amb un tractament de la fusta molt respectuós amb la fruita. En nas sobresurt el fonoll, la mel i les notes mantegoses. En boca és viu, molt cítric i fresc, potser una mica massa salvatge tot i l’arrodoniment en ampolla. Presenta notes com la de l’aranja. Té un perfil terpènic més aviat limitat, tot i que creix i es fa ample a mesura que remenes el vi a la copa. Extraordinari amb un formatge cremós de llet crua de vaca. En destaco l’equilibri i un preu realment molt ajustat per tenir una criança parcial en bóta de roure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada