dilluns, 28 de març del 2011

Cicloturisme de la mà de l'enoturisme



Potenciar el cicloturisme de la mà de l'enoturisme al Penedès és una bona iniciativa. Què  hi ha millor que potenciar les visites a les vinyes a peu, en bicicleta o a cavall?

El Centre Bicing Penedès es posa en marxa amb una jornada festiva a l’aniversari de l’Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats)

El passat diumenge 27 de març es va posar en marxa el nou Centre Bicing Penedès a l’Estació Vitivinícola de Lavern (Subirats), situada a l’edifici de l’Estació de tren de Lavern-Subirats. La jornada de portes obertes que es va desenvolupar durant el matí va atraure nombrosos interessats, tant veïns de Subirats com d’altres municipis de l’Alt i el Baix Penedès. La companyia de teatre de Lavern (Subirats) ‘En Obres’ va amenitzar la visita amb nombrosos persontatges que es movien entre el públic assistent fins a dirigir-los a una simpàtica rebuda al turista un milió arribat en tren a l’estació. Els gegants de Lavern van posar la nota folklòrica a l’acte i l’emotiva va ser quan es va descobrir una placa d’homenatge a tots els veïns i veïnes de Subirats que van participar en la construcció i defensa de l’estació de tren de Lavern-Subirats. Aquest record també commemora els 10 anys de la reinauguració com a Estació Vitivinícola de Lavern i seu del Patronat de Turisme de Subirats. Propietat d’ADIF i cedida a l’Ajuntament de Subirats per a usos turístics, l’Estació Vitivinícola de Lavern s’ha consolidat en aquest temps com l’equipament ideal per ser la base dels serveis d’informació, difusió, dinamització turística i atenció al visitant de la porta d’entrada al Penedès i a partir d’ara també des de la perspectiva de la mobilitat sostenible tant en l’àmbit turístic com pels subiratencs usuaris habituals de rodalies RENFE.



La placa va ser descoberta per l’Alcalde de Subirats Antoni Soler, l’ex-alcalde Antoni Casanovas i Brugal , fill de l’alcalde Antoni Casanovas i Poch que va ser un dels principals impulsors que RENFE concedís una estació de tren al municipi, “Carmeta” Guilera, guardabarrera del pas a nivell de l’estació durant 40 anys, i el veí de Lavern Josep Castellví en representació dels molts veïns de Subirats que van col.laborar en les diferents etapes de l’estació. Durant l’acte es va recordar la història més que singular del Baixador de Lavern. Amb 53 anys de vida, no és coneix un exemple similar de reivindicació i estima d’un poble per la seva estació, el qual va treballar desinteressadament durant un any per construir l’edifici per a continuació cedir-lo a la RENFE, i l’any 2000 es va mobilitzar per evitar que aquesta tanqués el servei. Acompanyats d’una copa de cava de Subirats, Capital de la Vinya, es va cloure l’acte.



El nou Centre Bicing Penedès neix amb l’objectiu de potenciar el cicloturisme i l’enoturisme actiu a Subirats i al Penedès. El nou servei consistirà en el lloguer de bicicletes a partir per a ruta guiada o trajecte individual i la realització d’altres activitats de difusió turística entorn de la bicicleta, les rutes vitivinícoles, els establiments turístics i culturals de la zona amb la finalitat d’ampliar l’oferta turística penedesenca. Tot i així El Molí Tours ja proposa des dels darrers mesos, tots els dissabtes amb sortida des de l’Estació Vitivinícola de Lavern a les 10 hores, una ruta guiada en bicicleta que per 30 Euros inclou bici, casc, aigua, visita al celler i cava amb tast. La reserva s’ha de fer directament contactant a l’e-mail info@elmolitours.com



El baixador de Lavern, la història d’un poble i la seva estació de tren



La història del baixador de Lavern es va iniciar el dia 27 d’abril de 1946 quan un tren es va aturar en el punt quilomètric que ara ocupa, perquè Frederic Travé Alfonso, nebot del President del Consell d’Administració de la companyia RENFE Eduardo Alfonso Quintanilla, es casava amb Maria Antònia Maristany Ibarra, pubilla de la família del Comte de Lavern. L’oncle i padrí del nuvi va posar a disposició de tots els convidats un tren especial des del baixador barceloní de Passeig de Gràcia fins al peu del camí que comunicava amb l’Església de Sant Pere de Lavern, on es va oficiar la cerimònia i posterior convit a la masia propera de Can Maristany. Ja al 1943 l’Ajuntament de Subirats s’havia adreçat a la companyia de ferrocarrils sol.licitant una estació en la línia al seu terme municipal però que no va ser atés pel president de la recent estrenada RENFE fins després del casament. Cal suposar que no tant per atendre les necessitats de comunicació dels veïns del municipi com perquè la família Travé Maristany pogués arribar a la seva propietat en ferrocarril i amb les comoditats adients.



Tot i la promesa, l’estació va trigar encara dotze anys a ser una realitat i en bona part mercès a la tenacitat d’Antoni Casanovas Poch, qui ocupava l’alcaldia del municipi. RENFE va condicionar que les obres i la cessió del terreny havien d’anar a càrrec de l’Ajuntament. Aquest, veient que no comptava amb mitjans econòmics, va demanar la col.laboració dels veïns i bona part d’ells hi va treballar voluntàriament i sense cobrar res. La inauguració va ser el 25 de març de 1958, amb uns actes que comptaven amb tots els elements característics de l’època, inclosa una missa d’acció de gràcies a càrrec del Mn. Josep Batllori Ribó, un altre dels principals impulsors del projecte.



La lluita veïnal encara hauria de tenir un segon capítol l’any 2000 quan va ser necessari posar en funcionament la plataforma “Salvem l’Estació” i tornar a reivindicar el baixador, perquè l’empresa ferroviària el volia deixar sense ús, començant per reduir el nombre d’aturades de trens. RENFE es va fer enrere i va cedir la gestió de l’edifici de l’estació a l’Ajuntament de Subirats, el qual també un 25 de març, en aquest cas del 2001, va se rebatejat com a Estació Vitivinícola de Lavern, oficina oficial de turisme de Catalunya que atén els visitants vinguts a Subirats i tot el Penedès, i seu del Patronat de Turisme de Subirats. L’any 2008 es va commemorar el 50è aniversari del baixador de Lavern amb una lluïda celebració que va incloure l’edició d’un llibre per l’Institut d’Estudis Penedesencs i la recreació de la seva història. El Centre Bicing Penedès que s’obre al 2011 és un avanç més en el desenvolupament de l’activitat turística així com de la mobilitat sostenible en la regió, per a una estació que exemplifica com cap la pertinença al patrimoni ciutadà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada