dilluns, 14 de març del 2011

CCOO, en contra del conveni de la indústria Vinícola de Vilafranca

CCOO denuncia que el Conveni de la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès suposa un retrocés en les condicions socials i laborals dels treballadors del sector. La manca d'unió sindical ha estat un problema històric al sector de la vinya i el vi al Penedès. A continuació us adjunto el comunicat fget per CCOO.

La Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya vol manifestar la seva disconformitat amb l'acord assolit el passat dimecres dia 2, per al conveni de la indústria Vinícola de Vilafranca del Penedès, acord ratificat pels sindicats SITIV-USOC i UGT i per la patronal Associació Vinícola catalana. Per a CCOO aquest acord significa un clar retrocés en les condicions socials i laborals dels treballadors del sector vinícola de Vilafranca del Penedès. La principal empresa afectada és Miguel Torres, SA.

La posició de CCOO ha estat sempre la millora de les condicions salarials i socials. És per això que des de CCOO hem lluitat per acordar un increment salarial que permetés el manteniment del poder adquisitiu dels treballadors, sense retrocessos en les condicions laborals dels treballadors del sector.

Els sindicats UGT i SITIV-USOC han pactat un conveni amb clars retrocessos ja que han signat un conveni de 3 anys sense garantir clàusula d'IPC real, i això significa una pèrdua importantíssima en el poder adquisitiu dels treballadors que tindran més problemes per fer front als increments en els preus i les factures. Aquest acord accentua encara més a la baixa el perfil econòmic del conveni de la indústria vinícola de Vilafranca.

El conveni, amb una durada de 3 anys, 2010, 2011 i 2012, recull un increment de l’1% per al 2010, un 2% per al 2011 i un altre 2% per al 2012. Tot això sense clàusula de revisió de l’IPC real, quan la mitjana de l’IPC dels últims 11 anys ha estat del 3,43%. Per tant, el retrocés econòmic del poder adquisitiu serà considerable per als treballadors del sector. A tall d’exemple, l'IPC real del 2010 va ser del 3%, per tant ja perden el 2%.

A més s'ha pactat una flexibilitat horària on les empreses podran fer i desfer al seu gust la jornada laboral dels treballadors, mitjançant una bossa de 80 hores. Des de CCOO denunciem que els treballadors del sector vinícola de Vilafranca, històricament amb salaris baixos, i que reconduïa la seva economia en la campanya de la verema, perllongant la seva jornada laboral, amb aquestes mesures de flexibilitat, ho hauran de fer però sense una contraprestació econòmica que permeti recuperar la seva minvada economia de salari anual. Des de CCOO l'única possibilitat d'acordar una flexibilitat horària passa per una contraprestació econòmica alta i clara, per això demanàvem 250 euros mensuals, i no els 350 anuals, que s'han signat.

Per aquest motiu, des de la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya, no hem volgut ser còmplices d'aquest acord, ni trair les propostes que els treballadors i treballadores del sector, ens han fet arribar. Podem entendre que potser no era el moment de recuperar el molt terreny perdut d'anys enrere, però tampoc era el moment de retrocedir encara més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada