dijous, 10 de març del 2011

Els vins de la DO Terra Alta, al Festast de Tortosa

El Departament d'Agricultura promou els productes de proximitat i de qualitat a Festast 
 
La cloenda d’aquest certamen acollirà, dilluns, el lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), i amb la col.laboració de l’Oficina Comarcal del Baix Ebre participa en la fira alimentària Festast, que se celebra a Tortosa, de l’11 al 14 de març.
L’estand institucional té com a objectiu la difusió de les línies d’actuació en els àmbits de l’agricultura, la ramaderia, la pesca, les infraestructures agràries, la formació, i la política alimentària, principalment.
En concret, es fará difusió de l’oferta formativa de les Escoles de Capacitació Agrària (ECA) de Gandesa i d’Amposta, dels productes amb distintiu de qualitat DOP Oli Terra Alta, DOP Oli Baix Ebre Montsià, DOP Arròs del Delta de l’Ebre, IGP Clementines del Delta de l’Ebre i del vi DO Terra Alta, així com dels diferents productes de proximitat. A més, el Departament, en la linea de promoure la cuina i els productes catalans, ha organitzat una demostració de cuina, a càrrec del cuiner Isma Prados, diumenge 13 de març, a les 17:30 hores, a l’espai de tast de la fira.


El Departament dóna suport als Premis Gastronòmics Llorenç Torrado

D’altra banda, i com a acte de cloenda de Festast 2011, dilluns vinent, a les 19:30 hores, tindrà lloc el lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado, amb la presència del director general de PRODECA, Ferran Bienert.
La seu de PRODECA va acollir ahir dimecres, 9 de març, la reunió del Jurat d’aquests Premis, creats per l’organització de la fira Festast, i que tenen com a objectiu destacar una manera de fer respectuosa amb el producte, curosa amb l’ús de productes autòctons, amb la recerca dels costums i de les tradicions, sense perdre les arrels, però avançant i innovant en les propostes gastronòmiques del nostre país. Els Premis volen ser un reconeixement a professionals i empreses dels Països Catalans en les categories de cuina i restauració, producció i comerç de productes, i divulgadors que donen a conèixer la cultura gastronòmica catalana.
En la categoria Cuiners i Restauradors, el guanyador és Isidre Gironès, del restaurant Ca l’Isidre de Barcelona, que destaca per la llarga trajectòria en la restauració de qualitat, la coherència entre la cuina i el producte, i la posada en valor dels productes de proximitat i de temporada. En la categoria Productors i Comerciants, el guardó ha recaigut sobre l’Oli d’oliveres mil·lenàries de l’Associació Territori del Sènia, de Vinaròs. L’Associació Territori del Sènia està formada per 24 municipis – 12 valencians, 9 catalans, i 3 aragonesos – i promou el desenvolupament d’aquesta zona a través de l’impuls a l’elaboració d’oli d’oliva d’oliveres mil·lenàries, afavorint la innovació i l’ús de noves tecnologies. En la categoria Divulgadors, el guanyador és el cuiner i escriptor Josep Lladonosa, de Lleida, que ha dut a terme una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, la cuina medieval, les cuines d’arròs, de fruita, de caça, ecològica, de guisats i picades, entre d’altres, i ha recuperat per a la memòria plats de diferents tradicions locals. Algunes de les 15 obres publicades sobre cuina i menjar han estat traduïdes a l’anglès i al francès.
Els integrants del Jurat dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado van ser Ferran Bienert, director general de PRODECA, Ricard Forés, president de la Fira de Tortosa, Francesc Sensat, vicepresident executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Joan Ros, president de l’Associació PlatiGot de Tortosa, Juli Soler, director del restaurant El Bulli, Salvador Capdevila, vicepresident de l’Associació de Comerciants de La Boqueria, Martí Boada, professor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Forcadell, del restaurant Rosa Piñol de Tortosa, Eulàlia Fargas, cuinera, professora i assessora de cuina infantil, Xavier Torrado, professor de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de Barcelona (UB), i Carme Torrado.

Llorenç Torrado va morir l’estiu de 2007. Periodista dedicat a l’àmbit de la gastronomia i del producte, havia col·laborat estretament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de PRODECA, en diverses actuacions de promoció i de difusió dels productes catalans i de la gastronomia catalana. En la seva trajectòria periodística, havia conduït programes de ràdio, com “El que mengem”, i havia col·laborat en televisió, tant a TVE com a TV3, on havia conduit la secció “Cuina de mercat” del programa “Els matins”, entre d’altres. Va escriure diversos llibres sobre cuina i producte, entre els quals destaca “El Olis de Catalunya”, promogut pel Departament, o “La dieta mediterrània”, on porta a la cassola els plantejaments de la piràmide de la dieta. Va participar activament en l’organització dels I i II Congrés Català de Cuina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada