El Departament d'Agricultura promou els productes de proximitat i de qualitat a Festast
La cloenda d’aquest certamen acollirà, dilluns, el   lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado
El   Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a   través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes   (PRODECA), i amb la col.laboració de l’Oficina Comarcal del Baix Ebre   participa en la fira alimentària Festast, que se celebra a Tortosa, de l’11   al 14 de març.
L’estand   institucional té com a objectiu la difusió de les línies d’actuació en   els àmbits de l’agricultura, la ramaderia, la pesca, les   infraestructures agràries, la formació, i la política alimentària,   principalment.
En   concret, es fará difusió de l’oferta formativa de les Escoles de   Capacitació Agrària (ECA) de Gandesa i d’Amposta, dels productes amb   distintiu de qualitat DOP Oli Terra Alta, DOP Oli Baix Ebre Montsià, DOP   Arròs del Delta de l’Ebre, IGP Clementines del Delta de l’Ebre i   del vi DO Terra Alta, així com dels diferents productes de proximitat. A més,   el Departament, en la linea de promoure la cuina i els productes catalans, ha   organitzat una demostració de cuina, a càrrec del cuiner Isma Prados,   diumenge 13 de març, a les 17:30 hores, a l’espai de tast de la fira.
El Departament dóna suport als Premis Gastronòmics Llorenç Torrado
D’altra   banda, i com a acte de cloenda de Festast 2011, dilluns vinent, a les 19:30   hores, tindrà lloc el lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado,   amb la presència del director general de PRODECA, Ferran Bienert.
La   seu de PRODECA va acollir ahir dimecres, 9 de març, la reunió del Jurat   d’aquests Premis, creats per l’organització de la fira Festast, i   que tenen com a objectiu destacar una manera de fer respectuosa amb el   producte, curosa amb l’ús de productes autòctons, amb la recerca dels   costums i de les tradicions, sense perdre les arrels, però avançant i   innovant en les propostes gastronòmiques del nostre país. Els Premis volen   ser un reconeixement a professionals i empreses dels Països Catalans en les   categories de cuina i restauració, producció i comerç de productes, i   divulgadors que donen a conèixer la cultura gastronòmica catalana.
En   la categoria Cuiners i Restauradors, el guanyador és Isidre Gironès, del   restaurant Ca l’Isidre de Barcelona, que destaca per la llarga   trajectòria en la restauració de qualitat, la coherència entre la cuina i el   producte, i la posada en valor dels productes de proximitat i de temporada. En   la categoria Productors i Comerciants, el guardó ha recaigut sobre   l’Oli d’oliveres mil·lenàries de l’Associació Territori del   Sènia, de Vinaròs. L’Associació Territori del Sènia està formada per 24   municipis – 12 valencians, 9 catalans, i 3 aragonesos – i promou   el desenvolupament d’aquesta zona a través de l’impuls a   l’elaboració d’oli d’oliva d’oliveres mil·lenàries,   afavorint la innovació i l’ús de noves tecnologies. En la categoria Divulgadors,   el guanyador és el cuiner i escriptor Josep Lladonosa, de Lleida, que ha dut   a terme una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, la   cuina medieval, les cuines d’arròs, de fruita, de caça, ecològica, de   guisats i picades, entre d’altres, i ha recuperat per a la memòria   plats de diferents tradicions locals. Algunes de les 15 obres publicades   sobre cuina i menjar han estat traduïdes a l’anglès i al francès.
Els   integrants del Jurat dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado van ser Ferran   Bienert, director general de PRODECA, Ricard Forés, president de la Fira de Tortosa, Francesc   Sensat, vicepresident executiu de la Fundació Dieta   Mediterrània, Joan Ros, president de l’Associació PlatiGot de Tortosa,   Juli Soler, director del restaurant El Bulli, Salvador Capdevila,   vicepresident de l’Associació de Comerciants de La Boqueria, Martí Boada,   professor i investigador de la Universitat Autònoma   de Barcelona (UAB), Joan Forcadell, del restaurant Rosa Piñol de Tortosa,   Eulàlia Fargas, cuinera, professora i assessora de cuina infantil, Xavier   Torrado, professor de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat de   Barcelona (UB), i Carme Torrado.
Llorenç   Torrado va morir l’estiu de 2007. Periodista dedicat a l’àmbit de   la gastronomia i del producte, havia col·laborat estretament amb el   Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi   Natural, a través de PRODECA, en diverses actuacions de promoció i de difusió   dels productes catalans i de la gastronomia catalana. En la seva trajectòria   periodística, havia conduït programes de ràdio, com “El que mengem”,   i havia col·laborat en televisió, tant a TVE com a TV3, on havia conduit   la secció “Cuina de mercat” del programa “Els matins”,   entre d’altres. Va escriure diversos llibres sobre cuina i producte,   entre els quals destaca “El Olis de Catalunya”, promogut pel   Departament, o “La dieta mediterrània”, on porta a la cassola els   plantejaments de la piràmide de la dieta. Va participar activament en   l’organització dels I i II Congrés Català de Cuina.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada