dijous, 17 de març del 2011

La mostra de vins del Garraf, des d'una altra perspectiva


Aquest divendres signo al Diari de Vilanova una nova visió sobre la mostra de vins del massís del Garraf de dilluns passat. En aquest article es remarquen els aspectes positius però també els negatius, com les destacades absències i el seu perquè. També s'inclouen declaracions en exclussiva tant del director general de l'Incavi com del president del Consell Regulador de la DO Penedès. La fotografia és de Fèlix Pascual:


Vins que "interessen"

La primera edició de la mostra professional dels vins del massís del Garraf, que s’ha fet aquest dilluns a  l’edifici Miramar de Sitges, ha estat força concorreguda. L’organització xifra en uns 250 els visitants professionals. No s’ha fet cap anunci especial, tret d’una pròxima reunió entre la DO Penedès i l’Associació de Viticultors del Massís del Garraf que convocarà el vilanoví Oriol Guevara, el director general de l’Incavi de la Generalitat. En aquesta reunió és previst que s’avanci per arribar a crear la primera subzona dins la DO Penedès. Guevara afirma que ha ofert la seva taula per facilitar un punt de trobada i no descarta que d’aquí a final d’any els vins del Garraf es converteixin en els primers de la DO Penedès en ostentar una subzona singularitzadora. El director general de l’Incavi ha manifestat al DIARI que si la subzona ha de servir perquè els vins del Garraf es coneguin i es consumeixin més, que tinguin més projecció i que tothom es guanyi millor la vida, incloent-hi els viticultors, ho veig fantàstic. Per la seva banda, el president del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Pascual, explica que estan pendents d’una reunió amb l’Associació de Viticultors del Massís del Garraf per veure com tothom en pot sortir beneficiat. Pascual afegeix que la diversitat del Penedès s’ha de categoritzar, i que la subzona és una manera de singularització però que n’hi ha d’altres que no ha volgut detallar.
L’Ajuntament de Sitges, a través de la regidora Carmen Prat, creu que la mostra feta a Sitges suposa un pas més endavant per donar a conèixer els vins del Garraf.
A la Mostra també van assistir l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet; el president del Consell Comarcal del Garraf, Josep Antoni Blanco; el director de Turisme de Sitges, Claes Akerblom, o el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges i vicepresident de Turisme de Sitges, Joan Anton Matas.
A la Mostra, on s’han vist periodistes, distribuïdors, restauradors i sommeliers del Garraf i l’Alt Penedès, ha brillat amb llum pròpia el Finca Viladellops Xarel·lo i, sobretot, el colosal Caus Lubis 2001 de Can Ràfols dels Caus. També s’han pogut tastar diverses novetats, com ara les noves anyades de La Caseta de Fusta, els vins del sommelier sitgetà David Martínez (el xarel·lo és ara més aromàtic, fresc i cítric i el rosat és més rosat i menys fosc). També s’han pogut tastar les noves creacions del nou enòleg de Valldosera, Jordi Valls (destaca un xarel·lo amb un bon treball de mares), o els Ancestral de Vega de Ribes. Torre del Veguer ha aportat, com a novetat, el seu escumós de muscat.
El balanç de la mostra, tot i el seu àmbit local, ha estat positiu tot i les destacades absències, com ara la dels vins de l’Hospital de Sant Joan Baptista, la de Can Ramon-Viticultors del Montgròs o la dels dos vins del Garraf dels elaboradors del vi icona penedesenc Sot Lefriec. Segons ha pogut saber el DIARI, els 600 euros que costava disposar d’estand per una sola tarda o  el trasbals que suposa en el dia a dia dels cellers participar a les fires han estat els motius que han portat a Can Ramon i a l’Hospital sitgetà a no participar-hi. Els elaboradors de Sot Lefriec, autors dels vins  del Garraf Plou i fa sol i La lluna i la pruna, ni tan sols van ser convidats. Finalment hi van participar Can Ràfols dels Caus, Montau de Sadurní, Finca Valldosera, Finca Viladellops, Torre del Veguer, Vega de Ribes, Valldolina, Arç Blanc i Caseta de Fusta.
 L’organització de l’acte, que diu que els vins del Garraf  interessen i que van guanyant protagonisme, ha manifestat que la primera Mostra Professional de Vins del Massís del Garraf va superar les millors expectatives. La Mostra, que vol tenir continuïtat anual, també ha servit per embastar un acord amb el Gremi d’Hostaleria de Sitges per formar el personal dels restaurants perquè coneguin millor els vins del massís del Garraf.

1 comentari:

  1. La fira va ser tot un èxit d´assitència i de personalitats.
    En quant a les absències, a Sot Lefriec no se´l va convidar pq aquesta bodega no acompleix les 3 condicions per ser considerat del Massis del Garraf: vinyes al Garraf (si), bodega al Garraf (no, vilafranca)i vi embotellat al Garraf (tampoc).

    ResponElimina