dissabte, 14 de setembre del 2013

Pelegrí: "Catalunya entén que hi pot haver un altre model d'aplicació de la nova PAC, i hem de demanar-lo entre tots"

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, Pelegrí va voler remarcar ahir al vespre “la fortalesa i el potencial del nostre sector agrari, que d’aquí 15 dies es reunirà a la Fira Sant Miquel de Lleida, com prova el fet que l’evolució del PIB agrari el segon trimestre de 2013 indica que el sector torna a créixer després d’una fase depressiva, una xifra molt positiva. Així mateix, més de 24.000 persones a tot l’Estat espanyol han trobat feina en el sector primari en aquest segon trimestre; i el comerç exterior agroalimentari a l’Estat ha tingut un superàvit en tots els capítols de la balança en el primer semestre del 2013. Si estem en un sector de futur cal aprofitar-ho”. Pelegrí va fer ahir aquestes declaracions a Ivars d’Urgell, a la cloenda de l’Assemblea General Ordinària de la Cooperativa de segon grau Transalfals & La Vispesa.
D’altra banda, el conseller també va destacar que el Departament avançarà el 50% dels pagaments directes de la Política Agrària Comuna (PAC) a partir del 16 d’octubre,  la resta s’efectuarà a partir de l’1 de desembre, i Catalunya va ser la primera comunitat autònoma a demanar-ho. Això, suposarà injectar 135M€ a l’octubre, uns seixanta dels quals a la demarcació de Lleida, i permetrà millorar la liquiditat de les explotacions agràries, com ha reflectit Josep Maria Pelegrí. Pelegrí ha assenyalat que els grups de treball creats arran de l’aprovació, al juliol, per part de la Conferència sectorial, a Madrid, de l’aplicació de la reforma de la PAC a l’Estat, han iniciat els debats d’assumptes tan importants com, entre altres, la definició d'agricultor actiu, la limitació de la superfície amb dret a rebre ajuts directes, els sectors a què s'aplicaran els ajuts acoblats, el model de regionalització de l'anomenat pagament de base, els criteris per a fixar les zones amb limitacions naturals, la definició del Marc estatal de desenvolupament rural, i els criteris de repartiment dels fons de desenvolupament rural. El conseller ha insistit a criticar la proposta del Ministeri i ha reiterat que “no té sentit fer una revisió clàssica d’una PAC clàssica, els nostres països competidors s’estan orientant al mercat i als reptes productivistes que demanen el futur escenari. A més, no es respecta les línies vermelles del posicionament català, que són:  que els pagaments directes es destinen a l'agricultura i a les ramaderies realment actives; incorporar el sector de fruites i hortalisses i vinya, que ara està exclòs del sistema de pagament, a la PAC a compte dels fons de l'Estat; aconseguir un suport per a aquells sectors que poden quedar afectats pel nou model, com el sector ramader de boví, oví i cabrum amb poca o cap base territorial, o cultius com la fruita seca, l'olivera i l'arròs; i crear mecanismes de mercat que permetin fer front a la crisi de preus, a la creixent volatilitat de les matèries primeres, la globalització i les noves relacions comercials i a les alertes alimentàries. I aconseguir que l'agricultura pugui quedar exempta de les normes de competència”.

Quant al desenvolupament rural, Josep Maria Pelegrí ha afegit que “defensem un Programa de desenvolupament rural (PDR) per a Catalunya i ens oposem a l'existència d'un Programa estatal espanyol; l'establiment de mecanismes de repartiment de fons que evitin les pèrdues de fons per falta d'execució, i incloure els programes de R+D en els PDR autonòmics. A més, volem evitar que es repeteixi una distribució que perjudica els agricultors i ramaders de Catalunya, com ha passat en el període 2007-13 amb el PDR, que va significar una pèrdua de fons del 31% del FEADER. Cal ser conscient que ens estem jugant l'esquema de suport financer dels set anys vinents. Catalunya entén que hi pot haver un altre model, i hem de demanar-lo entre tots”. Pelegrí, que recentment es va reunir amb el comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos, ha remarcat que les prioritats de la Unió Europea (UE) en aquesta matèria se centren a potenciar les OPFH i les organitzacions de productors; així com la innovació, com prova el fet que destinarà 4.000M€ a innovació agroalimentària en fons externs a la PAC; potenciar l’assessorament tècnic, i també l’exportació”, i ha afegit que “el Departament està ben alineat amb aquestes polítiques i el sector català també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada