Més de 350 persones es van donar cita dimarts al fòrum Ecososteniblewine 2012, a Vilafranca del Penedès, per debatre valors de futur com la sostenibilitat i ecologia en pro de la protecció del medi ambient. Experts en medi ambient i ecologia van afirmar que la sostenibilitat és un actiu important per al sector vitivinícola i que cada vegada més, existeix un interès creixent per incorporar nous aspectes ambientals més enllà de l'estrictament regulat actualment. Una de les primeres conclusions que es van extreure de la jornada és que els actuals sistemes de producció – integrada, ecològica i biodinàmica – presenten diferents enfocaments i graus d'exigència quant a la sostenibilitat, encara que cap ofereix una perspectiva holística que integri el màxim nombre d'aspectes ambientals (ús d'energies alternatives, gestió de l'aigua i petjada hídrica, recursos naturals i biodiversitat, petjada de carboni, etc...) D'aquesta manera, els experts participants han constatat la necessitat d’establir una nova categoria de vi 'ecològics-sostenibles'. A l'actualitat, el consumidor internacional demana vins més enllà de la producció ecològica que respectin el medi ambient i preservin el paisatge i territori, així com els aspectes socials de la producció. Aquestes noves pautes de consum obliguen a les corporacions a “assumir aquest compromís amb el medi ambient”, fet que va constatar Nick Room, de la distribuïdora anglesa Waitrose, a l’Ecososteniblewine. Tamblé obliguen, segons l'organització, a “anar més enllà de la norma establerta i definir polítiques i programes que afrontin els actuals reptes ambientals alhora que donen transparència al consumidor. Aquest fet enfortirà al sector i el seu compromís amb l'entorn i la societat”.
Aquesta premissa, segons ha afegit l'organització, “és l'essència per establir nous models de viticultura i els nous desafiaments que es presenten en l'agricultura cap a un nou escenari de producció requereixen un canvi de mentalitat evident en el sector productor, on el coneixement de la sostenibilitat és ineludible i important per assegurar la racionalitat de l'activitat vitivinícola. Després del debat, va quedar clar a l’Ecososteniblewine que cal definir els mecanismes per a una futura regulació de la producció i elaboració de vins emparats sota una nova categoria, els vins ecològics-sostenibles”. EcoSostenibleWine 2012 ha estat organitzat per les patronals, Associació Vinícola Catalana i Institut del Cava i VIMAC (Fundació Vinya, Medi ambient i Consumidors) amb col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i l'Associació Catalana d’Enòlegs.
Aquesta premissa, segons ha afegit l'organització, “és l'essència per establir nous models de viticultura i els nous desafiaments que es presenten en l'agricultura cap a un nou escenari de producció requereixen un canvi de mentalitat evident en el sector productor, on el coneixement de la sostenibilitat és ineludible i important per assegurar la racionalitat de l'activitat vitivinícola. Després del debat, va quedar clar a l’Ecososteniblewine que cal definir els mecanismes per a una futura regulació de la producció i elaboració de vins emparats sota una nova categoria, els vins ecològics-sostenibles”. EcoSostenibleWine 2012 ha estat organitzat per les patronals, Associació Vinícola Catalana i Institut del Cava i VIMAC (Fundació Vinya, Medi ambient i Consumidors) amb col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i l'Associació Catalana d’Enòlegs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada