dimarts, 6 de novembre de 2012

El Pas Curtei 2011 d'Alemany i Corrio, amb una viticultura "més radicalment orgànica i biodinàmica"

La pròxima setmana surt al mercat la nova anyada del reeixit Pas Curtei 2011, un vi negre penedesenc que any rera any conquereix més paladars. De fet, l'anyada del 2010 es va exhaurir abans de l’estiu. La nova anyada, segons l'enòloga vilafranquina Irene Alemany, copropietària amb Laurent Corrio d'aquest projecte tan interessant del Penedès, segueix exactament la mateixa filosofía que en els anys anteriors, “però anem fent petits canvis per intentar millorar-lo”. Així, el Pas Curtei 2011 es tracta d’ un cupatge de merlot, cabernet sauvignon i carinyena (com sempre). En aquest cas, té una criança de 12 mesos en bótes de roure francès (fusta de la qualitat més alta, és a dir, de 3 anys de secat, amb torrat mitjà-baix). Els canvis en viticultura, són, que “hem anat d'una viticultura raonada ('lutte raisonée') cap a una viticultura més radicalment orgànica i biodinàmica (sense segells), i “ho estem fent, precisament, mitjançant la 'lutte raisonée' (almenys 90% de viticultors de la Bourgogne segueixen aquest tipus de viticultura, i a la Bourgogne és a on vam aprendre aquesta manera de fer i viure)”. Alemany i Corrio afegeixen que “quan vam començar a fer el Pas Curtei, utilitzàvem una gran part de merlot de vinya jove, que vam plantar nosaltres mateixos (amb 5.000 plantes/hectàrea, al Penedès el que és habitual són 2.800 plantes/hectàrea aproximadament). Ara aquesta vinya ja té 12-13 anys, i ja està molt més adaptada al medi en que està, té unes colònies de bacteries i fongs (i llevats) autòctons molt ben establerta, segons els responsables d'aquest celler vilafranquí amb vinyes familiars a Lavern (Subirats). Quan a l’elaboració, “hem optat per maceracions més curtes i criança més llarga. Durant les fermentacions hem anat suprimint els remontats (ara són cada vegada més puntuals) i hem augmentat els pigeages. La fermentació malolàctica la continuem fent en bótes. Evidentment continuem emprant els llevats i bacteris indígenes”. D'aquesta nova anyada del 2011 hi ha una producció total de 17.000 ampolles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada