dimarts, 18 de setembre del 2012

Les propostes nadalenques de Freixenet


Fa temps que Freixenet aposta per donar a conéixer la gran varietat d'interessants caves d'alta gamma que elabora (els anomena Cuvées de Prestige). Ara que les campanyes de Nadal cada cop s'avancen més (Freixenet fa roda de premsa aquest dijous per explicar com anirà i qui protagonitzarà el seu tradicional espot nadalenc), la marca del barri de l'Estació de Sant Sadurmí d'Anoia ha anunciat avui els vuit caves que proposa per a gaudir amb la gastronomia nadalenca. Jo opino que no cal esperar tant. A continuació us adjunto les fitxes facilitades per Freixenet:

Freixenet Casa Sala

 – Un cava amb subtils aromes capaç de potenciar el sabor de peix, marisc, arrossos, pasta i carns de tot tipus.

Elaborat en la nova bodega biodinàmica Casa Sala de Freixenet, la finca original de la família Ferrer-Sala, és fruit del procés artesanal, però també de la incorporació de la última tecnologia en l’elaboració de grans reserva. Color pàl·lid, groc verdós, típic de la varietat Parellada de altura.
Amb bona corona, és un cava molt fi i elegant, amb acidesa molt equilibrada i un grau alcohòlic lleugerament superior al normal. En nas deixa notes de cítrics, fruites verdes i poma, amb un fons de torrats degut als cinc anys d’envelliment. En boca és fresc i equilibrat, apareixen tocs de pastisseria i brioixeria, i reafirma la sensació aromàtica de les fruites. El carbònic s’integra totalment en l’elegància d’aquest gran cava.

PVP: 38 euros.


Reserva Real 

- Indicat per acompanyar aperitius, entrants freds, fumats, verdures i amanides.

Aquest cava es defineix per 3 particularitats:
* No té vintage ja que està elaborat amb vins de diferents anyades que combinen les millors qualitats de cadascuna d’elles.
* Adquireix un bouquet personal gràcies a que la posada en ampolla i el posterior envelliment en caves es realitza amb tap de suro i grapa, no amb el tradicional obturador i tap corona a l’ús.
* Al realitzar l’envelliment en cava amb tap de suro i grapa, el desgorjat s’ha de fer manual.

De color groc amb reflexos palla, Reserva Real té una bombolla fina i plena, formant una marcada corona. En nas presenta potents aromes d’envelliment, dominant els tons torrats suaus ben harmonitzats amb aromes de fruits secs i subtils notes de fruita. Fons de pastisseria, llevats. Pas de boca elegant, viu i amb una bona estructura. Predominen els gustos de llarg envelliment, però la bona presència de carbònic en boca i la suau acidesa el fan lleugerament fresc.

PVP: 25 euros.


Cuvée D.S. 2006

 - Ideal per acompan ar amanides, verdures, peixos i mariscs; peces de caça, arrossos, pasta i fins i tot carns vermelles, gràcies a la seva gran versatilitat i riquesa de matisos.


A finals dels 60, Freixenet va crear un Reserva en les seves caves que va denominar Cuvée D.S., en honor a Doña Dolores Sala, qui fou Presidenta de la Societat, amb gran vocació vitivinícola. La Cuvée D.S., només apareix amb les grans collites, aquesta és la 20ª anyada seleccionada des que es va iniciar l’any 1969.
Es prepara a base de vins de les varietats de raïm Macabeu, Xarel·lo i Parellada, seleccionades entre les vinyes preferides de Doña Dolores. La Cuvée s’elabora de forma tradicional dels grans caves, amb el cos, color i aroma característics, i l’envelliment propi dels “Millésimés”.
A la vista presenta un color groc daurat, brillant. Despreniment suau del carbònic, bombolla fina i persistent, marcant una bona corona. En nas destaquen els potents aromes del repòs, elegant, amb fruites madures (compotes, melmelades), lleugers fons torrats molt agradables. Notes de fruits secs (figues). Agradable sensació carbònica en boca, quelcom balsàmic, bon equilibri entre acidesa i cos. Apareixen els gustos del llarg envelliment, notes de fruita madura. Molt sec al paladar, elegant retronasal. El licor d’expedició s’elabora amb vi envellit en bótes de castanyer.

PVP: 26 euros.


Malvasía 2001

 – Els seus singulars matisos combinen amb tot tipus de pastissos, brioixeria, fruites, gelats, xocolata, nata i fruits secs.

És el cava més original de Freixenet i s’allunya de la tipologia tradicional. El Licor d’Expedició s’ha elaborat amb Malvasia de diferent anyada i vi envellit en bótes de castanyer durant 20 anys. Això aporta les característiques típiques d’un vi de Xerès.
La varietat de raïm que s’utilitza per elaborar el vi de base d’aquest cava és Malvasia 100% (Subirà Parent) de vinyes procedents de la zona de La Bisbal del Penedès.
D’un intens color daurat propi dels caves llargament envellits, presenta una bombolla fina, viva, persistent i molt ben integrada. Ofereix aromes de fruits secs, torrats, una barreja de fruites dolces, compota i confitura, amb notes de pell de taronja. En boca desplega un sabor dolç molt agradable, suau i lleuger, un desenvolupament untuós i ple d’intensitat, degut al poder endolcidor de la Malvasia.

PVP: 12 euros.


Trepat 2009

 - Un cava que sublima les amanides i verdures, el peix i el marisc, la pasta i les receptes amb nata, arròs i ou.

Elaborat com un blanc de noirs que conserva el seu color natural, es una cuvée delicada i cremosa al paladar.
Bombolla fina i ben integrada. Bon despreniment de carbònic. En aquest singular cava destaquen aromes fins i delicats de fruites vermelles silvestres (mores, groselles, maduixes, gerds) harmonitzats amb subtils aromes làctics i de brioixeria.
Presenta una acidesa suau, neta i amb un final de boca elegant. Un cava aromàtic, lleuger, llaminer i fàcil de beure.
Per l’elaboració del vi de base s’utilitza raïm negre de la varietat Trepat, autòctona de la zona de la Conca de Barberà (Tarragona). La seva producció és d’unes 1.000 ha. a tota Catalunya.

PVP: 12 euros


Monastrell – Xarel·lo 2009

- Combina a la perfecció amb receptes fetes amb tomàquet, sobretot amb pasta, aus, caça, carns i tot tipus de guisats.

Es un autèntic blanc de noirs sense cap reminiscència del color de la varietat Monastrell. Tonalitat lleugerament gris degut a l’elaboració, amb bombolla fina, potent i ben integrada.
Destaquen els aromes a préssec, albercoc i fruits vermells, maduixes silvestres, amb subtils notes de pastisseria.
Sec al paladar, cremós en boca, dóna pas als matisos de préssec, amb una suau acidesa, net i amb un final de boca elegant, agradable i lleugerament amarg.

PVP: 12 euros.


Elyssia Pinot Noir

- Un cava perfecte per als aperitius, sobretot els formatges; combina amb el peix, les aus, els arrossos i les receptes amb ou.

Gràcies als seus continus reconeixements, Elyssia Pinot Noir s’ha convertit en “la reina” dels caves rosats. Amb un suggerent nom femení, ha estat distingit amb 97 punts per la Guía Repsol l’any 2009, i premiat amb la medalla de plata en el concurs internacional Bacchus (Madrid 2012), entre d’altres guardons. Recentment ha rebut el segell “Elite Gourmet”, atorgat per aquesta Associació Cultural de Gastronomia que reconeix l’excel·lència dels productes espanyols.
Cava d’un viu color rosat, amb abundant bombolla de mida mitjana, bon despreniment de carbònic formant una destacada corona. Elyssia Pinot Noir és molt afruitat, amb aromes intensos de gerds madurs, groselles i cireres. Bona presència de sensacions en boca, saborós, golafre, amb acidesa refrescant i un final llarg amb sabors de fruites madures.

PVP: 15 euros


Elyssia Gran Cuvée

- Ideal per acompanyar sopes i cremes, tot tipus d’hortalisses, verdures i receptes amb fruita fresca o cuinada.

Fet amb Chardonnay, Macabeu, Parellada i Pinot Noir, presenta agradables aromes a flor d’acacia i mel en un fons elegant de fruites madures (pinya i préssec).
Entrada en boca suau i melosa. En aquest cava tornen els sabors a fruits en el pas de boca, atorgant-li una agradable acidesa. Presenta un final llarg i harmònic.

PVP: 14 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada