divendres, 28 de setembre del 2012

La Festa de la Verema del Bages creix i arriba a Manresa



L'edició d'enguany de la Festa de la Verema del Bages veurà complert un dels objectius: ser més gran i que part de les activitats es facin en altres poblacions de la comarca del Bages. La inauguració es fa a Sant Benet de Bages. En aquesta quarta edició, la Festa de la Verema arriba a la capital del Bages amb una proposta diferent a l'habitual: Nocturna Vinum, o el que és el mateix: vins, música i tapes. Nocturna Vinum, que tindrà lloc el divendres 5 d’octubre, és una activitat dirigida a “un públic amant de l’oci, de la bona companyia i d’un bon entorn, tot compartint una copa de vi. Aquesta definició va fer moure a la comissió per buscar la complicitat de 4 espais situats al centre de Manresa, on també tinguessin un vincle especial amb la cultura musical”. Tres restaurants (Canonge, Kursaal espai gastronòmic, Las Vegas, i La Peixera, cafè-teatre) són el nexe d’unió d’una combinació feta per l’ocasió: música+vins+tapes. Cada espai ha escollit una programació musical que acompanyarà amb una degustació maridatge de vins i tapes. En definitiva, com s’afirma des de l’organització, la iniciativa ofereix “gaudir d’una actuació musical d’artistes del Bages tot prenent una copa de vi i d’algun toc gastronòmic, al vespre de la nit manresana”. Tant els horaris com la diversitat dels espectacles estan pensats perquè el públic pugui fer un recorregut pels 4 espais. L’entrada a tots els espais és gratuïta, havent de pagar la consumició i les tapes. Els espectacles es fan de les 21.00 h a les 23.00 h i els espectacles són: Canonge (“Llibert Fortuny i Jordi Farrés” en concert), Kursaal espai gastronòmic (Ecofusió de jazz-flamenc-chillout amb “Cecili Rueda i Joan Romero” ), Las Vegas (Música i vi amb “Laia Boixadós i Jordi Figueres”). A les 23.30 h , a  La Peixera, hi haurà un concert de jazz i tast de vi comentat, amb “Max Sunyer a tres cantons i Toni Traus” (Max Sunyer – guitarra, Toni –Traus – baix, Agustí Borrell – bateria).
            La festa arranca aquest any el dijous 4 d’octubre amb una segona novetat, un taller pràctic sobre les propietats nutricionals i el valor alimentari del raïm i del vi de cuina a càrrec de Mengem Bages, que es poresenta amb el títol “Del cep al fogó”. La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 5 d’octubre a la Fundació Alícia de Món Sant Benet, amb l’original taller didàctic “Els vins dins el món de la cocteleria”, a càrrec de Jaume Biarnés, responsable de cuina i recerca. Les places són limitades, havent de fer la inscripció enviant un correu electrònic a info@dopladebages.com.
            El dissabte, a la finca d’Urpina de Sant Salvador de Guardiola, tindrà lloc a partir de les 8.30h la Festa de la Verema Solidària, amb un seguit d’activitats que s’aniran desenvolupant durant tot el matí: sortida en BTT des de d’Ampans, caminada, botifarrada, collita i aixafada de raïm, taller artesanal del most, concurs de dibuix, tast de vins solidaris i maridatge, mostres d’artesans, animació i jocs de carrer tradicionals. Un matí farcit d’accions diverses, amb la finalitat que la gent pugui descobrir la verema més solidària del Bages. I el dissabte es tancarà amb el sopar de verema amb mongetes de Castellfollit del Boix i botifarra, un exitós sopar que aplega més de 400 persones.
            I el diumenge s’inicia també amb una tercera novetat: una “excursió amb bicicleta al passat de la vinya”, de la mà de MBici, amb sortida a Manresa i arribada al Mas Lluçà de Santpedor , un recorregut per barraques de vinya que acaba amb una visita a una masia medieval amb antics cellers i tines. L’excursió és apta per a tots els públics. L’organització diu que els protagonistes de la festa són els 12 cellers de la comarca, “uns cellers que formen una Denominació d’Origen d’una gran qualitat, i que portaran més de 50 vins per degustar, tant de varietats autòctones com varietals. I sens dubte, es podran tastar novetats”. Els visitants podran fer quatre degustacions de vins i caves, la plaça vella d’Artés, comprant un tiquet de 6€, amb copa inclosa. Durant tot el dia a Artés hi hauran activitats tant diverses com una trobada d’intercanvi de plaques de cava, concurs de fotografia, aixafades de raïm, baixades a la vinya amb tractor, representacions de teatre, música i espectacles de carrer, degustacions fetes per Les Cuineres del Bages, parades i mostres d’artesans, i el tast 2.0 que aquest any també s’amplia, degut al gran èxit de la passada edició.  El tast 2.0 es realitzarà el diumenge a les 18.30 h. i tastarà un vi de cadascun dels cellers de a DO Pla de Bages, i es farà de forma paral·lela al Museu d’Artés, a l’Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa, al Canonge i al Sibar de Barcelona. A cadascun d’aquests llocs hi haurà un sumiller que conduirà el tast. Des del primer moment, es podrà seguir via twitter al hashtag o etiqueta #vinsdelbages. A través d’ell, els participants del tast podran comentar les sensacions que els hi provoquen els vins i compartir les opinions amb la resta d’usuaris, ja sigui de viva veu, o a través de la xarxa i a distància.
            “Cuidant amb més cura que mai els elements més representatius de la festa”, la proposta d’enguany també inclou el teatre i la música al carrer, les baixades a la vinya amb el tractor seguides de la popular aixafada de raïm, on els nens i les autoritats en són els protagonistes, per a procedir a l’artesanal taller del most, el pa amb vi i sucre, els mossecs de verema, el sopar de verema, la festa acabarà a les 19.30 h. amb l’espectacle “Arrels” a càrrec de NEI Teatre i Esplai de l’Amistat d’Artés.
            La Festa de la Verema del Bages és una iniciativa “ arrelada com l’espai de referència del vi i el cava dels cellers que formen part de la Denominació d’origen Pla de Bages. S’afegeix que és “una festa amb un gran èxit de participació, que s’ha convertit en un homenatge al patrimoni i la tradició vinícola de la comarca, i pretén més que mai portar el nom del Bages en totes les accions que es portin a terme”. Per a més informació consultar www.festaveremabages.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada