dilluns, 24 de setembre del 2012

Els 4 primers vins europeus de l’anyada 2012 que surten al mercat, del Penedès




Durant aquest passat cap de setmana, la Denominació d’Origen Penedès ha presentat a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, a la premsa i públic final, els 4 primers vins de l’anyada 2012 "que surten al mercat europeu", segons s'ha informat aquest matí des del Consell Regulador de la DO Penedès. Això, dit així, no és cert ja que els primers vins de l'anyada 2012 comercialitzats al mercat europeu ja fa temps que es van presentar, com ara els vins xilens. Sota el lema, Penedès, primer vi d’Europa, es va comptar amb la presència dels enòlegs o responsables de cada celler per a fer l’explicació de l’elaboració del vi, i tot seguit, la sumiller Meritxell Falgueras va dirigir el tast tot descobrint les “excel·lències” d’aquests vins tan joves.

Així doncs, els primers vins d’Europa i nascuts al Penedès són, segons el Consell Regulador de la DO Penedès:

* Cal Maginet, produït al Celler Joan Llopart i Pons: és el resultat d’una acurada elaboració amb les noves tecnologies que disposen i provinents d’un cupatge de raïms conreats en la pròpia Finca. Amb el Chardonnay com a base, que li dóna l’aroma de fruites blanques tropicals i estructura, la Malvasia, que li aporta el perfum de flors blanques i un lleuger toc dolcenc i el macabeu, que amb la seva acidesa li dóna frescor, aconseguim un vi de color groc pàl·lid amb reflexes verdosos i aromes de fruites tropicals.

* Gessamí, del celler Gramona: el cupatge de Muscat, Sauvignon blanc i Gewürztraminer, aconsegueix l’equilibri entre la fruita, la flor delicada i la suavitat per una banda, i l’estructura, untuositat, frescor i fons per una altre. Això ha suposat un nou paradigma en el món del vi blanc, oferint un nou plaer pels amants nous i vells del vi.

* Muscat, del celler Sumarroca: El procés d’elaboració comença al celler refredant el raïm a 8º C de i realitzant una maceració pel·licular d’unes hores, després desgranar-lo. Seguidament es trafega el most per gravetat i es decanten les partícules en suspensió durant el dia. Tot seguit es fermenta i la durada del procés dura 25 dies. Abans d'acabar, es realitza un transvasament de dipòsit i s'abaixa la temperatura a -2 °C per aturar-ne la fermentació. El vi resultant es transvasa al cap de tres setmanes a un altre dipòsit fred, on es filtra i s'estabilitza i, així, queda a punt per embotellar-lo.

* Nosodos plus, del celler Albet i Noya: es presenta el primer vi d’Europa de la collita 2012 elaborat sense adició de sulfits i conreat ecològicament. Es tracta d'un vi elaborat amb Xarel.lo (85%) i Chardonnay (15%) d'un parell de vinyes que creixen a 400m sobre el nivell del mar, en dues terrasses de vinya al bell mig dels Costers d'Ordal. La no adició de sulfits en cap moment del seu procés d'elaboracio, fa que la selecció a la vinya hagi de ser extrema i per tant, una collita i selecció manual del raïm és imprescindible. Després al celler, primer el most i després el vi, es mantidrà en unes condicions d'higiene i asèpsia totals el qual n'evitaran la seva oxidació i així manifestarà al màxim l'expressió del terrer que l'ha fet créixer. Degut al fet de no afegir-hi sulfits, es recomana el seu consum abans del 24 de març es a dir abans dels sis mesos del seu embotellat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada