divendres, 28 de setembre del 2012

47 milions de kilos de raïm de "gran qualitat" a Jerez




La verema ha acabat a Jerez amb una “excel·lent qualitat i una notable reducció en la collita, com a conseqüència de la falta de pluges”. L'últim celler inscrit a la Denominació d'Origen que romania encara obert va donar per concloses la seva operacions en el dia d'ahir, posant així fi a la verema 2012 per als productes protegits. En total s'han premsat gairebé 47 milions de quilos procedents de les una mica més de 7.000 hectàrees inscrites en el Consell Regulador. Ha estat una verema curta, però amb un alt nivell de qualitat i un grau mitjà superior a 11,5º Baumé. Les condicions climatològiques de l'any agrícola han estat particularment seques, amb un nivell mitjà de pluviometria lleugerament per sobre dels 300 litres, la qual cosa amb prou feines suposa la meitat de la pluja recollida en un any normal. Encara que al començament de l'estiu l'estat fenològic de la vinya feia preveure una evolució lenta del fruit, a partir del verol es va produir una notable acceleració del ritme de maduració, propiciat per puntuals repunts de les temperatures, de tal manera que en la primera quinzena d'agost el raïm dels pagaments de l'interior aconseguia ja una mitjana de Baumé folgadament superior als 11º. Finalitzada la collita, el nivell mitjà de maduració del raïm ha superat els 11,5º Baumé en el conjunt de la zona de producció. D'altra banda, l'escassetat de pluges de primavera ha propiciat un magnífic estat sanitari del raïm, per la qual cosa pot afirmar-se que “estem davant una collita d'una gran qualitat”.
            Després de l'últim any d'arrencades subvencionades per la OCM, la superfície inscrita en el Consell Regulador ascendeix actualment a 7.062 hectàrees, distribuïdes entre 2.514 explotacions al llarg dels nou termes municipals que formen la Denominació d'Origen. La superfície mitjana del vinyer se situa per tant lleugerament per sota de les tres hectàrees, si bé amb notables diferències entre municipis; així les vinyes de Trebujena tenen una superfície mitjana de només 0,73 hectàrees, mentre que en el cas dels vinyers del terme municipal de Jerez l'explotació mitjana és de més de 10 hectàrees. La producció total s'ha situat en 46.978.932 quilos, la qual cosa suposa un descens global del 27% pel que fa a la collita del passat any. Ara bé, considerant la menor superfície inscrita, la variació en termes de producció mitjana per hectàrea ha estat d'un 22%. Novament, el descens de producció per hectàrea ha afectat de forma molt diferent als diferents termes municipals de la Denominació; els vinyers de Trebujena han produït pràcticament un terç menys que en 2012, mentre que en alguns termes costaners com Chiclana i Chipiona s'ha recollit fins i tot més producció per hectàrea que en la passada verema. El dia 13 d'agost es va engegar oficialment el dispositiu especial de control del Consell Regulador, que ha aconseguit en aquesta ocasió a un total de 34 cellers d'elaboració i que ha mobilitzat a més de 40 inspectors. Com és habitual, la verema s'ha desenvolupat de forma molt escalonada, començant a l'interior i estenent-se progressivament cap als pagaments més propers a la costa. El gruix de l'activitat es va concentrar en l'última setmana d'agost, sent els últims cellers a tancar els de les localitats costaneres i, particularment, els dedicats al premsatge del raïm moscatell.
         La d'aquest any ha estat la tercera verema inclosa en el Pla de Viabilitat signat el 2010 per la Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Junta de Andalucía amb les organitzacions professionals del Marco de Jerez. Sobre la base d'aquest pla, aproximadament 525 hectàrees de vinyer inscrit es troben acollides al pla pilot segons el qual la seva producció quedarà íntegrament destinada a l'elaboració de most concentrat rectificat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada