Sentir-se enòleg o cellerer per uns dies; conèixer i participar en els primers passos del procés d'elaboració del vi, des de la recollida al trepitjat; submergir-se en la cultura i estil de vida de les comarques vitivinícoles; o delectar-se amb suculents tastos i maridatges són solament algunes de les propostes que ofereixen les Rutes del Vi d'Espanya. El Club de Producte de l'Associació de Ciutats del Vi d'Espanya (ACEVIN) “s'obre al turisme per mostrar els seus secrets en un moment màgic: la verema”. S'ofereixen un total de 21 rutes, “de 21 territoris que articulen tota una cultura i una manera de vida que tenen en el vi la seva raó de ser”. S'afegeix que “les Rutes del Vi d'Espanya es vesteixen de gala per a la verema, un dels moments més importants per a l'elaboració d'un bon viu, on té lloc la recollida de la collita amb la qual es prepararan els vins de la temporada. Mil i una propostes que faran de cada escapada una experiència inoblidable”.
Des d'ACEVIN, a través d'una nota de premsa, comencen el viatge a Múrcia per aprendre, gràcies a la Ruta del Vi de Bullas i el seu Taller de Verema, tots els detalls de la collita, entre ells la recollida del raïm, la recepció i classificació en celler, així com assistir al primer premsatge. Passejos per vinyers, menjars de camp i una visita al Museu del Vi són uns altres imprescindibles del viatge, que es poden combinar també amb la Fira de la Tapa (del 28 al 30 de Setembre) o el mercadet d'artesania El Zacatín, el 7 d'octubre, dedicat a la verema i amb demostracions de desrapar i trepitjar raïm, així com degustació del primer most. Sense sortir de la regió, donen el salt a la Ruta del Vi de Jumilla, amb diferents propostes, entre elles les Jornades Verema Oberta, tots els dissabtes d'octubre, a càrrec de Bodegas Luzón, amb activitats especialment enfocades als nens perquè comencin a conèixer i valorar aquesta cultura. Bodegas San Isidro, Hacienda El Carche i Viña Elena també disposen de diferents visites i experiències complementàries. A la Ruta del Vi del Marc de Jerez, el naixement del nou most que té lloc en l'època de verema és el protagonista d'un ampli programa d'activitats en el qual conflueixen propostes culturals, musicals i gastronòmiques, a més de les tradicionals cites amb el flamenc i el cavall. Dirigida la vista cap a Galícia, la Ruta del Vi de Rías Baixas aglutina les propostes de Bodegas Martín Códax, Pazo Baión, Bodegas La Val de Frades o Valmiñor, que obren els seus vinyers als visitants permetent-los entrar en contacte directe amb les labors del camp, o Bodegas Terras Gauda, que posa a la disposició de l'enoturista un autobús per no perdre ni un detall del treball que es realitza per a la recol·lecció del raïm. Pels més atrevits, és possible viure la verema sota la llum de la lluna i dormir a l'interior d'un celler. Les localitats de Cambados, O Rosal i Sanxenxo dediquen també curioses festes al vi durant Setembre i octubre. A la Ruta del Ribeiro, les verdes parres sorprenen al visitant per la seva frescor i tonalitats. La verema allà pot seguir-se prenent com a punt de partida el Casal d'Armen, un complex enoturístic, enclavament privilegiat i un dels millors miradors sobre la Vall de Avia, on conèixer com es realitzen les tasques de la verema de forma totalment artesanal. I per a un punt de vista contraposat, en el Coto de Gomariz es pot conèixer el treball d'un dels cellers més avantguardistes de Galícia, que ajusta les seves tasques als calendaris biodinàmics i segueix una filosofia de màxim respecte per la naturalesa o ‘viticultura ecològica’. Cap a l'oest, la Ruta del Vi de Rioja Alabesa ofereix sorpreses, com l'experiència sensorial 4D ‘En Terra de Somnis’, un viatge a la comarca de la mà d'un ‘Vinfo’ o follet del vi en un curtmetratge que ha rebut ja 12 premis internacionals per la seva qualitat i originalitat. A les propostes de cellers com Sasazu, Campillo, Valdelana, Cvne o Eguren Ugarte, i els programes de Thabuca Servícios Turísticos per veremar en família, cal sumar l'Enobús, el bus turístic del vi que connecta diferents punts del País Basc amb la Rioja Alabesa i inclou visites, tastos, degustacions de vins i gastronomia local, tot això amb la tranquil·litat de no portar vehicle propi. La Ruta del Vi de Navarra ofereix visites especials a Bodegas Macaya, Bodegas Máximo Abete o Señorío de Sarría, tallers gastronòmics i, a Bodegas Pagos de Araiz, originals classes de ioga i tai txi a l'aire lliure, trekking pel vinyer o passejos a cavall, així com recorreguts per les seves instal·lacions plenes d'obres d'art i imaginatius tastos dels seus vins. Als peus del Pirineus aragonès, la Ruta del Vi Somontano permet participar en un taller sensorial on els raïms i les característiques de les seves varietats són les protagonistes. Organitzat per Bodegas Meler, comença amb la recol·lecció de diferents raïms en el vinyer familiar, per passar al tast, degustació i comparació dels vins monovarietales d'aquestes mateixes varietats. A més, a Bodegas Sers es pot dedicar una jornada a conèixer els secrets de l'elaboració més tradicional del vi. I, sense sortir d'Aragó, la Ruta de la Garnatxa ha desenvolupat un ampli catàleg d'activitats que presenta al programa #*Enoaventurate, amb activitats que lliguen la cultura del vi a altres disciplines, com l'astronomia, que inclou l'observació guiada dels astres, tallers de construcció d'un rellotge solar o contacontes de mitologia grega per aprendre a localitzar les constel·lacions. A més, activitats nàutiques, com a descens de l'Ebre en piragües, equitació entre vinyers, nordic walking, rutes en segway, orientació o rutes en 4x4. Tot això en una perfecta fusió la història i el patrimoni, per comprendre com s'ha elaborat el vi a partir de la garnatxa al llarg dels segles.
Tanquen aquest recorregut amb la Ruta del Vi del Penedès, que ofereix, entre unes altres, un suculent maridatge de vins i formatge, amb allotjament a la casa rural Ca La Florinda, a Bellvei del Penedès. A més, programes relaxants i romàntics per fer en parella de la mà de l'empresa Cava Emotions, que combinen visites a cellers amb estimulants massatges de cavateràpia i gastronomia local. També s'ofereixen visites especialment dissenyades per a famílies i tastos a peu de vinyer de més de 25 varietats de raïm maridades amb cava.
Des d'ACEVIN, a través d'una nota de premsa, comencen el viatge a Múrcia per aprendre, gràcies a la Ruta del Vi de Bullas i el seu Taller de Verema, tots els detalls de la collita, entre ells la recollida del raïm, la recepció i classificació en celler, així com assistir al primer premsatge. Passejos per vinyers, menjars de camp i una visita al Museu del Vi són uns altres imprescindibles del viatge, que es poden combinar també amb la Fira de la Tapa (del 28 al 30 de Setembre) o el mercadet d'artesania El Zacatín, el 7 d'octubre, dedicat a la verema i amb demostracions de desrapar i trepitjar raïm, així com degustació del primer most. Sense sortir de la regió, donen el salt a la Ruta del Vi de Jumilla, amb diferents propostes, entre elles les Jornades Verema Oberta, tots els dissabtes d'octubre, a càrrec de Bodegas Luzón, amb activitats especialment enfocades als nens perquè comencin a conèixer i valorar aquesta cultura. Bodegas San Isidro, Hacienda El Carche i Viña Elena també disposen de diferents visites i experiències complementàries. A la Ruta del Vi del Marc de Jerez, el naixement del nou most que té lloc en l'època de verema és el protagonista d'un ampli programa d'activitats en el qual conflueixen propostes culturals, musicals i gastronòmiques, a més de les tradicionals cites amb el flamenc i el cavall. Dirigida la vista cap a Galícia, la Ruta del Vi de Rías Baixas aglutina les propostes de Bodegas Martín Códax, Pazo Baión, Bodegas La Val de Frades o Valmiñor, que obren els seus vinyers als visitants permetent-los entrar en contacte directe amb les labors del camp, o Bodegas Terras Gauda, que posa a la disposició de l'enoturista un autobús per no perdre ni un detall del treball que es realitza per a la recol·lecció del raïm. Pels més atrevits, és possible viure la verema sota la llum de la lluna i dormir a l'interior d'un celler. Les localitats de Cambados, O Rosal i Sanxenxo dediquen també curioses festes al vi durant Setembre i octubre. A la Ruta del Ribeiro, les verdes parres sorprenen al visitant per la seva frescor i tonalitats. La verema allà pot seguir-se prenent com a punt de partida el Casal d'Armen, un complex enoturístic, enclavament privilegiat i un dels millors miradors sobre la Vall de Avia, on conèixer com es realitzen les tasques de la verema de forma totalment artesanal. I per a un punt de vista contraposat, en el Coto de Gomariz es pot conèixer el treball d'un dels cellers més avantguardistes de Galícia, que ajusta les seves tasques als calendaris biodinàmics i segueix una filosofia de màxim respecte per la naturalesa o ‘viticultura ecològica’. Cap a l'oest, la Ruta del Vi de Rioja Alabesa ofereix sorpreses, com l'experiència sensorial 4D ‘En Terra de Somnis’, un viatge a la comarca de la mà d'un ‘Vinfo’ o follet del vi en un curtmetratge que ha rebut ja 12 premis internacionals per la seva qualitat i originalitat. A les propostes de cellers com Sasazu, Campillo, Valdelana, Cvne o Eguren Ugarte, i els programes de Thabuca Servícios Turísticos per veremar en família, cal sumar l'Enobús, el bus turístic del vi que connecta diferents punts del País Basc amb la Rioja Alabesa i inclou visites, tastos, degustacions de vins i gastronomia local, tot això amb la tranquil·litat de no portar vehicle propi. La Ruta del Vi de Navarra ofereix visites especials a Bodegas Macaya, Bodegas Máximo Abete o Señorío de Sarría, tallers gastronòmics i, a Bodegas Pagos de Araiz, originals classes de ioga i tai txi a l'aire lliure, trekking pel vinyer o passejos a cavall, així com recorreguts per les seves instal·lacions plenes d'obres d'art i imaginatius tastos dels seus vins. Als peus del Pirineus aragonès, la Ruta del Vi Somontano permet participar en un taller sensorial on els raïms i les característiques de les seves varietats són les protagonistes. Organitzat per Bodegas Meler, comença amb la recol·lecció de diferents raïms en el vinyer familiar, per passar al tast, degustació i comparació dels vins monovarietales d'aquestes mateixes varietats. A més, a Bodegas Sers es pot dedicar una jornada a conèixer els secrets de l'elaboració més tradicional del vi. I, sense sortir d'Aragó, la Ruta de la Garnatxa ha desenvolupat un ampli catàleg d'activitats que presenta al programa #*Enoaventurate, amb activitats que lliguen la cultura del vi a altres disciplines, com l'astronomia, que inclou l'observació guiada dels astres, tallers de construcció d'un rellotge solar o contacontes de mitologia grega per aprendre a localitzar les constel·lacions. A més, activitats nàutiques, com a descens de l'Ebre en piragües, equitació entre vinyers, nordic walking, rutes en segway, orientació o rutes en 4x4. Tot això en una perfecta fusió la història i el patrimoni, per comprendre com s'ha elaborat el vi a partir de la garnatxa al llarg dels segles.
Tanquen aquest recorregut amb la Ruta del Vi del Penedès, que ofereix, entre unes altres, un suculent maridatge de vins i formatge, amb allotjament a la casa rural Ca La Florinda, a Bellvei del Penedès. A més, programes relaxants i romàntics per fer en parella de la mà de l'empresa Cava Emotions, que combinen visites a cellers amb estimulants massatges de cavateràpia i gastronomia local. També s'ofereixen visites especialment dissenyades per a famílies i tastos a peu de vinyer de més de 25 varietats de raïm maridades amb cava.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada