dijous, 20 de setembre del 2012

Prendre vi amb moderació pot ajudar a prevenir l'Alzheimer



Prendre vi amb moderació pot ajudar a prevenir l'Alzheimer, segons es desprèn d'un estudi liderat per facultatius de l'Hospital Clínic de Barcelona i els resultats del qual han estat publicats recentment al Journal of Alzheimer’s Disease. En concret, la investigació va trobar que el consum moderat de vi i el d'altres aliments rics en polifenols propis de la Dieta Mediterrània, com l'oli d'oliva i les nous, s'associaven amb una millor funció cognitiva en ancians gràcies al seu elevat poder antioxidant. El treball es va dur a terme amb persones amb edats compreses entre els 55 i els 80 anys que presentaven un alt risc cardiovascular, en el marc d'un estudi clínic més ampli anomenat PREDIMED. A tots els voluntaris se'ls va administrar un qüestionari de freqüència de consum d'aliments, així com una bateria neuropsicológica per determinar el rendiment cognitiu, principalment a l'àrea de la memòria. A més, es va mesurar l'excreció de polifenols en orina. Després d'analitzar els resultats, el consum d'oli d'oliva verge es va associar a millors puntuacions en proves de memòria verbal, igual que el consum de cafè. D'altra banda, la ingesta de nous estava relacionada amb millor memòria de treball i el consum moderat de vi s'associava amb una millor funció cognitiva global. L'estudi va servir per reforçar la idea que els aliments rics en polifenols propis de la Dieta Mediterrània podrien contrarestar el declivi cognitiu associat amb l'edat gràcies al seu elevat poder antioxidant.
    En el cas del vi, segons l'enòleg i director de la Guía Peñín de los Vinos de España, Carlos González, “la proporció de polifenols presents en un vi va en funció de la varietat de raïm amb la qual s'ha elaborat, de la maduresa i grossor de la pell del raïm i del temps que estigui macerant el most amb les pells”. Entre els tipus de raïm que tenen major concentració d'aquests compostos, González cita principalment els raïms negres, i dins d'aquestes varietats la cabernet sauvignon, syrah, monastrell i les varietats anomenades “tintoreres”, especialment la garnatxa tintorera. Els autors de l'estudi creuen que un seguiment longitudinal dels participants en la investigació podria proporcionar evidències més fermes sobre el potencial d'aquests aliments per reduir la incidència de l'Alzheimer, una malaltia de la qual es detecta un nou cas cada 7 segons a tot el món i el Dia Mundial Dels quals se celebra demà divendres, 21 de setembre.
    Segons la Fundació Alzheimer Espanya (FAE), actualment a Espanya existeixen unes 650.000 persones que pateixen demència en algun dels seus diferents tipus i es detecten uns 150.000 nous casos cada any. La prevalença de la demència augmenta amb l'edat, sent d'un 4,2% per a la població entre 65 i 74 anys, un 12,5% per a la població de 75 a 84 anys i un 27,7 % per a la població de més de 85 anys. La prevalença també depèn del sexe, sent major en dones (11%) que en homes (7,5%). S'estima que el nombre de cuidadors de malalts d'Alzheimer puja avui dia al nostre país a més d'1.200.000.

1 comentari:

  1. La vida i la salut són com la inversió en borsa. Mai saps on seran els beneficis futurs. La notícia d'aquest estudi faria pujar les accions dels que creiem també en el consum moderat de vi com una inversió en la nostra salut.

    ResponElimina