Catalunya és la comunitat autònoma líder en elaboradors i transformadors ecològics amb un total de 606
operadors. Per primer cop, Catalunya esdevé la tercera CCAA en superfície
ecològica, superant Extremadura, i després d'Andalusia i Castella-La-Manxa. Continua
en la segona posició del rànquing pel que fa a explotacions ramaderes, i també
segona en activitats industrials amb gairebé un 18% del total estatal. El
conseller Josep Maria Pelegrí valora molt positivament aquestes dades que
confirmen la situació capdavantera de Catalunya en aquest àmbit i referma
l’aposta del Govern per la producció agroalimentària ecològica
Les dades de l’agricultura ecològica a l’Estat espanyol
corresponents a l'any 2011, publicades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació
i Medi Ambient (MAGRAMA), confirmen la “bona salut” de l’agricultura ecològica
a Catalunya, que es manté com una de les comunitats més dinàmiques a l’hora de
generar activitat secundària i terciària, i en clara línia ascendent tant en
nombre d’operadors com en cultius i activitats ramaderes, segons s’ha informat
avui des del Departament d’Agricultura de la Generalitat (DAAM). El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,
Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha valorat molt positivament
aquestes dades que confirmen “la situació capdavantera de Catalunya en aquest
àmbit” i ha refermat “el compromís i el suport del Govern per la producció
agroalimentària ecològica”. Pel que fa a operadors, és a dir, productors
vegetals, ramaders, elaboradors, importadors i comercialitzadors, Catalunya va
continuar com la cinquena Comunitat Autònoma l’any 2011, amb un total de 2.312
operadors, superada per Andalusia (11.831), Castella-La-Manxa (7.424),
Extremadura (3.614) i Múrcia (2.525). No obstant això, Catalunya lidera la
classificació d'elaboradors amb 606 operadors, seguida d'Andalusia (421) i
Múrcia (210); i és segona en la rànquing de comercialitzadors amb un total de
171 operadors, només superada per Andalusia, amb 576.
Superfície i cultius
La superfície destinada a
l'agricultura ecològica a Catalunya va pujar a un total de 92.435 hectàrees
l'any 2011, i l'eleva a la tercera posició després d'Andalusia (973.239Ha) i
Castella-La-Manxa (30.350Ha), superant per primer cop Extremadura (91.108Ha).
En relació amb el total estatal, Catalunya acull més del 5% de superfície inscrita
com a ecològica. Catalunya destaca com a segona
Comunitat Autònoma en superfície de prats, pastures i farratges i de bosc i
recol·lecció silvestre. Per cultius, Catalunya és quarta en els conreus de la
vinya (5.316Ha) i les oliveres (4.620Ha).
Explotacions ramaderes i caps de
bestiar
L'any 2011, Catalunya va
continuar destacada en nombre d'explotacions ramaderes amb un total de 573,
segona en el rànquing, després d'Andalusia (3.683 explotacions). És primera en
avicultura de carn, i segona en vaquí de carn, cabrum de carn i equí. Respecte
del total, Catalunya compta amb el 9,43% d'explotacions ramaderes a tot
l'Estat.
Pel que fa a caps de bestiar,
Catalunya és segona en boví (23.647 caps), i tercera en cabrum (4.237 caps), en
porcí (535 caps) i en avicultura (38.549 caps).
Activitats industrials
Per segon any consecutiu,
Catalunya es manté com la segona Comunitat Autònoma amb més activitats
industrials relacionades amb la producció vegetal (557 activitats) i animal
(101), arribant gairebé al 18% del pes de tot l’Estat. Només Andalusia, amb un
26,16% de les activitats industrials, supera Catalunya.
Espanya, líder en agricultura
ecològica a Europa
El 2011, i per quart any
consecutiu, Espanya se situa en el primer lloc de la Unió Europea en nombre
d'hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica amb un total de 1.845.039
hectàrees, un 11,76% més que l'any anterior. Quasi totes les Comunitats
Autònomes registren increments en la superfície destinada a aquest tipus
d'agricultura. El nombre d'operadors va assolir
la xifra de 32.837 l'any
2011, amb un increment del 18.23% respecte de l'any anterior. En explotacions
ramaderes, la pujada anual ha estat del 20.97%, arribant a les 6.074
explotacions. I pel que fa a les activitats industrials, durant 2011, el nombre
va créixer fins a les 3.697, que representa un augment del 11,12% respecte de
l'any anterior.
Agricultura ecològica
Els cultius majoritaris en
agricultura ecològica són els típicament mediterranis (vinya, olivera i cereals
són els predominants), sent la vinya el principal conreu ecològic de Catalunya
(27% del total de superfície de conreus) i el seu cultiu (5.316 hectàrees) ha
pujat un +15,62% el 2011; mentre que el d’oliveres ecològiques (4.620 Ha), el segon per
importància (23% del total de superfície de conreus), ha pujat un +18,25%; i
els cereals continuen tercers amb 3.802Ha (19% del total de superfície). Altres cultius han experimentat
creixements considerables durant 2011, tot i no ser majoritaris: el cultiu de
fruits secs ha arribat ja a les 1.849Ha, que representa un increment del 29,39%
respecte de l’any anterior; el cultiu d’hortalisses, per la seva banda, ha
incrementat un 25,57% durant 2011 fins arribar a les 496Ha. Cal destacar
l’augment protagonitzat pels cultius de llavors i vivers que en el darrer any
van créixer en un 59,86% (amb un total de 18Ha).
Ramaderia ecològica
La ramaderia ecològica a
Catalunya compta amb 573 explotacions (+16,7% respecte 2010), sent el vaquí de
carn, amb 313 explotacions, la principal activitat (+12,59% respecte 2010).
L’oví de carn és la segona per importància (+19,23% respecte 2010), amb 93
explotacions, i el cabrum de carn, la tercera, que passa de 58 a 65 explotacions
(+12,07%). Hi ha altres activitats que també creixen i prenen importància, com
ho fan considerablement l’equí que passa de 33 a 47 explotacions
(+42,42%), o l’avicultura de carn, de 12 a 17 (+41,17%).
Indústries agroalimentàries
ecològiques
Catalunya, tot i disposar de
menys superfície destinada a la producció ecològica en relació a altres
comunitats autònomes de l’Estat, inverteix més recursos en indústria
agroalimentària. En aquest sentit, les activitats industrials se situen en 695
(+14,12% respecte a 2010). Val a dir, diu la Generalitat, que l’agroindústria
ecològica catalana es caracteritza per una gran diversificació d’activitats
transformadores. Així, per activitats industrials, destaquen: l’elaboració i/o
embotellament de vins/caves/escumosos: 108 cellers (+25,58% respecte 2010);
comercialització i/o distribució: 94 empreses (+25,33%); i manipulació i/o
envasament de la producció hortofructícola: 65 empreses (+10,17%).
Dades econòmiques
El sector ecològic també va
créixer un +23,53% del 2009 al 2010, passant de 85 milions d’euros a 105
milions d’euros; i els subsectors amb més volum de facturació el 2010 són la
vinya i l’elaboració de vins, caves, i altres begudes alcohòliques (18%); la comercialització
i distribució (14%); i en tercer lloc, cereals i manipulació, envasament i
transformació de grans (12%). Val a dir que el volum de facturació creix en
gairebé tots els subsectors, llevat del de fruiters i cítrics, i que el
subsector de fruits secs es recupera de la forta baixada de l’any anterior. El CCPAE té 24.243 productes
agroalimentaris ecològics autoritzats. Aquesta i moltes altres magnituds
estadístiques i econòmiques constaten la solidesa del sector ecològic català,
que està resistint aquests anys de crisi gràcies a un consum fidel i creixent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada