diumenge, 30 de setembre de 2012

Primeres reaccions del Wine & Culinary International ForumDurant tot el dia d'avui he anat rebent imputs del primer congrés internacional que es fa sobre l'harmonia entre gastronomia i vi amb grans ponents. Els parlaré del que han dit alguns dels protagonistes ja que he renunciat a assistir a aquest acte després que l'agència de comunicació Mahala m'hagués retret que no hagi fet esment en una noticia al fet que Torres patrocinava l'esdeveniment. Alguns dels portals catalans de vins no han penjat res encara a aquestes hores sobre l'esdeveniment. L'admirat blocaire Joan Gómez Pallarés ens adverteix a http://www.devinis.org que vol estar a l'alçada de l'organització (Torres i Mahala), i dels convidats mentre ens parla del sopar previ d'ahir a la nit al Palauet Albéniz de Barcelona al seu bloc. El primer en fer nota de premsa, però, avatçant-se a una organització que encara és hora que faciliti cap mena de conclusió, ha estat la Generalitat, ja que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha estat l'encarregat de clausurar un congrés que ha comptat amb l'assistència de prop de 250 professionals. En el decurs de l’acte de cloenda, el conseller Pelegrí ha elogiat la iniciativa de Cellers Torres i s’ha felicitat de la gran participació internacional en la jornada. Al mateix temps, ha volgut lloar la tasca de trobar una harmonia entre el vi i la gastronomia.També s’ha referit Pelegrí al fet que el congrés hagi tingut lloc a Catalunya. En aquest sentit, ha dit que “som una terra de bons vins i bona gastronomia reconeguda internacionalment, i en els dos àmbit es distingim per la innovació i les propostes creatives, propostes que saben combinar la tecnologia amb la tradició i el potencial dels nostres bons productes”. El conseller ha recordat igualment que Catalunya disposa de 12 Denominacions d’Origen (DO) vitivinícoles, i que moltes d’elles es troben en un moment bo de prestigi i popularitat, gràcies a treball conjunt entre l’Administració agrària i els cellers productors. Finalment, Pelegrí ha afirmat que “els grans productes vitivinícoles catalans, els vins i el cava, els hem relacionat molt bé amb el món de la restauració i el turisme, en el marc de  la dieta mediterrània, de la qual Catalunya n’és bressol”. 
Per Twitter (només faig una selecció) hem sabut des de Mahala que Pelegrí ha dit que "Miguel A. Torres es un ejemplo de emprendedor, de persona creativa", mentre que José Roldán Tapia ha manifestat que l'esdeveniment "ha superado cualquier expectativa". També a través de Twitter, el director de  Cuina, Josep Sucarrats i Miró, ha recollit diverses intervecions tan assenyades com la de la MW Jancis Robinson:  "No hem parlat de preus. I hem d tenir en compte el consumidor. Qui demana vins de 100€ és que no els paga ell". Per la seva banda, Verema també ha piulat a Twitter per dir: "Cata de clausura con vinos de Primum Familiae Vini, gran colofón del organizado por ". Els elogis de Verema  també han estat expressats en un altre tuit: "Interesantísima propuesta de vinos de en el . Jaume Martí, el director de màrqueting de la cooperativa  Agrícola Sant Josep de Bot, ens ha seleccionat una frase del sumiller Josep Roca: "prefiero "armonía" a "maridaje": se refiere a composición, a los acordes, a la oposición de cualidades". També ha piulat Primum Familia Vini per dir coses com aquesta: "Mas la Plana 2003, great vintage drinking well now" (cal recordar que aquesta anyada va ser extremadament càlida!). La mateixa Jancis Robinson també ha piulat: "Kind of Torres to organise #WineCulinary in Barcelona today - suitable for both @artoftherestaur & me". El Wine & Culinary International Forum ha tingut un destacat ressò mediàric. Fins i tot s'ha vist el president d'honor de Torres, Miguel A. Torres, lloant en declkaracions a TV3 el gaudi d'un vi acompanyant un àpat.

Des de Mahala han enviat minuts després que la Generalitat una nota de premsa en castellà descriptiva de l'assistència, però sense donar detalls de fons:

Barcelona ha acogido hoy el Wine & Culinary International Forum, el primer congreso internacional sobre la armonía y las interacciones entre el vino y la gastronomía, así como la complementariedad de ambos en los menús gastronómicos. El evento, patrocinado por Bodegas Torres y dirigido al público profesional, ha tenido lugar en el Hotel ME Barcelona. El programa del congreso ha sido elaborado gracias al reconocido Comité Asesor del Forum, integrado por Josep Roca, François Chartier, Nick Lander y Víctor de la Serna. A la jornada han asistido 240 profesionales del mundo del vino y la gastronomía como Meritxell y Toni Falgueras del Celler de Gelida, Juan Antonio Herrero del Restaurante Lágrimas Negras, Joan Ras, Presidente de la Acadèmia Catalana de Gastronomia, Rosa Esteve del Grupo Tragaluz, Juli Soler de El Bulli, Marie Louise Bayols de Lavinia, Isabel Brunet de Monvínic o Joan Carles Ibañez del Lasarte, entre otros, así como sumilleres procedentes de países como Holanda, Canadá, Finlandia, Noruega, Suiza y Reino Unido. Se trata de la primera ocasión que se realiza un evento de estas características donde los sumilleres, cocineros, bodegueros y catadores más reputados del mundo han debatido de la forma más objetiva y científica posible la realidad sobre la complementariedad entre la comida y el vino, un evento que ha sido posible gracias a Bodegas Torres y a su gran interés por difundir e investigar sobre la cultura del vino. En palabras del laureado chef Alain Senderens, “para pensar los platos, el vino nos hace progresar y mejorar”. Entre los ponentes que han participado en la jornada cabe destacar la presencia del peruano Gastón Acurio, que ha mostrado los retos del vino en la cocina fusión; Josep Roca, que ha hablado sobre la profesión del sumiller; François Chartier, que ha explicado la ciencia aromática de la cocina y el vino; por su parte, Alain Senderens ha revelado las experiencias en las que el vino ha inspirado a algunos de sus platos; y para finalizar Jancis Robinson, Nick Lander y Víctor de la Serna han debatido sobre el lugar que ocupa el vino en el restaurante. Asimismo, el congreso ha ofrecido a los asistentes una cata monográfica de los vinos de las bodegas pertenecientes a la asociación internacional Primum Familiae Vini.


4 comentaris:

 1. Bona nit, Ramon, i gràcies per l'adjectiu que em dediques. Aquesta jornada ha donat unes quantes coses interessants, en la meva opinió, i alguns moments realment fascinants i emotius, gairebé sempre al voltant del mite que he tingut l'honor de conèixer: Alain Senderens. Jo també vaig "piular" però com que no estava al cas de l'etiqueta aquesta, es deuen haver perdut les piulades al magma incandescent de Twitter. La Cristina Alcalá i la Meritxell Falgueras també van comentar alguna cosa a la xarxa. Jo intentaré, si demà al matí tinc una estona, fer un resum d'algunes de les coses que vaig sentir i aprendre.
  Ja saps que, com tu, dic el que penso: greu de no haver pogut compartir jornada i estones de xerrada i de teca amb tu.
  Una abraçada,
  Joan

  ResponElimina
  Respostes
  1. Amic Joan, no tinc cap mena de dubte que aquesta iniciativa va ser interessant, emotiva i, fins i tot, fascinant. Segurament ho va ser molt, i ja em deleixo per llegir els teus comentaris. I si no vaig compartir jornada i teca amb tu va ser, únicament, per la manera de fer dels teus amics de Mahala (Montse Alonso, per ser exactes). Segur, però, que aprendré coses a través teu. Espero que algú em pugui passar, no obstant això, els continguts de les intervencions o les conclusions més interessants. De moment, Mahala no ho ha fet. Respecte el teu comentari sobre les piulades, si t'hi fixes bé, ja adverteixo que només són "una selecció". Això no vol dir, en absolut, que no doni importàmcia a les teves piulades o a les de la Meri o la Cristina Alcalá. Fins aviat Joan.

   Elimina
 2. Home, Ramon, ja ho sé que els dones la importància que es mereixen, no en tinc cap dubte. I no ho deia, en absolut com a retret, ja ho saps. Confesso que no sé si les meves amigues de Mahala tenen previst oferir a la premsa resums de les intervencions o conclusions. Jo, com deia, ho intentaré fer demà però no en nom de ningú ni perquè ningú m'ho hagi demanat. Ho faré perquè m'agradaria posar per escrit (scripta manent...), encara que només sigui per mi mateix, algunes de les coses que vaig sentir. A veure si me'n surto...Per cert, una de les coses fascinants que em va passar és que vaig poder dinar costat per costat amb aquella persona de la familia organitzadora (no parlo de Mahala ara), que sempre m'has lloat tant i m'has dit que val tant la pena. Tenies tota la raó.
  I em van passar altres coses que ja compartiré amb tu una altra estona!
  Salut,
  Joan

  ResponElimina