divendres, 28 de setembre del 2012

La Generalitat diu que a Catalunya estem ja molt avançats en la gestió integrada de plagues

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Miquel Molins, ha inaugurat aquest matí, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, la 5ª Jornada de Sanitat Vegetal, de periodicitat anual, emmarcada dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2012 del DAAM, i que té com a objectiu debatre temes d’actualitat relacionats en el control de les plagues, les malalties i les males herbes que afecten els nostres cultius. La jornada d’enguany és de la màxima actualitat, atès que es debat l’aplicació a Catalunya de la directiva (2009/128/CE) d’ús sostenible dels plaguicides, que és d’imminent  aplicació a l’Estat espanyol, i que estableix un marc per a aconseguir un ús sostenible dels plaguicides mitjançant la reducció dels riscs i els efectes del seu ús en la salut humana i el medi ambient, i el foment de la gestió integrada de plagues i de plantejaments o tècniques alternatives, com les alternatives no químiques als plaguicides. Aquesta Directiva obliga a tots els agricultors a adoptar els principis de la Gestió Integrada de Plagues l’1 de gener de 2014. Molins ha incidit en què “ens queda, doncs, poc més d’un any, per a aconseguir que la Gestió Integrada de Plagues sigui assumida per tots els agricultors, els quals hauran de disposar, a més, d’un assessor fitosanitari i aplicar sempre que sigui possible, tècniques i mitjans no químics en la prevenció i lluita contra les plagues, malalties i males herbes”. Els agricultors que fan Producció Integrada i Producció Ecològica o que estan associats en Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) ja compliran aquest aspecte de la normativa, tot i que la Directiva també estableix altres noves obligacions com ara prendre mesures de gestió del risc per a protegir el medi aquàtic i l’aigua potable, mesures en zones específiques, mesures en l’emmagatzematge, i la revisió periòdica els equips d’aplicació de fitosanitaris, entre altres.
    “A Catalunya estem ja molt avançats en la gestió integrada de plagues gràcies, entre altres motius, a la creació de les ADVs l’any 1983, les quals han fet millorar molt el control de les plagues, malalties i males herbes en el nostre territori”, segons s'ha informat avui des del DAAM. La jornada compta amb la participació de Jordi Peix, ex director general del DAAM, que va impulsar la creació d’aquestes agrupacions, de les quals actualment n’hi ha més d’un centenar distribuïdes arreu del territori català, i que compten amb 135 tècnics que assessoren fitosanitàriament als agricultors. Així, Peix hi exposa els principis d’aquella important iniciativa que ha resultat tan beneficiosa per a l' agricultura catalana. En la jornada també s’exposa el Full de Ruta fixat a Catalunya per a l’aplicació de l’esmentada directiva europea, elaborat pel DAAM en col·laboració amb la Mesa “Per a un ús sostenible dels productes fitosanitaris”. Aquesta Mesa, creada pel DAAM el passat mes de juny, compta amb representants del DAAM, de l’IRTA, del sector productor i comercialitzador de productes fitosanitaris, dels sindicats agraris, dels col·legis professionals, de les ADV, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), etc., i s’ha reunit periòdicament per a debatre el cronograma i mecanismes per a la seva aplicació. Per a complir amb la directiva, l’Estat espanyol i demés estats membres han d’establir, abans de novembre de 2012, els seus Plans d’Acció estatals, que a l’Estat Espanyol està sent elaborat per un Grup de Treball format per tècnics del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i els caps de Servei de Sanitat Vegetal de sis Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya.  A més, la Jornada compta com a ponent amb l’expert del Ministeri que coordina el Grup de Treball que elabora l’esmentat Pla de l’Estat espanyol, el qual hi exposa els seus trets principals.
    Al final de la sessió del matí hi haurà un debat sobre l’impacte d’aquesta nova normativa europea d’ús sostenible dels fitosanitaris; la Gestió Integrada de Plagues i l’assessorament fitosanitari, amb la participació de l’Associació d’ADV, d’Entitats amb ADV i d’Entitats d’Assessorament de Catalunya, de l’Associació de tècnics d’ADV de Lleida, i de representants del MAGRAMA i del DAAM. Aquesta directiva és, segonsd el DAAM, “un gran repte per a l’agricultura catalana i europea, no només per les noves i importants obligacions que imposa a l’agricultor sinó també per la necessitat imperiosa de trobar noves alternatives al control de plagues”. Per aquest motiu, des del DAAM ja fa temps que es treballa “en aquesta direcció” i es considera que “cal promoure iniciatives com la que conjuntament DAAM, IRTA i sector porten a terme en el sector de la fruita dolça amb el programa Fruit.Net, que va en la línia de la directiva d’aconseguir millorar l’ús dels plaguicides”. D’aquí que en la sessió de tarda de la jornada, els directors tècnics del programa Fruit.Net exposin els resultats obtinguts enguany en les plantacions pilot de pera, poma i préssec. També s’exposarà per part d’experts de l’IRTA, la “greu problemàtica” creada per la retirada dels productes fitosanitaris antiescaldants en postcollita de pera i poma i de les possibles alternatives al seu ús. Al final de la sessió de tarda, tècnics especialistes del DAMM donaran a conèixer les novetats sobre determinades plagues i malalties que amenacen greument les produccions fruiteres catalana, centrant-se bàsicament en eel perillós foc bacterià, que està afectant ja a plantacions de pera i poma del territori aragonès, i de la nova mosca Drosophila suzukii, que està afectant de forma important les produccions de cirera i maduixa del litoral català.
    El DAAM també apunta que “com es pot constatar, la sanitat vegetal és avui per avui una necessitat i una obligació que té davant reptes de gran calat i que esdevé no només un pilar fonamental de l’estratègia política del Departament d’Agricultura sinó un instrument de valor al servei propi del sector”. S'afegeix que “Aaxí, mentre d’una banda s’ha de prendre mesures contra les noves plagues que provenen de fora del nostre territori, d’altra cal afrontar les restriccions i obligacions que estableixen les noves normatives europees fitosanitàries, sovint un clar reflex de les demandes de la societat. Per aquest motiu, per part del DAAM s’està fent un important esforç en la prevenció i informació als agricultors de les noves plagues i malalties perilloses que ens amenacen, i paral·lelament en donar suport a l’agricultor a afrontar els reptes de la nova normativa europea”, afegeix Molins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada