El Projecte
Europeu WILDWINE(EU-FP7-SME-2012), on hi participa la Universitat Rovira i
Virgili de Tarragona, inclou el Priorat. Té
com objecte d’estudi els microorganismes presents al raïm i que poden ser
utilitzats com a iniciadors de les fermentacions víniques. Fins ara els
microorganismes s’han vingut inoculant als mostos en forma de soques pures, per
tal de donar unes característiques especifiques als vins finals. El projecte WILDWINE
proposa la utilització d’un conjunt de microorganismes (llevats Saccharomyces, No-Saccharomyces,
i bacteris làctics), que són el producte d’analitzar aquells que estan presents
i adaptats a les condicions locals. Cal destacar que aquesta aproximació està
dirigida a la producció de vins que tinguin unes característiques que
responguin a la tipicitat de la zona. Per això es farà una anàlisi en
profunditat de les poblacions microbianes obtingudes en diferents zones del
Priorat de les varietats més característiques (garnatxa i carinyena) obtingudes
de conreus amb un màxim respecte al medi ambient. Això permetrà que els còctels
de microorganismes produïts puguin ser utilitzats per la producció de vins
orgànics i ecològics. El projecte està coordinat per la Fundació Nacional de la
Recerca de Grècia i incorpora, a més de les zones gregues, les zones del
Piemont (Itàlia), de Bordeus (França) i el Priorat. En
totes aquestes zones hi són presents les associacions d’empreses, empreses
individuals i les Universitats o centres de recerca. Al Priorat hi participen
el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, l’empresa
Ferrer-Bobet i la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta participació distingeix
el Priorat juntament amb les altres grans zones productores de vins europees, i
"permetrà interaccionar amb aquestes altres zones en innovació i intercanviar
opinions i maneres de fer presents a altres països".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada