Com ja havia avançat, Meritxell Falgueras va dirigir un tast de xarel·los penedesencs a Intervin. Des del Consell Regulador de la DO Penedès es reconeix "la bona marxa" del seu xarel·lo. Durant el tast professional només es van oferir quatre xarel·los, això sí, amb caràcters diferents: Sol i Terra 2011 del celler U+U fan Tres, Turonet 2011 del celler Mas Can Colomé, Electio 2009 del celler Parés Baltà i Gran Clot dels Oms 2008 de Bodegas Ca N’Estella. Primerament, per obrir l’acte, el director del Consell Regulador, Francesc Olivella, va fer un repàs de les característiques de la seva varietat estrella, passant per la seva localització al mapa, característiques dels seus vins, processos d’investigació en marxa i finalment l’evolució de les vendes en els últims 4 anys. Pel que fa a aquest últim punt, el Consell Re4gulador de la DO Penedès destaca la gran pujada de vendes que han obtingut els vins de xarel·lo a nivell global, augmentant en l’últim any en un 32.7% . La comercialització dels vins de xarel·lo del Penedès, es reparteix bàsicament a Catalunya, amb un 71%. La resta, i per ordre d’importància, es troba a la resta d’Espanya, Alemanya, Estats Units, Països Baixos, Japó i Bèlgica. La millora de la situació del xarel·lo del Penedès, ha estat en bona part, "gràcies a l’esforç i el treball diari que fan els cellers de la zona per a fer d’aquesta varietat uns vins de referència".
dissabte, 31 de març del 2012
La Conca de Barberà a Intervin i la "bona impressió" del trepat
El Consell Regulador de la DO Conca de Barberà afirma que el trepat ha causat "bona impressió" a Intervin, on es va fer un de trepats organitzat per la DO Conca de Barberà que va ser "un éxit de participació". També s'afirma que el cellers de la Denominació presents a la fira han marxat "satisfets".
El tast de vins de trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà, va ser un èxit de participació amb la presència de visitants, enòlegs, sommeliers i periodistes. Alguns ja coneixien aquesta varietat i es van acostar al tast encuriosits per descobrir les qualitats i peculiaritats del “caràcter únic” de la Conca de Barberà.
El tast va ser presentat pel sommelier Xavi Nolla, un expert i entusiasta de les terres de la Conca i d’aquesta varietat única a Catalunya. Va començar a les 5 de la tarda quan l’stand estava ple amb els rosats de trepat: el Carlania rosat 2010 i el Francolí rosat 2011 de Castell d’Or. Tot seguit, es va passar al tast dels vins negres de trepat, “la última revolució de l’enologia catalana” segons el periodista i director de Vadevi, Joan Nebot (present al tast entre altres prescriptors i periodistes).
“La última revolució de l’enologia catalana”
Els vins negres de trepat són l’aposta des de fa uns anys dels cellers de la Conca de Barberà. El Xavi Nolla va explicar com el trepat és una varietat que en general no té massa color, però que acostuma a ser bastant productiva, “d’aquí que si vols fer un vi negre has de tenir molta més cura per poder extreure més color i obtenir un grau més raonable per un vi negre. I ens hem de treure els prejudicis de sobre.”
El vins tastats van ser: el Cabanal 2009 de l'Agrícola de Barberà, el Gatzara 2010, el Molí dels Capellans 2010, el Mas Foraster Trepat 2010, el Carles Andreu 2010 i el Gran Clos Mont-blanc 2010, del Celler Concavins, un dels últims cellers que ha apostat també per l’elaboració d’un vi negre de trepat. Una aposta que creix en nombre de referències cada any i suposa una tasca per part dels cellers de la Conca de recuperació del patrimoni enològic i enaltir sabors i aromes oblidats Els vins que s'han tastat són dels cellers: Carlania, Agrícola de l’Espluga de Francolí, Gatzara, Molí dels Capellans, Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Celler Concavins i Celler Agrícola de Barberà. Hi ha hagut 8 vins de trepat: 2 rosats i 6 negre:
- Carlania rosat trepat 2010
- Francolí rosat trepat 2011 de Castell d’Or
- Gatzara trepat 2010
- Molí dels Capellans trepat 2010
- Mas Foraster trepat 2010
- Carles Andreu trepat 2010
- Gran Clos Montblanc trepat 2010
- Cabanal trepat 2009
Pel que fa als cellers de la Denominació d’Origen Conca de Barberà presents a la fira valoren molt positivament els quatre dies i l’afluència de públic. El nombre de visitants s’ha incrementat (+1,4%) respecte a la útlima edició, tot i que la fira ha durat un dia menys incloent la jornada vaga general del 29M.
La forta presència internacional amb uns 40000 visitants converteix a Alimentària, tal com comenten el cellers una ocasió molt bon per fer contactes amb distribuidors i obrir camí a l’exportació dels seus productes.
Al saló d’aquest any podiem trobar els estands del Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Vinícola de Sarral, i Castell d’Or ( Agricola de l’Espluga de Francolí Agrícola de Barberà). I també la presentació en societat dels Vins de Pedra, un nou celler de la Conca de l’enginyera i enòloga Marta Pedra. Un vi negre i un altre de blanc elaborats per aquesta jove enamorada de la Conca de Barberà que enceta aquesta aventura amb un projecte que lliga art i viticultura.
El balanç de la DO Tarragona a Intervin
Només 4 cellers de la DO Tarragona (Vins Padró de Bràfim, la Vinícola de Nulles, Cellers Unió i la Cooperativa de Vila-rodona a través de Castell d’Or) han participat a Intervin. El balanç que en fa el Consell Regulador, però, és "satisfactori":
Fira de Barcelona ha viscut aquesta setmana una nova edició de la Fira Alimentària, l’aparador internacional de la indústria agroalimentària que sembla que és una de les poques que se’n surt amb la crisi i que ha rebut l’assistència de 40.000 visitants més que l’anterior edició, segons els organitzadors. De nou el sector del vi ha tingut el seu protagonisme a l’espai d’Intervin on s’han citat de dilluns a dijous milers de professionals per conèixer i, sobretot, tastar les darreres novetats del sector. Algunes de les empreses més representatives de la DO Tarragona també s’han desplaçat fins a la capital catalana per mostrar els seus vins i realitzar acords comercials amb empreses i distribuïdores del sector. Així, durant quatre dies els responsables de Vins Padró de Bràfim han presentat la ja coneguda gama Ipsis i també la nova imatge dels vins comercialitzats amb la marca Crinel que ben aviat tothom podrà trobar als comerços. També Cellers Unió ha anat a Barcelona per mostrar els vins que produeix amb diferents D0′s catalanes, entre els que destaquen els Roureda, de la DO Tarragona. El grup Castell d’Or entre el qual s’hi inclou la Cooperativa de Vila-rodona també ha presentat en el seu ampli estand els vins Flama Roja de la DO Tarragona. Aquestes tres empreses han anat a Alimentària dins l’estand genèric de Catalunya i l’INCAVI. En canvi, la Vinícola de Nulles ha presentat la gama Adernats de la DO Tarragona amb un estand en solitari amb el qual també han donat a conèixer el celler modernista que any rere any rep un nombre més important de visitants.
dijous, 29 de març del 2012
Intervin, dia 4 (tercera part)
La jornada l'he continuat amb Joan Juvé, la seva esposa i la seva filla tastant les novetats de la casa a Intervin. Després de comprovar com encara és massa aviat per jutjar el nou vi tranquil rosat de la marca, elaborat amb pinot noir i que es dirà Ermita Rosé, m'ha agradat força el nou cava dolç de la marca, el brut Gran Reserva Sweet. Elaborat amb xarel·lo, macabeu i parellada, és un cava amb 50 mesos de criança i 50 grams de sucre. No és empalagós. El licor d'expedició, de fet, està elaborat amb el mateix vi base. Ideal per a foies o formatges blaus, també marida bé amb postres i xocolates. El presenten com un 'caprici de capricis'. A l'estand de Juvé & Camps també he tastat el Blanc de Noirs (un producte elaborat amb pinot noir on destaquen les fruitetes vermelles i que ha anat millorant des del seu naixement ara fa dos anys) i el cremós però fresc i aconseguit Millésimé (chardonnay) del 2008.
Intervin, dia 4 (segona part)
Aquest dijous he començat la jornada tornat a tastar el nou cava rosat de garnatxa de Parés Baltà i el sumoll de Roqueta Origen (em continuen agradant tots dos vins). També m'han presentat un nou xarel·lo penedesenc emparat per la DO Catalunya de Roqueta Origen de preu força ajustat i molt interessant (però amb etiqueta força millorable). També avui s'ha lliurat a Sergio Bastard el premi com a guanyador del concurs Aperitivo Codorníu. A continuació us adjunto la nota de premsa:
Sergio Bastard gana la final del Concurso Aperitivo Codorníu
El galardón ha sido entregado por Xavier Pagés, Director General de Codorníu y por el cocinero Martín Berasategui en el stand de la marca
Barcelona, 29 de marzo de 2012.- La Feria Alimentaria ha sido hoy la sede de la final del concurso Aperitivo Codorníu, enmarcado dentro de la Final de la cuarta edición del Concurso Cocinero del Año.
Paralelamente al certamen se ha celebrado el concurso Aperitivo Codorníu. En el que, además del menú oficial, los chefs debían elaborar un aperitivo en forma de tapa con un coste no superior a los dos euros en materias primas, que maride a la perfección con los sabores y los aromas del cava Codorníu Reina Mª Cristina Blanc de Noirs.
En esta final han competido los seis ganadores de las seis semifinales del Concurso Cocinero del Año: Víctor Manuel Rodrigo del restaurante ‘Samsha’ (Valencia), Juan Jiménez (rte.‘Hotel Arts’, Barcelona), Juan Carlos Padrón (rte.‘El Rincón de Juan Carlos’, Tenerife), Marco Varela (rte.‘Dona Branca’, Lugo), Sergio Bastard (rte.‘Restaurante by Sergio Bastard’, Bilbao) y Javier Estévez (rte.‘Mesón Doña Filo’, Madrid).
El ganador ha sido Sergio Bastard del Restaurante by Sergio Bastard, con ‘Aguacate, junquillo de mar, ulva intestinalis y vainilla’, quien ha recibido el premio de la mano de Martín Berasategui (tres estrellas Michellin) y Xavier Pagés, director general de Codorníu en el stand de la marca . El premio ha consistido en un mágnum de Codorníu Reina Mª Cristina con una conmemorativa del acto.
Esta cuarta edición del Premio Aperitivo Codorníu comenzó su andadura en Murcia en noviembre de 2010 con la celebración de la primera de las semifinales y celebró la última el pasado 24 de enero en Madrid. En total han sido casi dos años de trabajo, 14.000 km recorridos, seis ciudades, más de 1.000 aspirantes, 60 cocineros seleccionados, 60 aperitivos, 12 jurados y por supuesto, los seis finalistas.
Intervin, dia 4
Aquest dijous hem accedit a Alimentaria amb una facilitat espectacular. Fins i tot es podia aparcar al carrer ben a la vora del recinte firal. No hi havia piquets ni gaire gent, però ha estat un dia molt profitós. El resum de la jornada el començaré amb la nota de premsa de valoració d'Alimentaria feta per l'organització:
El salón exhibe el potencial de un sector clave para la recuperación económica
Alimentaria reúne a 142.000 operadores del sector
El número de visitantes se incrementa (+1,4 %) respecto a la última edición, pese a durar el salón un día menos y a la jornada de huelga general de hoy
La asistencia internacional alcanza los 40.000 visitantes, el 29 % del total, y un 11 % más que en 2010
Destaca la importante participación asiática con Japón, China, Tailandia, Singapur e India a la cabeza
Barcelona, 29 de marzo de 2012. Alimentaria 2012 ha cerrado sus puertas hoy tras cuatro jornadas de intensa actividad ferial en el recinto Gran Vía de Fira de Barcelona. El salón ha congregado - a falta todavía de los datos definitivos- a 142.000 profesionales y cerca de 4.000 empresas expositoras. Estas cifras cobran especial relevancia en el contexto de crisis y constatan la fortaleza de la industria alimentaria como claro motor de recuperación para la economía española.
A menos de 2 horas del cierre de la feria - hoy jueves a las 19.00 horas- 142.000 profesiones han visitado desde el pasado lunes Alimentaria 2012, superando las previsiones de la organización Alimentaria Exhibitions, joint venture entre Fira de Barcelona y Reed Exhibitions.
La asistencia de profesionales internacionales también ha batido todos los records con 40.000 visitantes provenientes de 60 países, un 11 % más que la última edición de Alimentaria en 2010. Más de 1.700 periodistas se han acreditado para dar cobertura al evento, pero el seguimiento del salón no ha sido únicamente presencial. La red social Twitter ha sido una gran plataforma de difusión del salón con más de 30 millones de impresiones.
Tras una semana de intensa actividad ferial en el recinto Gran Vía de Fira de Barcelona, Alimentaria revalida así su condición de certamen español de referencia para el sector agroalimentario y su posición entre las tres ferias alimentarias más importantes del mundo.
Y es que Alimentaria 2012 ha destacado tanto por la cantidad como por la calidad de los profesionales asistentes al evento, lo que en palabras de su presidente, Josep-LLuís Bonet, supone la confirmación de la fortaleza de un sector como el alimentario que “está plantando cara a la crisis con datos positivos y que tiene una gran trascendencia económica en el presente y futuro del país”. De hecho esta ha sido una de las constantes de la XIX edición de Alimentaria, la reivindicación de mayor visibilidad y reconocimiento de un motor económico como la industria alimentaria, sólo superada por la turística en aportación al PIB nacional (un 7.6 %), con una producción por encima de los 80.700 millones de € y un incremento del 11 % en las exportaciones durante 2011, según datos de la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas (Fiab).
Por su parte, Josep Antoni Valls, director de Alimentaria y director general adjunto de Alimentaria Exhibitions, empresa organizadora de la feria, ha destacado que el alimentario es un sector “que vertebra la economía y el progreso, totalmente comprometido con la salud, la sostenibilidad, el empleo, la economía, la cohesión social, la cultura, la innovación, el mundo rural y la marca España”.
Alimentaria 2012 ha testimoniado la gran calidad de la industria alimentaria, que se ha volcado con la feria “proyectando una imagen impecable y con enormes ganas de salir adelante”, subraya Valls.
Rotunda Internacionalización
La internacionalización es uno de los principales valores de Alimentaria, que representa a un sector formado en el 96 % por pymes que tienen en el salón su única plataforma de promoción y salida al exterior.
Para favorecer el negocio internacional, Alimentaria ha propiciado más de 8.000 reuniones entre empresas españolas e importadores de todo el mundo y ha invitado a unos 500 profesionales internacionales junto a Fiab, ICEX, AMEC, ACC1Ó y la Cámara de Comercio de Barcelona. Entre los asistentes a estas reuniones bilaterales destacan representantes de Walmart (Argentina) , Pao de Açucar, (Brasil), H-E-B y Palacio del Hierro (México), Pomobel (Angola), Azbuka Vskuza (Rusia), Meijer, H-E-B Group y Central Market (USA), Spar e Hyper City (India), Park’n Shop, City Super y Cofco (China), Shinshegae (Corea), Ace y Zas (Japón) y Central Foods y Makro (Tailandia). Algunas de las compañías que han aprovechado estos contactos para abrir nuevos mercados son Cadademont, Gullón, Maheso, Borges, Miguel Torrres, Ortiz, Aljomar, Joselito y Cinco Jotas, entre otras.
De las cerca de 4.000 empresas expositoras de Alimentaria, 1.300 ( un 32%) han sido extranjeras, procedentes de 75 países como Tailandia, Dubai, Suecia y Japón, que han estrenado participación en Alimentaria; además de la presencia de China –que ha duplicado espacio-, Indonesia, india, Irán, Brasil, Chile, Estados Unidos y la práctica totalidad de los países de la UE. Importante es el crecimiento de la participación asiática que constata el interés de del continente por la gastronomía española.
México ha estrenado en Alimentaria 2012 la distinción de País Invitado con la aportación de 40 expositores y la dinamización de actividades vinculadas a la gastronomía del país azteca.
Alimentación, Turismo y Gastronomía
Además de una plataforma comercial, de contactos y oportunidades de negocio, Alimentaria 2012 ha puesto de manifiesto el vigor de la gastronomía española y su estrecha relación con la industria alimentaria y el sector turístico. Según datos de Fiab, el consumo de alimentos españoles en los países de origen de los turistas una vez nos visitan llega a incrementarse un 40%, destacando la compra de vino, jamón y aceite. Es un claro ejemplo de que el sector de la alimentación debe ejercer como gran aliado del turismo y aprovechar la oportunidad que proporcionan los más de 57 millones de turistas que nos visitan cado año. Hecho que, además, está fuertemente unido a las exportaciones, donde el sector de la Alimentación tiene un gran potencial, siendo uno de los pocos con una balanza comercial positiva. La Fiab prevé que las exportaciones registren un incremento ineranual del 15,9% durante los seis primeros meses de 2012, con un valor estimado de 10.300 millones de euros.
En este sentido, el Ministro de Agricultura, Miguel Arias Cañete, anunció en Alimentaria que el Gobierno se propone rediseñar en esta legislatura su política de promoción exterior en el campo de la alimentación potenciando el trinomio alimentación, turismo y gastronomía y “unificando políticas de acuerdo con las comunidades autónomas”, así como la próxima activación de una “estrategia nacional de defensa de un sector que es el que más patenta e innova”.
Entre las actividades de Alimentaria que han contribuido a realzar la mejor gastronomía española, y las tendencias de presente y futuro de la restauración han destacado el Congreso Internacional de Gastronomía BCNVanguardia, que ha centrado su programa en la integración de la innovación en los negocios de restauración; el Taste & Flavours con la La Barra de Aceites de Oliva Gourmet, el Restaurante ‘Ibérico en Compañía y las catas de Vinorum; la gran final del IV Concurso Cocinero del Año; España, el País de los 100 Quesos; y el espacio de estreno Food Experience, Markets &Trends con talleres, charlas y demostraciones sobre elaboración y conservación de alimentos de IV, V y VI gama y culturas gastronómicas internacionales.
Más valor en el Hub de Alimentaria
Una de las grandes novedades de Alimentaria 2012 ha sido el espacio The Alimentaria Hub, un centro que ha agrupado todas las actividades de la feria que buscan potenciar el carácter innovador y multidimensional de la industria e identificar sus oportunidades de negocio. Con el apoyo de Nestlé, BBVA, AZTI-Tecnalia, AECOC, Santiveri, APPLUS+, IRTA, FIAB, Fundación Triptolemos, el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, ICEX, Grupo GP, y la Generalitat de Catalunya; en The Alimentaria Hub se han sucedido diversas actividades, congresos y exposiciones en torno a la I+D+i, la nutrición, la globalización, el marketing y la responsabilidad social corporativa, entre otros temas. El Congreso Internacional de la Dieta Mediterránea, Innoval, los Premios Best Pack, las Jornadas de transferencia de I+D+i de FIAB, el I Foro Nestlé de Creación de Valor Compartido, los encuentros empresariales de FIAB, AMEC, ACC1Ó y la Cámara de Comercio de Barcelona, además de los Mundidulce Business Meetings y Olavaria Business Meetings han cosechado un gran éxito de participación.
Durante esta semana, Alimentaria ha presentado las últimas novedades de la industria, desde helados de mejillones, quicos o chistorra, hasta tequila rosa, cerveza de romero, agua con cafeína y embutidos con frutos secos; pasando por paellas ecológicas en lata, turrones cubiertos de oro comestible, palomitas de pollo, tes vegetales en polvo y salchichas de atún.
La Fundació Bancs dels Aliments prevé recaudar 30 toneladas de productos excedentes, un 50% más que en la anterior edición de la feria, entre el 80 % de los expositores de Alimentaria que colaboran con la entidad. Según la ONG, esta cantidad se puede transformar en 120.000 comidas destinadas a diversas instituciones benéficas. 120 voluntarios ayudarán en la recogida.
Parker assumeix "part de la culpa" pel 'Campogate'
Avui dijous els periodistes Raquel Pardo i Andrés Proensa han signat una interessant informació (www.proensa.com) sobre el suposat escàndol de Pancho Campo i Jay Miller. Segons recullen en la seva informació, Parker assumeix "part de la culpa" pel 'Campogate':
|
Wineries for Climate Protection, Codorníu, Adolfo Heredia i Josep Bujan, Torres, Roqueta Origen, Terra de Garnatxes i G-Night, avui a La Vanguardia
Les atapeïdes jornades d'aquest dimarts i dimecres a Intervin han protagonitzat la crònica d'Intervin que avui signo a La Vanguardia. La informació s'obre amb el manifest de Wineries for Climate Protection.
200 bodegas contra el cambio climático
Codorníu y Freixenet presentan novedades y Torres ofrece una histórica cata vertical de uno de sus tintos icono
RAMON FRANCÀS
Barcelona
Wineries for Climate Protection organizó ayer en Alimentaria su primer acto oficial del año para dar a conocer la relación de bodegas que ya se han adherido al manifiesto a favor de la protección del medio ambiente y de la producción sostenible como fuente de competitividad en el sector. Ayer se anunció que ya se han adherido cerca de 200 bodegas de toda España. Al acto, que presidió el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, se le quiso dar el máximo relieve. También participaron el secretario general de la Federación Española del Vino (FEV), Pau Roca; el presidente de la comisión de medio ambiente de la FEV y presidente de la patronal de los vinos catalanes, Miguel A. Torres, y el presidente de Alimentaria, Josep Lluís Bonet.
La apretadísima jornada de ayer contó con la presentación de los dos nuevos cavas de Codorníu. La presidenta y el director general de la compañía, Mar Raventós y Xavier Pagès, mostraron los dos cavas con los que se recupera la marca Gran Codorníu, con medio siglo de trayectoria. Los nuevos Gran Codorníu Vintage 2008 Pinot Noir (un fresco rosado) y el Gran Codorníu Chardonnay Reserva (parcialmente criado en madera) anticipan la nueva imagen que lucirán las etiquetas de los cavas de Codorníu. Xavier Pagès afirma que las numerosas novedades que lanza Codorníu responden a la voluntad de “innovar para adaptarnos a los nuevos estilos de los consumidores, apostando por la modernidad sin traicionar nuestras esencias”. Freixenet, por su parte, mostró en una cata única los 12 vinos que elabora el enólogo Adolfo Heredia por toda la geografía española, desde Rueda, Ribera del Duero o Madrid a Utiel-Requena, Rías Baixas, Mallorca o Alicante. Para Heredia, “cada viñedo tiene su vida propia y hay que empatizar con él; entenderlo, cuidarlo, tratarlo de la mejor manera posible”. El lunes por la noche en el restaurante Rías de Galícia el director técnico de Freixenet, el enólogo Josep Bujan, mostró la amplia gama de cavas de alta gama de la firma, que han bautizado como Cuvées de Prestige. Por su parte, Torres ofreció ayer una cata histórica de uno de sus tintos icono, el cabernet sauvignon Mas La Plana. La cata se inició con la añada de 1971 (41 años de vino) y prosiguió con las de 1981, 1990, 2005, la memorable 2007 y la que se encuentra actualmente en el mercado, la 2008.
También ayer Roqueta Origen mostró variedades autóctonas y proyectos experimentales del Pla de Bages, Terra Alta y Jumilla. Se cató su primera garnacha blanca de la Terra Alta, que comercializarán antes de verano, y un morenillo experimental. Según el director de marketing del grupo, Ramon Roqueta, “hemos querido mostrar lo más particular con la intención de transmitir la identidad de las variedades y sus territorios”. Las garnachas han cosechado especial protagonismo en Intervin, donde ha empezado su singladura la asociación de bodegueros Terra de Garnatxes. El martes por la mañana se cataron garnachas del mundo (desde la Terra Alta, el Montsant, el Priorat o el Empordà a Chateauneuf-du-Pape, Cotes Catalanes o Gigondas). La noche del martes las garnachas dejaron Intervin para instalarse en una muy concurrida fiesta, la G-Night, en el barcelonés hotel Omm. La iniciativa ha sido promovida por Terra de Garnachas, que preside Joan Ignasi Domènech, y por la asociación Grenache Symposium, que lidera Nicole Rolet.
L'homenatge a Pere Llopart i els guardons dels enòlegs catalans, avui a La Vanguardia
Aquest dijous signo a La Vanguardia la informació sobre els premis de la Nit de l'Enologia dels enòlegs catalans feta divendres passat a Granollers:
Homenaje de los enólogos a Pere Llopart
El presidente de las Cavas Llopart, Pere Llopart Vilarós, ha sido reconocido por la Associació Catalana d’Enòlegs “por toda una vida dedicada al mundo del cava”. También se ha premiado a Manuel Raventós Negra (Raventós i Blanc), Lluis Ràfols Bages (Codorníu), Anna Velázquez Peñarrocha (Torres) y a los periodistas Empar Moliner y Sergi Cortés. R. Francàs
Freixenet també contribueix a la lluita contra el canvi climàtic
Els cellers cada cop més aposten per la sostenibilitat. Coincidint amb Alimentaria, Freixenet ha anunciat que el 22 de març l'Associació Espanyola de Normalització (AENOR), va concedir a les empreses elaboradores de cava del Grup Freixenet el certificat de la Petjada de Carboni segons la norma ISO14064-1, “Medi ambient CO2 Verificat” que acredita el càlcul de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle de l'organització. Des de Freixenet s'afirma que "ja han passat més de 12 anys des de que a l'octubre del 1999 Freixenet obtingués el seu primer certificat de gestió ambiental segons la norma ISO14001, sent la primera empresa elaboradora de cava en obtenir aquest reconeixement ambiental". La implantació d'aquesta eina ha permès a Freixenet, gràcies al seguiment dels seus indicadors ambientals i a l'establiment d'objectius, reduir el consum d'aigua, disminuir la contaminació de les seves aigües residuals, minimitzar la generació de residus industrials, establir objectius d'eficiència energètica i reduir els pesos dels seus embalatges, entre altres.A l'actualitat, i seguint amb la filosofia de millorar contínuament els aspectes ambientals, els cellers elaboradors del Grup Freixenet – Freixenet, Segura Viudas i Castellblanch- han estat, també les primeres empreses del sector del cava a certificar les seves emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEI) de tota l'organització, d'acord amb la norma ISO14064-1. Amb la integració del càlcul de la Petjada de Carboni “Mediambient CO2 Verificat” dins del Sistema de Gestió Mediambiental ISO14001, el Grupo Freixenet obté nous aspectes de millora ambiental que s’integren amb la operativa de treball diària de les seves caves. L’objectiu d’aquest procés d’integració és la reducció de les emissions de CO2 i poder contribuir a contrarestar els efectes del canvi climàtic.
Unió de Pagesos diu que la Generalitat vol frenar l’expansió de la producció ecològica
El sindicat agrari Unió de Pagesos ha denunciat aquest dimecres que el Departament d’Agricultura de la Generalitat no ha obert a nous beneficiaris els ajuts agroambientals a l’agricultura ecològica ni els ajuts de foment a la ramaderia ecològica en la convocatòria d’aquest any dels ajuts associats al contracte global d’explotació, que s’han fet públics avui. El sindicat adverteix que "amb aquesta decisió Agricultura incompleix els acords aprovats pel ple del Parlament de Catalunya en el debat monogràfic que el 2010 es va celebrar sobre el sector, i que van tenir el vot a favor de Convergència i Unió". Aquests acords instaven a “continuar potenciant l’agricultura ecològica a Catalunya”, a “fomentar la producció de farratges i cereals ecològics per poder tancar el cicle de la producció ramadera ecològica” i a “millorar els ajuts de les mesures agroambientals i de benestar animal destinades al foment de la producció agrària ecològica”, a més d’assegurar “una execució anual òptima del PDR 2007-2013”. Unió de Pagesos recorda que l’execució real del PDR no arriba ni al 50% de l’execució de les mesures agroambientals quan ja s’hauria d’haver arribat al 71,43% l’any 2011. La decisió d’Agricultura també incompleix, segons Unió de Pagesos, la resolució del Parlament del 2011 sobre l’orientació política general del Govern, que insta aquest “a donar continuïtat al Pla d’acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012 per a fomentar la producció i el consum d’aliments ecològics”, ja que està impedint l’objectiu d’arribar a incrementar en un 50% la facturació dels operadors ecològics marcat pel propi Departament en el Pla d’acció. El sindicat recorda que els ajuts agroambientals suposen la única mesura de foment a la pagesia ecològica catalana que contempla el Pla d’acció. Unió de Pagesos considera que els ajuts de foment a l’agricultura ecològica haurien de ser prioritaris, ja que estan cofinançats per l’Estat (9%) i la Unió Europea (75%) i que per cada euro que s’estalvia el Departament la pagesia en perd 6,25 més. Per al sindicat, aquest no és un bon exemple de gestió econòmica ja que fa perdre uns recursos a la pagesia que no surten dels pressupostos de la Generalitat. El sindicat també considera que Agricultura, amb la decisió de no obrir aquests ajuts a nous beneficiaris, vol "frenar l’expansió de la producció ecològica a Catalunya".
Intervin, dia 3 (sisena i darrera part)
La jornada d'avui l'hem rematat amb un tast a Roqueta Origen, on tampoc hi ha faltat el conseller Pelegrí ni el director general Bort. S'han mostrat varietats autòctones i projectes experimentals del Pla de Bages, Terra Alta i Jumilla. S'ha pogut tastar la seva primera garnatxa blanca de la Terra Alta, que comercialitzaran abans d'estiu, i un morenillo experimental. M'ha agradat força el sumoll, una varietat que presenta moltes dificultats.
Intervin, dia 3 (cinquena part)
Per si no n'hi havia prou avui, aquest matí Intervin també ha acollit un dels actes més destacats de l'edició d'enguany. Wineries for Climate Protection ha organitzat el seu primer acte oficial de l'any per donar a conèixer la relació de cellers que ja s'han adherit al manifest a favor de la protecció del medi ambient i de la producció sostenible com a font de competitivitat en el sector. S'ha anunciat que ja s'han adherit prop de 200 cellers de tota Espanya. A l'acte, que ha presidit el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, se li ha volgut donar el màxim relleu. També hi han participat el secretari general de la Federación Española del Vino (FEV), Pau Roca; el president de la comissió de medi ambient de la FEV i president de la patronal dels vins catalans, Miguel A. Torres; el president d'Alimentària, Josep Lluís Bonet, i Domingo Valiente (Fivin). Acompanyat del director general de l’Incavi, Jordi Bort, Pelegrí ha dit que s’ha de lloar aquesta iniciativa, que demostra que el sector vitivinícola vol ser responsable davant de la situació del canvi climàtic. Pel conseller, “es tracta de la primera iniciativa a nivell mundial de tot un sector a favor del clima, per aportar valor afegit i promoure més la internacionalització del sector vitivinícola”. En aquest sentit, ha dit que mitjançant aquesta jornada, la indústria del vi vol assumir la seva part de responsabilitat en el problema de l’escalfament global que està experimentant el nostre planeta.
Intervin, dia 3 (quarta part)
Torres també ha escollit la jornada d'avui per a fer el seu acte a Intervin, on ha presentat els vins ecològics xilens Las Mulas. Si l'any passat van fer un tast vertical memorable del chardonnay Milmanda, enguany s'han decantat per un tast més que il·lustrador de la grandesa de la cabernet del seu vi icona Mas La Plana. Han destacat, amb llum propia, el del 1971 (Gran Coronas etiqueta negra) i el del 2005. A continuació us adjunto la nota de premsa:
Éxito de la cata vertical de Mas La Plana en Alimentaria
Barcelona, 28 de marzo de 2012. Esta mañana ha tenido lugar una cata vertical de Mas La Plana en Alimentaria dirigida por Josep Sabarich, Director Técnico de Bodegas Torres. Se han probado 6 añadas diferentes de este vino de la D.O. Penedès: 1971, 1981, 1990, 2005, 2007 y 2008. Cerca de 90 profesionales, sumilleres, restauradores y periodistas del sector han asistido a la cata y han tenido la oportunidad de disfrutar y descubrir la gran capacidad de envejecimiento y la grandeza de este vino.
El Mas La Plana nació en 1970 -denominado entonces Gran Coronas Etiqueta Negra Mas La Plana-, a partir de la primera cosecha de Cabernet Sauvignon, noble variedad cultivada en 1966 en la Finca de Mas La Plana, ubicada en Pacs del Penedès. Es un vino de Bodegas Torres de producción muy limitada que cuenta con un gran prestigio a nivel mundial y ha sido premiado en múltiples ocasiones. Mas La Plana nace gracias a la filosofía de la bodega de crear un gran vino español a partir de una variedad internacional como la Cabernet Sauvignon, y ha ido teniendo diversos cambios de estilo en las diferentes décadas, siempre adaptándose a los cambios meteorológicos y ambientales de cada añada para obtener el mejor vino final, convirtiéndose en uno de los vinos más valorados de nuestro país.
Durante la cata se han degustado vinos de diferentes décadas:
La década de los 70 ha estado representada por el vino de la añada 1971 y ha sorprendido muy gratamente por poseer una gran consistencia aromática, es un vino sedoso, con volumen, con taninos presentes y una acidez viva que ha sido muy remarcada durante la cata.
La década de los ochenta empezó con un cambio de estilo: se redujo el rendimiento de las cepas y se introdujo el uso de roble francés en el proceso de crianza. La añada de 1981 tuvo un gran éxito, no obstante, en nuestro país no se apreciaban estos vinos de color intenso, gran estructura y mucho cuerpo, y por este motivo, se acordó suavizarlo en añadas futuras.
La década de los 90 supone la revolución tecnológica y la recuperación de los más nobles valores del vino tinto: color intenso y poderosa estructura. El Mas La Plana recupera su fuerza, resultando un vino de gran dimensión gracias al buen potencial del suelo, de las viejas cepas de Cabernet Sauvignon y del microclima de Pacs del Penedès.
La década del 2000 llega con la misión de elaborar un gran cabernet español. La añada 2005 fue una gran añada y ha resaltado por su sutileza y grasa en boca. La añada 2007 fue climatológicamente perfecta en el Penedès y el resultado fue un vino con gran potencial de envejecimiento, estructura, fortaleza y de una elegancia muy notable. La cata ha finalizado con la añada 2008, un vino con mucha potencia, una gran añada que augura una muy buena evolución en botella.
Intervin, dia 3 (tercera part)
En el marc del Saló Alimentària el celler Dehesa de los Canónigos va organitzar ahir una trobada de blocaires i twitters experts en vi, per tastar el Reserva 2005, recentment escollit Millor Vi amb Criança d'Espanya, segons els lectors de la Guia Gourmets. D'altra banda, avui l'estand de Prodeca ha acollit un tast maridatge de la gastronomia típica del Penedès organitzat per la DO Penedès. Durant l'acte s'ha pogut degustar un plat típic del Penedès elaborat pel xef Xavier Arnan, i una selecció de vins propis de la zona comentada per la sumiller barcelonina Meritxell Falgueras.També avui, la DO Montsant ha ofert un tast de vins 100% garnatxa i carinyena a l'estand de Prodeca, al pavelló Intervin. El tast l'ha dirigit l'enòleg i membre del Consell Regulador de la DO Montsant Joan Asens. Recentment, aquesta DO ha endegat una iniciativa per distingir els vins elaborats íntegrament amb alguna d'aquestes varietats.
Intervin, dia 3 (segona part)
L'atapeïda jornada ha continuat amb un més que interessant tast al restaurant Nuclo dels vins que l'enòleg barceloní Adolfo Heredia elabora per tot Espanya per al Grup Freixenet, on ja ha fet 33 veremes. A cada zona, més que mostrar el seu segell com,a enòleg, ha intentat interpretar les varietats i mostrar les seves singularitats. A continuació us ofereixo la nota de premsa de l'acte. Al costat de cada vi, en color vermell, afegeixo les meves notes:
CATA SINGULAR EN ALIMENTARIA 2012 LOS VINOS DE ADOLFO HEREDIA
Muchas uvas, viñedos, aromas y un sólo creador
Madrid, 28 marzo de 2012.- Hoy, en el marco de Alimentaria 2012, ha tenido lugar la presentación de “Los Vinos de Adolfo Heredia”; una singular cata en la que los protagonistas serán variedades de uva, denominaciones de origen, bodegas, técnicas, elaboraciones y, por supuesto, vinos, pero con un denominador común: el enólogo Adolfo Heredia.
Para este enólogo barcelonés, “cada viñedo tiene su vida propia y hay que empatizar con él; entenderlo, cuidarlo, tratarlo de la mejor manera posible”. Heredia es un enamorado de la viña y del vino, y en esta cata lo ha demostrado, explicando cómo y por qué ha elaborado en tantas regiones vinícolas tan diferentes. El escenario elegido para esta presentación exclusiva es el moderno restaurante Nuclo (dentro del recinto ferial). Se trata de algo novedoso y muy especial, pues no es una cata en la que se comenten aromas, colores o sabores; sino que sobre todo se han comentado anécdotas, curiosidades, inspiraciones de cada uno de los vinos, y las sensaciones y emociones que producen.
Los protagonistas de la cata y perfectos anfitriones han sido, junto con Adolfo Heredia:
* Fray Germán Verdejo 2011: Molt bé en nas. És fresc, rodonet i té bona acidesa. Presenta notes herbàcies (herba tallada) i suc de llauna d'espàrrecs. També ofereix notes a fruita carnosa tropical. i a pell de llimona Fermenta a molt baixa temperatura per a mantenir els precursors aromàtic.
* Susana (Sempre…) Blanc 2011: Presenta fruita madura, notes d'almívar de préssec i certa glicerina (és untuós). És rodonet. Se'n fan menys de 12.000 ampolles. Destaca la presència de la varietat autòctona mallorquina moll.
* Valdubón Verdejo 2011: És l'assamblatge de dos vins de verdejo. És menys aromàtic que el Fray Germán. No obstant això, és fresc i cítric (llimona) i té més pes i greix (hi ha treball de mares). Part del vi ha passat per la fusta.
* Vionta 2011: És un projecte iniciat el 1995 que ja ha passat per diversos cellers. És perfumat, floral, viu, amb acidesa, cítric, llarg i encara amb un pèl de carbònic residual.
* Susana (Sempre…) Roble 2010: De fusta marcada (vainilles), ofereix notes a fruites negres confitades, pirecines i una certa astringència final.
* Valdubón Crianza 2009: Massa fusta pel meu gust personal tot i que haig de reconèixer que és un Ribera clàssic amb un públic a qui agraden aquests vins. La fusta amaga la fruita. No és un vi modern.
* Susana Maior Negre 2009: S'ha mostrat tancat, amb notes verdes i fruites negres. Té els tanins un pèl punxeguts, és balsàmic i presenta acetaldehids.
* Nauta Crianza 2008: És madur, amb molta fruita. Ofereix notes mentolades dins la seva calidesa. En boca aquesta frescor el fa bebible. Es nota la fusta. Se'n fan 18.000 ampolles.
* Heredad Torresano Crianza 2008: Rodonet. És un vi fruitós, amb bona extracció de color que ha passat 12 mesos en bóta no de primer any. Presenta notes a sotabosc i a pruna de Califòrnia.
* Beso de Rechenna Crianza 2008: S'elabora amb llevats especials per ontenir una glicerina que serveixi per arrodonir la varietat bobal. És un vi interessant.
* Valdubón diez 2º Edición: No m'ha agradat, tot i que haig de reconèixer que està millor que la primera edició. El trobo massa car (entre 25 i 30 euros) i que no parla del seu origen a la Ribera del Duero. És maduret, però encara un pèl astringent.
* Honoris de Valdubón 2006: En canvi aquest vi sí que l'he trobat excepcional. És molt i molt bo. La fruita sobresurt per damunt la fusta. És clàssic però modern a la vegada, amb tanins ben polimeritzats. És tànic. Es cull a mà i s'entra al celler en caixes. S'elabora amb neu carbònica. Té 24 mesos de criança en bótes noves de roure francès (torrat mig).
Todos estos vinos pertenecen al Grupo Freixenet, empresa que ha dado la oportunidad a Adolfo Heredia de desarrollar su excelente trayectoria, pues, además de enólogo, es director técnico y de nuevos proyectos. Con esta actividad, la empresa líder en cava ha querido felicitar al enólogo por su labor durante todos estos años y, además, agradecer a los medios de comunicación su dedicación y colaboración.
dimecres, 28 de març del 2012
Intervin, dia 3
Aquest dimecres ja no hi ha hagut tantes cues per accedir a Intervin. Avui molts han marxat per no tornar demà a causa de la vaga general. Els expositors, però, no podran desmontar abans de les set de la tarda. La intensíssima jornada l'he iniciat prenent un cafetó a Torres i un altre a Codorníu, on s'han presentat els dos caves amb els quals la companyia recupera la marca Gran Codorníu. A continuació us adjunto la nota de premsa de Codorníu:
Gran Codorníu; el fruto de años de trabajo buscando la máxima expresión de la uva Chardonnay y Pinot Noir
Tras años de experiencia cultivando estas variedades, la bodega de Sant Sadurní presenta dos monovarietales fiel reflejo de un terruño y un clima únicos para la uva Chardonnay y Pinot Noir
| ||||
Barcelona, Marzo 2012 -. Codorníu presenta Gran Codorníu; dos cavas monovarietales Chardonnay Reserva y Pinot Noir Vintage 2008 fiel reflejo de una uva de un terruño y de la historia de una familia que lleva su nombre unido al cava desde sus inicios.
Corría el año 1872 cuando Josep Raventós, tras estudiar las tierras del Penedés y experimentar con variedades y técnicas de elaboración, logra embotellar el primer vino espumoso elaborado según el método tradicional y con variedades autóctonas: Xarel.lo, Macabeu y Parellada. Se estaban escribiendo las primeras líneas de la historia del cava.
Ya a principios del siglo XX el hijo de Josep, Manuel Raventós, compra unos terrenos en Lleida con la idea de crear allí una gran finca vitivinícola. La propiedad está en una zona de clima continental con influencias mediterráneas y sus tierras son pobres y de tipo calcáreo. Estas características las hacían muy interesantes para cultivar uva Chardonnay. Codorníu se da cuenta de este gran potencial que ofrecen sus tierras y comienza a experimentar con esta variedad que, bajo este clima y en esta tierra, muestra su máxima expresión.
| ||||
Así, a finales de los años 70 Codorníu empieza a trabajar con la uva Chardonnay. Paralelamente se había avanzado mucho en técnicas de elaboración. Llegaron los depósitos de acero inoxidable que permitieron controlar la temperatura durante la fermentación y se experimentó con diferentes tipos de levaduras. También hubo un gran desarrollo de las técnicas de viticultura como la mejora de la poda del viñedo y la división por parcelas que permitían que cada uva fuera fiel reflejo del terruño del que procede. Codorníu empezaba a trabajar una nueva uva sobre la base del conocimiento y las técnicas más innovadoras.
La uva Chardonnay en esas tierras de Lleida da vinos aromáticos con mucho cuerpo y estructura. Las primeras uvas con estas características y con una calidad adecuada para elaborar cava fueron las de la vendimia del 83. Un año después sale al mercado el primer cava elaborado con uva Chardonnay.
Años más tarde la bodega va un paso más allá y empieza a experimentar con Pinot Noir, considerada una de las variedades más selectas a nivel mundial. Una uva que aporta vinos muy aromáticos con sorprendentes notas a frutos rojos. Para desarrollar esta variedad se utilizaron los viñedos de la Conca de Barberá, de clima continental templado y suelos de pizarra, que dan al cava una característica mineral.
En el año 2002 Codorníu escribe una nueva línea en la historia del cava al presentar el primer cava elaborado con Pinot Noir.
Hoy Codorníu marca un nuevo paso en esta historia al presentar Gran Codorníu, dos cavas monovarietales máxima expresión de este trabajo de años innovando en el mundo del cava. Años de investigación y búsqueda, tanto en el viñedo como en bodega que nos permiten ahora poner bajo una gran marca Gran Codorníu, dos grandes cavas monovarietales Chardonnay Reserva y Pinot Noir Vintage 2008. Porque el nombre Gran Codorníu está reservado para los grandes.
| ||||
Gran Codorníu Chardonnay Reserva:
Se trata de una nueva concepción de Chardonnay, con rendimientos limitados por hectárea y adelantando la fecha de vendimias. Los prensados son suaves, para evitar al máximo las oxidaciones y la vinificación se ha hecho respetando el terruño del que proceden.
Así Gran Codorníu Chardonnay Reserva es el fiel reflejo de una uva y un terruño. Una uva difícil de cultivar por su temprana brotación que la hace muy sensible a las heladas. Da vinos muy aromáticos, con cuerpo y estructura. Gran Codorníu Chardonnay Reserva es la mejor expresión de la uva chardonnay de nuestros viñedos más antiguos. Un cava que ha reposado durante más de 15 meses en nuestras bodegas y que sorprende por su color dorado pálido y sus suaves notas a tostado entremezcladas con aromas a frutos de primavera.
| ||||
Gran Codorníu Pinot Noir Vintage 2008:
El Gran Codorníu Pinot Noir Vintage 2008 es el reflejo de 20 años de aprendizaje para obtener lo mejor de la uva Pinot Noir, una variedad tinta considerada de las más selectas que existen en el mundo. De fruta pequeña, cilíndrica y de color muy oscuro, resulta muy difícil de cultivar, ya que requiere de un clima frío para lograr resultados. Esta variedad da vinos muy aromáticos, con sorprendentes notas a frutos rojos, una buena acidez y mucho cuerpo y estructura. Así Gran Codorníu Pinot Noir Vintage 2008 es un exquisito cava rosado de burbuja fina. Por sus aromas a frutos rojos, cerezas, moras y frambuesas, es un cava exclusivo, elegante y de delicado frescor. Un cava que refleja el trabajo intenso llevado a cabo en el viñedo durante las dos últimas décadas y que da sus mejores resultados ahora, cuando la cepa ha envejecido y la uva es más estable, lo que garantiza una calidad del fruto similar año a año. Además Gran Codorníu Pinot Noir es un cava que ha envejecido durante dos años y medio en bodega lo que le da más estructura y una tonalidad más intensa. Un cava 100% Pinot Noir que refleja el gran conocimiento que hemos adquirido de este viñedo y que nos permite cambiar nuestro cava.
|
Pau Roca, secretària de Bonet?
Avui, amb el vostre permís, començaré la crònica de la tercera jornada d'Intervin oferint-vos lun divertimento a costa de la nota de premsa d'Alimentaria resumint la jornada. A la nota de premsa hi ha tota una 'perla'. S'afirma pe error que el sadurninenc Pau Roca, el secretari general de la Federación Española del Vino (FEV) és la "secretaria general" de Josep Lluís Bonet, el president d'Alimentaria i Freixenet:
El Congreso de la Dieta Mediterránea clausura su IX edición con una reflexión sobre cómo prevenir la obesidad infantil
Alimentaria cierra su tercera jornada con una intensa actividad divulgativa, gastronómica y de negocios
Karlos Arguiñano presenta mañana su nuevo vino Txakolina K5
El Banc dels Aliments recogerá unas 30 toneladas de productos excedentes de los expositores
La prevención de la obesidad infantil mediante los hábitos saludables ha protagonizado la segunda jornada y última jornada del IX Congreso Internacional de la Dieta Mediterránea, celebrado en el espacio The Alimentaria Hub. Magnus Scheving creador de la serie infantil Lazy Town, que con el tiempo se ha convertido en una serie de televisión de referencia mundial en el ámbito de la divulgación de hábitos saludables entre la población infantil, con millones de seguidores en todo el mundo, ha desgranado sus objetivos sociales y la clave de su éxito. Con el lema “Un estilo de vida saludable para prevenir la salud”, el congreso ha reunido a una treintena de ponentes, especialistas de ámbitos diversos implicados en la tarea de atajar un problema que la OMS ha calificado de pandemia del siglo XXI.
En otra de las ponencias, la directora del Departamento de Salud Pública y Medio Ambiente de la OMS, María Neira, ha analizado por qué es clave crear entornos saludables para prevenir la obesidad y las enfermedades crónicas. Favorecer los desplazamientos a pie, permitir el acceso de la población a una alimentación saludable y crear entornos saludables en el lugar de trabajo son algunas de las herramientas expuestas por Neira, quien ha destacado que en la actualidad el 25% de las enfermedades que se contraen a nivel mundial están derivadas de factores de riesgo medioambiental.
Otra de las actividades estrella de Alimentaria, BCNVanguardia–Congreso Internacional de Gastronomía de Barcelona ha clausurado este miércoles su quinta edición, que venía celebrándose desde el lunes en el salón Restaurama. Bajo el lema “Integrar la Innovación (i+i)”, el certamen ha presentado las últimas novedades gastronomía y gestión al canal de la hostelería y la restauración. Las nuevas culturas culinarias, la tradición y la vanguardia gastronómica, la cocina y la salud, la tecnología y la gestión y el servicio han sido los bloques temáticos que han centrado esta edición. Durante tres días, BCNVanguardia ha reunido a un elenco de cerca de 90 ponentes de reconocido prestigio como los chefs Paco Roncero, Jordi Butrón y Xano Saguer, Jordi Cruz, Andoni Luis Aduriz, Sergio y Javier Torres, Mikel Alonso y Sergio Bastard o sommeliers como César Cánovas; expertos e investigadores como Bernat Benbassat y Christián Carles-Tolrà; instituciones como La Fundación Alicia, el Culinary Institute of America o el Basque Culinary Center; y periodistas y críticos gastronómicos como Lluís Amiguet, Ramon Colom, Julia Pérez o José Carlos Capel. Este miércoles, BCNVanguardia ha analizado fórmulas de innovación en la cocina y su impacto en otros sectores, especialmente el turismo. En este sentido Emilio Gallego, Secretario General de FEHR y Secretario de Saborea España, ha destacado la importancia de la gastronomía española para la marca país y su atracción como polo turístico específico.
Además, hoy se ha presentado en Alimentaria el Manifiesto Wineries For Climate Protection, una iniciativa coordinada por Alimentaria que firmaron la Federación España del Vino (FEV), la Fundación para la Investigación del Vino y Nutrición (Fivin) y la Fundación para la Protección de las Viñas, el Medioambiente y los Consumidores (Wimac) en junio de 2011. El apoyo de Alimentaria a esta iniciativa – la primera en la que la totalidad de un sector se une para combatir los efectos negativos del cambio climático- se justifica por la importancia de su salón Intervin –dedicado a los vinos y espirituosos- que con más de 1.000 bodegas es el más importante de España para el sector y uno de los más representativos del panorama internacional.
Hasta el momento más de 200 empresas se han sumado al movimiento surgido gracias a la colaboración entre FIVIN y Alimentaria. De esta forma el salón se convertirá anualmente en el punto de reflexión y debate sobre el medio ambiente y los vinos de calidad en las próximas ediciones. Domingo Valiente, secretario general de FIVIN y coordinador del Manifiesto, ha destacado que “se trata de un movimiento de referencia europea que ha conseguido que las bodegas se unan en la lucha contra el cambio climático y en pro de la calidad de los vinos eco sostenibles y de calidad siguiendo la línea que el consumidor actual demanda. La iniciativa impulsada desde Barcelona nace con vocación itinerante El acto ha contado con la presencia de Josep Maria Pelegrí, conseller de Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Lluís Bonet, Presidente de Alimentaria y de Fira de Barcelona, Miquel Agustí Torres, presidente de la Comisión de Medi Ambiente de la FEV (Federación Española del Vino) y presidente de la Asociación Vinícola Catalana (AVC) y Pau Roca, secretaria general de Bonet.
Turó d'en Mota 2002, en la seva plenitud expressiva
Com ja vaig avançar, ahir a la nit Recaredo va presentar lamb una festa plena d'encant la tercera anyada del seu esplèndid cava Turó d'en Mota 2002. A continuació us adjunto la nota de premsa que avuii han fet arribar als mitjans de comunicació. S'afirma que aquest cava està enh la seva plenitud expressiva. Jo hi afegiria que cestà sensacional:
Recaredo presenta la tercera anyada del cava Turó d’en Mota | |
SANT SADURNÍ D’ANOIA. 28 DE MARÇ DEL 2012 L’anyada 2002 del cava Turó d’en Mota de Recaredo veu la llum després de gairebé 9 anys de criança a les caves. Amb una producció sempre molt limitada –en el cas de l’anyada 2002 s’han obtingut exclusivament 2.704 ampolles–, el cava Turó d’en Mota representa la filosofia de Recaredo portada a l’extrem: una sola anyada, una única varietat (100% xarel·lo) i una sola vinya que es treballa només amb tracció animal. En paraules de Ton Mata, tercera generació de Cava Recaredo, el Turó d’en Mota té com a objectiu representar el paisatge de la manera “més transparent i pura” possible. Durant l’acte de presentació de la nova anyada, celebrat ahir al vespre a la sala Glassroom de Barcelona, Ton Mata va manifestar que l’equip de Recaredo se sent “més intèrpret que autor” en referència a una viticultura basada més en l’observació que en la intervenció. Turó d’en Mota, un cava de terrer El projecte del Turó d’en Mota va néixer el 1999 amb el ferm propòsit d’elaborar un cava de terrer fruit d’un espai de terra calcària i d’un microclima mediterrani. Des del 1999 fins ara, s’han elaborat 13 anyades, deu de les quals romanen a les caves en una llarga criança de més de cent mesos en contacte amb les lies. La collita del 2001 continua la seva llarga i acurada criança a les caves, perquè tal i com explica en Ton Mata, “creiem que li falta una mica més de temps”. Segons detalla, “en aquests moments, l’anyada 2002 del Turó d’en Mota es troba en la seva plenitud expressiva i en un punt de maduresa òptim”. La vinya del Turó d’en Mota, plantada el 1940 i conduïda en vas, es troba situada a l’extrem nord-occidental del municipi de Sant Sadurní d’Anoia. La vinya s’orienta a cara nord i queda exposada cap a la muntanya de Montserrat. L’any 2002, dies de fred i xàfecs Les baixes temperatures i les pluges al llarg de l’any van marcar el 2002. L’elevada humitat de l’estiu va obligar a estar molt atents a la verema per collir el raïm amb una acidesa fresca i natural, idònia per a l’elaboració de caves de llarga criança. La vinya del Turó d’en Mota, amb una superfície de 0,97 hectàrees, va produir l’any 2002 un total de 3.400 kg de raïm. |
Subscriure's a:
Missatges (Atom)