divendres, 7 de juny del 2013

Temps de Vi s'eleva


Pere Bonet i Josep Bujan al Marejol

Mireia Torres durant la vertical de Jean Leon al Marejol

En l'edició d'aquest divendres del Diari de Vilanova signo una àmplia crònica repassant el bo i millor d'una segona edició de la fira Temps de Vi que ha elevat molt el nivell. 

Temps de Vi s’eleva


RAMON FRANCÀS
L’èxit de la segona edició de Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú ha portat els organitzadors de la fira vinícola, Carles Carbonell i Òscar Villagarcia, a anunciar que hi haurà una tercera edició l’any que ve. Enguany han venut un 10% més de tiquets, fins arribar pràcticament a les 40.000 consumicions. La fira ha pujat força el nivell enguany gràcies als tastos d’alçada que s’hi han fet, com els d’Alemany Corrio, Mascaró, Jean Leon i Freixenet, i la implicació de la família de restauradors Gallego (Restaurant Marejol i Braseria La Treva).
Dissabte, a la tarda-nit, l’afluència de visitants va ser espectacular. La jornada de diumenge va ser més fluixa. Es van vendre o llogar fins a 6.000 copes Riedel. En canvi, el tast en alta-mar en un catamarà amb Agustí Torelló Mata va punxar ja que només va pujar a bord una quarantena de persones. Un tast dirigit per l’enòleg Jot Camps va posar punt i final a la fira diumenge amb els vins Castellroig Xarel·lo 2011, Avgvstvs Xarel·lo 2011, La Milana 2007 d’Albet i Noya i el cava Brut d’Agustí Torelló Mata. Enguany la fira va guanyar fonts per rentar les copes, tot i que escasses, i les actuacions musicals van ser un èxit. L’oferta gastronòmica de Temps de Vi, però, va ser força fluixa. L’organització, no obstant això, es mostra “molt satisfeta” per una edició amb notable presència de cavistes.
El president de la Fundació Institut Català de la Cuina, el xef vilanoví Xavier Mestres, va ser el convidat d’honor de la segona edició de la fira vinícola Temps de Vi. En un acte protocolari a la sala plenària de l’Ajuntament vilanoví, Mestres va advocar divendres a la tarda per un retorn a les arrels de veritat i als sabors autèntics, tot remarcant la tasca feta per l’associació ecogastronòmica Slow Food.
Jordi Segura, propietari de l’empresa Euroselecció, la que va servir les copes Riedel de la fira, ha destacat el gran entorn de Temps de Vi, així com la disposició i distància entre estands.  Creu que “és una fira ideal per a passejar i viatjar a través dels cellers per les diverses zones vitivinícoles”.
El tast més exclusiu va tenir lloc dissabte a la nit al restaurant Marejol. Freixenet va apostar per Vilanova i la Geltrú, per la fira Temps de Vi i pel restaurant Marejol per presentar, per primer cop al Gran Penedès i per segon cop a Catalunya, la seva excel·lència en cava, els seus vuit productes de gamma alta. Els caves es van maridar amb vuit plats de molt alt nivell.   El tast va ser dirigit, de forma amena i instructiva, pel director de Comunicació de Freixenet, Pere Bonet, i pel director tècnic de la casa, l’enòleg Josep Bujan, l’home que més ampolles ha elaborat al món de vins escumosos de qualitat seguint el mètode tradicional: unes 2.000 milions d’ampolles. Pere Bonet va explicar que el cava és “divers i singular” en un tast-maridatge amb una cuina del restaurant Marejol de gran volada. Van destacar plats com el carpaccio de gambes de Vilanova amb sal Maldon, pebre i oli d’oliva; la Gamba de Vilanova amb reducció dels seus sucs; la Suprema de turbot empetxinat amb escamarlà de Vilanova, crema de pèsols i un toc de piquillo o un tradicional all cremat d’orada. L’equip format pels germans Jose, Asunción, Dolores i Pilar Gallego van ser llargament aplaudits al final d’un àpat que va elevar encara més aquesta reeixida segona edició de la fira.
Temps de Vi també va pujar molt el nivell la nit de divendres al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú amb un tast vertical  històric sensacional, amb anyades mítiques de Jean Leon. El tast el va dirigir la primera executiva d’aquest celler de Torrelavit, l’enòloga Mireia Torres, en una sala que es va omplir de gom a gom. S’hi van poder tastar les anyades 1975, 1982, 1994, 1998 i 2001 del Gran Reserva, així com els 3055 blanc, rosat  i negre. Mireia Torres va fer una aproximació a la vida i personalitat de Jean Leon, un visionari al Penedès, i del seu gran enòleg, Jaume Rovira.
També serà molt recordat el tast que dijous a la nit va protagonitzar Irene Alemany i Laurent Corro a La Treva (els organitzadors van tancar inscripcions deixant al carrer mig centenar de persones). El maridatge d’havans de l’estanc dels Rosalén i els brandis Mascaró també va ser una novetat interessant.
El sumiller Xavier Nolla, per la seva banda, va dirigir dissabte a bord d’un veler, un tast de xarel·los al qual també va assistir, encara que només inicialment, el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella. Tot i estar adreçat a professionals dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, el tast va ser més aviat lúdic que no pas gaire tècnic ni professional. El sol picava de valent i no es reunien les condicions més adequades per a gaudir del tot dels bons vins que s’han servit. Xavier Nolla va qualificar l’acte com “una experiència de tast”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada