Pere Bonet i Josep Bujan al Marejol |
Mireia Torres durant la vertical de Jean Leon al Marejol |
En l'edició d'aquest divendres del Diari de Vilanova signo una àmplia crònica repassant el bo i millor d'una segona edició de la fira Temps de Vi que ha elevat molt el nivell.
Temps de Vi s’eleva
RAMON FRANCÀS
L’èxit de la segona edició de
Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú ha portat els organitzadors de la fira
vinícola, Carles Carbonell i Òscar Villagarcia, a anunciar que hi haurà una
tercera edició l’any que ve. Enguany han venut un 10% més de tiquets, fins
arribar pràcticament a les 40.000 consumicions. La fira ha pujat força el
nivell enguany gràcies als tastos d’alçada que s’hi han fet, com els d’Alemany
Corrio, Mascaró, Jean Leon i Freixenet, i la implicació de la família de
restauradors Gallego (Restaurant Marejol i Braseria La Treva).
Dissabte, a la tarda-nit,
l’afluència de visitants va ser espectacular. La jornada de diumenge va ser més
fluixa. Es van vendre o llogar fins a 6.000 copes Riedel. En canvi, el tast en
alta-mar en un catamarà amb Agustí Torelló Mata va punxar ja que només va pujar
a bord una quarantena de persones. Un tast dirigit per l’enòleg Jot Camps va
posar punt i final a la fira diumenge amb els vins Castellroig Xarel·lo 2011,
Avgvstvs Xarel·lo 2011, La Milana 2007 d’Albet i Noya i el cava Brut d’Agustí
Torelló Mata. Enguany la fira va guanyar fonts per rentar les copes, tot i que
escasses, i les actuacions musicals van ser un èxit. L’oferta gastronòmica de
Temps de Vi, però, va ser força fluixa. L’organització, no obstant això, es
mostra “molt satisfeta” per una edició amb notable presència de cavistes.
El president de la Fundació
Institut Català de la Cuina, el xef vilanoví Xavier Mestres, va ser el convidat
d’honor de la segona edició de la fira vinícola Temps de Vi. En un acte
protocolari a la sala plenària de l’Ajuntament vilanoví, Mestres va advocar
divendres a la tarda per un retorn a les arrels de veritat i als sabors
autèntics, tot remarcant la tasca feta per l’associació ecogastronòmica Slow
Food.
Jordi Segura, propietari de
l’empresa Euroselecció, la que va servir les copes Riedel de la fira, ha
destacat el gran entorn de Temps de Vi, així com la disposició i distància
entre estands. Creu que “és una
fira ideal per a passejar i viatjar a través dels cellers per les diverses
zones vitivinícoles”.
El tast més exclusiu va tenir
lloc dissabte a la nit al restaurant Marejol. Freixenet va apostar per Vilanova
i la Geltrú, per la fira Temps de Vi i pel restaurant Marejol per presentar,
per primer cop al Gran Penedès i per segon cop a Catalunya, la seva
excel·lència en cava, els seus vuit productes de gamma alta. Els caves es van
maridar amb vuit plats de molt alt nivell. El tast va ser dirigit, de forma amena i instructiva,
pel director de Comunicació de Freixenet, Pere Bonet, i pel director tècnic de
la casa, l’enòleg Josep Bujan, l’home que més ampolles ha elaborat al món de
vins escumosos de qualitat seguint el mètode tradicional: unes 2.000 milions
d’ampolles. Pere Bonet va explicar que el cava és “divers i singular” en un
tast-maridatge amb una cuina del restaurant Marejol de gran volada. Van
destacar plats com el carpaccio de gambes de Vilanova amb sal Maldon, pebre i
oli d’oliva; la Gamba de Vilanova amb reducció dels seus sucs; la Suprema de
turbot empetxinat amb escamarlà de Vilanova, crema de pèsols i un toc de
piquillo o un tradicional all cremat d’orada. L’equip format pels germans Jose,
Asunción, Dolores i Pilar Gallego van ser llargament aplaudits al final d’un
àpat que va elevar encara més aquesta reeixida segona edició de la fira.
Temps de Vi també va pujar molt
el nivell la nit de divendres al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú amb
un tast vertical històric
sensacional, amb anyades mítiques de Jean Leon. El tast el va dirigir la
primera executiva d’aquest celler de Torrelavit, l’enòloga Mireia Torres, en
una sala que es va omplir de gom a gom. S’hi van poder tastar les anyades 1975,
1982, 1994, 1998 i 2001 del Gran Reserva, així com els 3055 blanc, rosat i negre. Mireia Torres va fer una
aproximació a la vida i personalitat de Jean Leon, un visionari al Penedès, i
del seu gran enòleg, Jaume Rovira.
També serà molt recordat el tast
que dijous a la nit va protagonitzar Irene Alemany i Laurent Corro a La Treva
(els organitzadors van tancar inscripcions deixant al carrer mig centenar de
persones). El maridatge d’havans de l’estanc dels Rosalén i els brandis Mascaró
també va ser una novetat interessant.
El sumiller Xavier Nolla, per la
seva banda, va dirigir dissabte a bord d’un veler, un tast de xarel·los al qual
també va assistir, encara que només inicialment, el director del Consell
Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella. Tot i estar adreçat a
professionals dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, el tast va ser
més aviat lúdic que no pas gaire tècnic ni professional. El sol picava de
valent i no es reunien les condicions més adequades per a gaudir del tot dels
bons vins que s’han servit. Xavier Nolla va qualificar l’acte com “una
experiència de tast”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada