dimecres, 10 d’abril del 2013

Èxit d’assistència al Catalan Wine Day, a Washington



Un total de 180 professionals del vi han pogut tastar més d’un centenar de vins posicionats en el segment premium de totes les Denominacions d’Origen Catalanes al renovat Restaurant Jaleo, de José Andrés, que ha acollit el que l’Associació Vinícola Catalana ha anomenat com el Catalan Wine Day. Una jornada plena d’activitats vinícoles que mostren una selecció dels vins Top de 25 cellers catalans participants: Adernats, Abadal, Agustí Torelló Mata, Casa Gran del Siurana, Castell de Sant Antoni, Castell de Perelada, Castell del Remei, Caves Avinyó, Caves Llopart, Cèrvoles, Codorniu, Gratavinum, Jané Ventura, Mas Blanch i Jové, Miguel Torres, Parés Baltà, Pinord, Raimat, Recaredo, Scala Dei, Torelló, Torres Priorat, Vall Llach, Vilarnau i Vinyes Domènech.
Entre els diversos actes de la jornada, destaca la ‘Classe Magistral de Vins Top Catalans’ dirigida pel reconegut sumiller català Lucas Paya, exsumiller del restaurant El Bulli i actual cap de compres del grup de restaurants que José Andrés gestiona als Estats Units. En aquest restringit seminari s’han pogut degustar una selecció acurada de 9 vins i caves escollits especialment per a l’ocasió pel propi Lucas Paya d’acord amb les preferències del consumidor Nord-americà. El plat estrella però ha estat l’entrega dels Premis Cartaví Internacional 2012, que per tercer any consecutiu l’Associació Vinícola Catalana ha fet entrega a dos restaurants nord-americans, en aquesta ocasió el restaurant Jaleo de Washington i el Veritas de Nova York, mereixedors de tal premi per “la seva excel·lent tasca d’ambaixadors del vi català”. En aquesta edició, 28 restaurants han quedat finalistes al premi, provinents de diferents ciutats com ara Boston, Miami, Nova York i Washington DC. Valentí Roqueta, vicepresident de l’AVC, qui ha fet entrega dels premis Cartaví Internacional 2012, ha volgut transmetre al públic nord-americà un missatge “fent èmfasi en la història mil·lenària de la viticultura de Catalunya, sent una de les més antigues del món”. Ha agefit: “Tenim els monestirs Scala Dei, St. Benet de Bages, Sant Pere de Rodes de l’època romana. Catalunya és rica com pocs llocs al món, per la seva gran diversificació de zones i paisatges que enforteixen els trets d’ identitat propis de cada zona i que a través dels seus vins ha definit el caràcter dels catalans. Catalunya és molt, degut a la seva vinya”. A continuació s’ha celebrat un exclusiu dinar privat en que el xef José Andrés ha preparat especialment per a l’ocasió. Posteriorment al dinar, ha tingut lloc el Showroom de vins Catalans dirigit al públic professional: restaurants, sumillers, cadenes hoteleres, botigues, premsa especialitzada, importadors i distribuïdors.
El preu mig dels vins presentats durant tota la jornada ha estat de 34,45 dòlars l’ampolla, superant els 91 punts en les mundialment reconegudes puntuacions de Robert Parker, fet que va generar “una reacció insòlita” entre els sumillers i periodistes de la zona que van fer posar en llista d’espera la capacitat de la sala per als sommeliers només una setmana després de treure’n la convocatòria.
L’any 2010, segons dades de l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMV), els EUA van ser el segon país importador de vins catalans en termes de valor econòmic, amb un increment del 3,7% en relació a l’exercici anterior i amb una facturació durant el primer semestre de 2011 de 30.4 milions d’euros. Catalunya exporta actualment el 35% del total del vi tranquil comercialitzat, i el 55% del total del cava, sent els països compradors principals Alemanya, Estats Units, Regne Unit, Bèlgica i Japó. Les xifres dels vins exportats per Catalunya van suposar 290,1 milions d’euros, el 26,2% en valor respecte el total d’Espanya, i el preu per litre de les seves vendes a l’exterior són un 245,6% superiors a la mitjana dels vins de la resta de l’Estat Espanyol. L’AVC és l’associació empresarial catalana que major nombre d’empreses vitivinícoles agrupa i compta amb una capacitat exportadora dels seus associats del 79%. L’any 2012, els cellers que formen part de l’Associació Vinícola Catalana van comercialitzar 87,2 milions d’ampolles, el 60% de les quals van ser destinades a l’exportació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada