El col·lectiu de coneguts enòlegs
catalans 10 Sentits, que prefereixen mantenir la seva identitat en l’anonimat,
han apostat enguany per un novedós escumós de sumoll (es pronuncia sumoi en
alguns punts de les DO Penedès i Tarragona) blanc. La idea del Projecte Escumoi
va néixer a l’any 2009 quan després de veremar un raïm de la varietat sumoll
blanc que van destinar al primer projecte de 10 Sentits, es van adonar de “les
possibilitats i potencial d’aquesta varietat”. L’any següent, el 2010, van
tornar a collir raïm de la mateixa finca d’origen, però en aquesta ocasió amb
la intenció d’elaborar un vi base per posteriorment fer una segona fermentació
en ampolla com es fa amb el cava. Així, el gener del 2011 es van decidir per
fer un tiratge d’unes 2.600 ampolles que ara ja tenen dos anys de criança, i
que han considerat que es troben en “un punt òptim per ser consumides”.
El raïm procedeix d’una finca del
municipi de Salomó (Tarragonès) i que respon a les coordenades geogràfiques
41º14’35”N – 1º21’35”E a 252 m. sobre el nivell del mar. La collita es va fer
manualment dins la tercera setmana de setembre del 2010, i la vinificació la
van fer al celler El Molí de Rajadell (Bages) on han fet tots els
seus projectes. Després d’un premsat pneumàtic del raïm, es va fer una
clarificació molt suau del most i es va posar a fermentar en dipòsit d’acer
inoxidable a una temperatura de 16-18ºC, prèvia inoculació del llevat
seleccionat triat. Després d’uns 12 dies de fermentació, van anar fent
trasbalsos del nou vi per a eliminar les restes de llevats de la fermentació, i
després d’una lleugera clarificació i estabilització tartàrica per fred, el gener
del 2010 es van decidir a fer el tiratge per a la pressa d’escuma en ampolla
seguint el mètode tradicional (el mateix que es fa servir pel cava o el xampany).
Per fer aquesta segona fermentació, primer van thaver de preparar el vi amb
l’addició de sucre de canya fins a deixar-lo aproximadament a 24 g/l de sucres
totals, i una inoculació de llevats a raó de 1,2·106 cel/ml. Les ampolles les
van disposar en palets de safates de plàstic en una cava de criança a uns 15ºC
constants durant tot l’any, i la pressa d’escuma fins al consum total del sucre
afegit va durar aproximadament uns 100 dies. A partir d’aquest moment els
llevats moren per manca d’aliment, i es pot dir que comença la criança
pròpiament dita, que han fet durar fins el mes de desembre passat, dos anys
després del tiratge, moment en que van desgorjat una part de les ampolles
elaborades (la resta encara continuaren allargant la criança per veure "què dóna
de si aquest varietal").
L’Escumoi surt al mercat sense
dosificació de sucres en el licor d’expedició, i per tant és un Brut Nature.
Han utilitzat taps de suro tradicionals (mànec d’aglomerat i dos discos de suro
natural) de la màxima qualitat que els ha proveït la casa Mundial Cork de Sant
Feliu de Guíxols (Girona), una de les més prestigi i trajectòria surera de
Catalunya. El nom de Escumoi pretén “reivindicar els escumosos de qualitat que
es produeixen a casa nostra, amb varietats autòctones, algunes poc conegudes,
inclús oblidades, o en molts casos desprestigiades, i que estem segurs que ben
elaborades tenen molt potencial per a poder elaborar vins de molt bona
qualitat, que poden ser comercialitzats en els mercats més exigents”. L'Escumoi es comercialitza a un PVP d'uns 15 euros.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada