divendres, 30 de novembre del 2012

La publicitat de vi serà possible a la televisió i en esdeveniments esportius a partir de l'1 de gener

El PP ha presentat al Congrés una esmena al projecte de llei de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis (l'anomenada llei de la Llicència Exprés) per permetre la publicitat de begudes alcohòliques de menys de 20 graus (cerveses i vins, fonamentalment) en llocs on la seva venda o consum estigui prohibida. L'esmena inclou una modificació a la Llei General de Publicitat de 1988 per exceptuar a les begudes de menys de 20 graus de la prohibició general de publicitar begudes amb alcohol en llocs on estigui prohibida la seva venda o consum. Aquesta excepció ja existeix per a la publicitat en televisió. Des del PP es recorda que la majoria de països europeus no tenen aquesta limitació als mitjans de comunicació, per la qual cosa les empreses espanyoles han vist, fins ara, reduída la seva competitivitat. La intenció del PP amb la seva proposta és «facilitar la possibilitat que se celebrin a Espanya esdeveniments esportius de caràcter internacional que comptin amb un fort suport econòmic i financer de marques de begudes amb graduació alcohòlica inferior a 20 graus», segons ha recollit Europa Press. D’aquesta manera, la publicitat de vi, cervesa i sidra serà possible a la televisió i en esdeveniments esportius a partir del proper 1 de gener, segons ha afirmat el diputat del PP Conrado Escobar.

La web de Vinos y Restaurantes, a partir d'ara amb continguts actualitzats diàriament



La revista catalana Vinos y Restaurantes acaba d’estrenar una nova pàgina web amb continguts actualitzats diàriament. La revista mensual continuarà, com fins ara, amb el format paper i, dia a dia, en suport online, tant a la web com a les xarxes socials:  www.revistavinosyrestaurantes.com

25 cellers, aquest cap de setmana a la popular Festa del Vi del Celler Can Pujol de Vilanova

Aquest cap de setmana, demà dissabte i diumenge, el Celler Can Pujol (carrer Duc de la Victòria, 9, de Vilanova i la Geltrú) reedita la seva popular Festa del Vi, que arriba a la seva disetena edició. Segons Jaume Pujol, director del celler i de la botiga especialitzada vilanovina, es tracta d’una festa "feta amb el mateix caràcter  de sempre,  un esdeveniment popular del poble i per al poble amb la filosofia de la festa del carrer". És un esdeveniment "on els viticultors obren els seus vins per poder-los oferir i compartir amb les persones que els vulguin tastar, i així donar la benvinguda a la nova anyada, amb el vi com a protagonista i  l’escalfor de la gent que omplen el carrer un any més  per tastar vins novells i d’altres anyades". Pujol, en aquest sentit, afegeix que "el vi no vol preses, i no serem pas nosaltres qui n’hi donarem".
    Pel preu de sis euros els assistents podran tastar vins provinents de diferents denominacions d’origen de més de 25 cellers de diverses procedències i de diferents anyades, juntament amb olis, formatges i una degustació de la verdura genuïnament vilanovina , els espigalls. Amb la compra del tiquet també s’inclourà, amb cita prèvia, una visita a les caves del Celler Can Pujol per tots aquelles persones que encara no l’hagin visitat. L’horari de la festa serà demà dissabte de sis de la tarda a deu de la nit, i diumenge de dotze del migdia a tres de la tarda.

Alella brinda per La Marató




Des del Somni d’una nit de vins es convoca una jornada plena de vi amb segell Alella. És una jornada solidària amb la Marató de TV3 i amb “molta il·lusió”. Es tracta d’un tast a l’Espai DiVi (Passeig Antoni Borrell,1, d'Alella) que es farà a les 11 del matí del diumenge 16 de desembre. Es cobra el preu simbòlic de 6 euros per participar-hi. Serà dirigit pels sumillers Alfons Monje (d’Ambrosía Mediterránea) i Dani Garcia  (del Somni d’una nit de vins), i està adreçat a professionals i curiosos del món del vi. La durada del tast serà d’una hora aproximada i es tastaran uns vuit vins diferents de la DO Alella. Les Inscripcions es poden formalitzar a: somnidevins@gmail.com. Per a les 12 del migdia és prevista la celebració de la conferència ‘Polifenols presents al vi amb propietats protectores del càncer’ a les Golfes de Can Lleonart. Anirà a càrrec de de Rosa M. Lamuela Raventós, professora titular del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia (Universitat de Barcelona). A la una del migdia es farà un bindis solidari per La Marató amb vins DO Alella a la plaça de l’Ajuntament.(preu simbòlic de 2 euros). Hi col·laboren Somnid'una nit de vins, l’'Ajuntament d'Alella, Els vins de la DO Alella, L'espai DiVi i Ambrosía Mediterránea.

dijous, 29 de novembre del 2012

Freixenet rep 2.251 brindis per fer l'espot televisiu nadalenc




Aquest any, per primera vegada la campanya de comunicació de Freixenet no està basada en l'esperat brindis testimonial d'un personatge del cinema, l'espectacle, la música o l'esport que juntament amb la seva ‘bombolla’ ens desitja Felicitat. Aquest any la Bombolla Freixenet ha demanat, a través d’Internet, la participació del públic que habitualment rebia la seva felicitació, perquè li digués quins eren els seus motius per brindar aquest Nadal, il·lustrant el seu brindis amb un video i “pujant-l’ho” al canal YouTube obert especialment per a això. Els brindis-videos rebuts participarien en el concurs “La Vida És Per Celebrar-la” i els guanyadors coprotagonizaran amb ella l'espot de Freixenet 2012.  Aquesta primera incursió de la Bombolla a la xarxa ha estat “un èxit”, confirmat per una resposta massiva: 2.251 brindis rebuts, dels quals 1.646 van ser validats d'acord amb les bases legals del concurs i allotjats al canal YouTube Premium de Freixenet, on s'han pogut visualitzar i votar. El director de cinema Bigas Lluna, tal com s'establia en les bases, ha anat seleccionant els millors segons el seu criteri per finalment escollir els 15 guanyadors que s'han fet creditors del premi de 3.000€. La idea d'aquests brindis i alguna de les seves imatges tretes del video original de cada brindis triat formen part del muntatge especial realitzat per Bigas Lluna, que és l'espot principal i les diferents versions que conformen la campanya de publicitat de Freixenet 2012. JWT és l'agència de publicitat de Freixenet i Oxigeno n’és la productora.

“L'enorme” nombre de videos rebut “representa un important mosaic dels desitjos de tots en aquests moments, un ampli ventall de motius que es pot resumir en poques paraules: família, salut, vida, treball, naturalesa, futur. El mosaic representa també “un exercici de realisme i reflecteixo d'una gran part de la nostra societat, de la seva manera de veure la vida, dels valors que destaca, subratlla i persegueix: tradició, amistat, amor, solidaritat,eEcologia. Valors plasmats en imatges passades per un filtre tan nostre: optimista, nostàlgic, humorístic al mateix temps que alegre, sentimental i esperançat”. L’espot, que s’ha presentat avui a Madrid, es començarà a emetre el 2 de desembre. El divertidíssim video, ple de bon humor i càrrega social, que acompanya aquest post és el guanyador de la beca de 20.000 euros.

A continuació adjunto el llistat de guanyadors:

Ganador de la beca de 20.000 euros: 

Brindis desde los límites del espacio sideral Javier González Bernardo


Ganadores del premio de 3.000 euros:

Brindo por la igualdad de oportunidades Alex Sisó Guerrero
Brindo por superarse "Brindo por la vida " Isaac Berrocal Bravo
¡Brindamos por estar locos! Laia Gil Balagueró
Ferran Esteban Josep M. Bosch Casadevall
Un brindis rapeado Pascual Martínez Flores
Brindis por “atrévete” y “volar” Marc Calvet Toro
Susi burbuja David Heredia Gómez
Brindo por ellas Albert Gironès Bosch
Brindis Freixenet: tributo a la vida Javier López Pérez
Spot burbujeante David Mora Miralles
Brindo por la fantasía Sergi Guix Planas
Brindo por los recuerdos Daniel Fernández Eduardo
Brindo por el ritmo mejorado Angel Hidalgo Losantos
Brindo por la crisis Carmelo González Serrano

La Vinícola de Nulles, que vol obrir espai a Alemanya, amb el Nàstic

La Vinícola de Nulles va prendre part dijous passat a la celebració del primer sopar del Club d’Empreses del Nàstic de Tarragona, que es va celebrar al restaurant Castillo de Javier de Salou. Durant el sopar es va servir el Cava Adernats Reserva Brut Nature, que és el cava oficial del Nàstic de Tarragona i que va acompanyar l’aperitiu de benvinguda i les postres del sopar. El sopar va congregar les més de 48 empreses pertanyents al club d’empreses de l’entitat Grana, representades per una vuitantena de persones dels departaments comercials, màrqueting, comunicació o direcció de les mateixes i “va ser la primera oportunitat per compartir inquietuds entre tots ells i iniciar també relacions professionals, doncs cal no oblidar que el networking és un dels principals atractius d’aquestes trobades entre partners de l’esponsorització del Club”.
    D’altra banda, divendres passat va tenir lloc a la ciutat alemanya de Dortmund un vernissage del pintor de Badajoz Álvaro Reixa, que presentava les seves últimes creacions pictòriques a la ciutat. La presentació va comptar amb l’esponsorizació de la Vinícola de Nulles, mitjançant els seus caves Adernats Reserva Brut i Gran Reserva Brut Nature. Des del celler s’ha informat que “aquesta col·laboració servirà a la Vinícola de Nulles i a la seva marca Adernats per obrir-se espai a la distribució a Alemanya, un dels països que per al proper 2013 forma part de l'estratègia d'internacionalització de l'empresa”.

Joies de La Rioja Alta a Via Veneto, avui a La Vanguardia




Aquest dijous, a l'habitual secció enogastronòmica de les pàgines del Viure de La Vanguardia, signo el tast-maridatge amb vins històrics de La Rioja Alta que es va fer aquest dilluns passat al restaurant barceloní Via Veneto. Els cellers de la Rioja no deixen d'apostar per la promoció amb actes destacats a la capital catalana:

Joyas de La Rioja Alta, en Via Veneto


Salidas de su 'sacristía', La Rioja Alta S.A. ha maridado algunas de sus joyas históricas, como el elegante Gran Reserva 904 de 1985 o un espléndido Viña Ardanza de 1989, con la selecta cocina de Via Veneto, con platos como su célebre liebre a la royale. Según el enólogo Francisco Rodríguez, "un gran vino es bueno ahora y dentro de 20 años". R. Francàs

Jornada per a debatre i valorar l’enoturisme a la província de Barcelona, avui a Sitges

El Palau Mar i Cel de Sitges acull avui dijous, com s'ha informat des de la DO Catalunya, la jornada Enoturisme Marca Barcelona. La Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, organitzen aquesta jornada per a debatre i valorar l’enoturisme a la província de Barcelona.

El programa de la jornada és el següent:


MATÍ.

9’00 h. Recepció d’assistents

9’30 h. Presentació de la jornada
Inauguració de la jornada a càrrec del Sr. Ramon Riera de la
Diputació de Barcelona i autoritats pertinents de l’Ajuntament de
Sitges.

9’45 h. CONFERÈNCIA INTRODUCTÒRIA SOBRE L’ENOTURISME A LA
DESTINACIÓ BARCELONA I A CATALUNYA
LLUÍS TOLOSA, Expert en enoturisme, periodista, gastrònom

10’30 h. PANNELL D’EXPERTS : SITUACIÓ ACTUAL DEL SECTOR
ENOTURÍSTIC A LA DESTINACIÓ BARCELONA
Anàlisis de situació de l’enoturisme a la província de Barcelona.
La marca Barcelona col·loca al mapa mundial les DO’s catalanes.
Procés fins arribar a la situació actual.
Ponents:
JORDI BORT, Director General de l’INCAVI
JOAN HUGUET, Vicepresident de l’Associació Vinícola Catalana
JOAN AMAT, President de l’Institut del Cava
JOSEP Mª ALBET, President de la DO Penedès

11’30 h. COFEE BREAK

12’00 h. TAULA RODONA: BARCELONA, RUTA ENOTURÍSTICA I LA
CULTURA DEL VI COM A ATRACTIU TURÍSTIC
Aquesta taula té com a objectiu posar en un mateix escenari les
empreses que aposten per l’enoturisme a la Destinació Barcelona
i altres experiències territorials d’èxit.
Moderador:
ALFRED REIXACH, periodista
Ponents:
JOAQUIM TOSAS, Director de Màrqueting de Bodegas Miguel
Torres
FRAN MARGENAT, Heretat Oller del Mas
JOSEP MARIA PUJOL-BUSQUETS, ALTA ALELLA
Experiència d’altres zones consolidades,
SANTI SOLER, President del Consorci de Promoció Turística
ANDREU FRANCISCO, President del Consorci DO Alella
JOAN VINYES, Conseller de Turisme del Consell Comarcal del
Bages i President del Geoparc de la Catalunya Central

13’30 h. CONFERÈNCIA EL PAPER DE L’ENOTURISME EN LA PROMOCIÓ
DEL TURISME A LA PROVÍNCIA DE BARCELONA. ENOTURISME
I MARQUES TURÍSTIQUES
FRANCESC VILA. Gerent de Serveis de Turisme de la
DIPUTACIÓ DE BARCELONA

13’45 h. DINAR A PEU DRET

TARDA.

16’00 h. TAULA RODONA: PROMOCIÓ. BARCELONA, VI I
GASTRONOMIA.
Com a través de les icones gastronòmiques es pot promocionar
l’enoturisme i el territori.
Moderador:
DAMIÀ SERRANO. Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació
de Barcelona
Ponents:
CARME GARCÍA CAZORLA. Sommelier i Propietària de
l’Arrosseria de l’Andreu
CARME RIBES. Responsable de RECEVIN/ACEVIN
DOMINGO VALIENTE, Secretari General FIVIN
ALICIA ESTRADA, Directora de Màrqueting GEBTA i consultora
en enoturisme
ÀLEX ILLA LÓPEZ, President de l’Associació Contraetiqueta
TONI MASSANÉS, Director Fundació Alícia

17’30 h. CONFERÈNCIA EL VALOR DE L’ENOTURISME EN LA
PROMOCIÓ DE BARCELONA
MANEL CASANOVAS, responsable de nous programes de
Turisme de Barcelona

18’15 h. CONCLUSIONS I FI DE LA JORNADA

18’30 h. VISITA CASA BACARDI (grup 30 pax.)

19’15 h. VISITA CASA BACARDI (grup 30 pax.)

Proensa atorga 100 punts a L'Ermita del 2010




Andrés Proensa ha atorgat 100 punts al prioratí L’Ermita del 2010, d’Álvaro Palacios. El periodista madrileny ha tornat a mostrar la seva predilecció pels vins de la Rioja, la Ribera del Duero i el Priorat a la seva darrera guia, que acaba de sortir al mercat. També ha atorgat 100 punts a La Nieta’ 10,  Pingus’ 10, Pujanza Norte’ 09, Sorte o Soro’ 09, Trasnocho’ 08 i Viña el Pisón’ 10. Amb 99 punts també hi figura un altre Priorat, el Clos Mogador’ 10 de René Barbier. Amb 98 puts, també pel que fa als vins catalans, ha situat els Priorat Ferrer Bonet Selecció Especial’ 09, Finca Dofí’ 10 d’Álvaro Palacios, Lo Givot ’09 i Vall Llach’ 09. A la franja dels 97 punts, pel que fa als vins de Catalunya, hi figuren: el Cabrida’ 09 del Celler de Capçanes (DO Montsant), el Clos Fontà’ 08 de Viticultors Mas d’en Gil (DOQ Priorat), el Gran Reserva Personal Manuel Raventós Clos del Serral’ 99 de Raventós i Blanc (DO Cava), el Torres Reserva Real ’09 (DO Penedès) i el Turó d’en Mota’ 02 de Recaredo (DO Cava). Amb 96 punts només hi ha els Priorat Manyetes’ 08 (de Jordi Segura amb René Barbier) i Gratallops' 10 d'Álvaro Palacios, així com el Penedès Mas La Plana’ 08 de Torres. A continuació us adjunto la nota de premsa de Proensa anunciant la sortida al mercat de la seva nova guia, que enguany presenta destacats canvis i que continua mantenint el preu:

Ya está en la calle la Guía Proensa 2013

La guía de los vinos extraordinarios

Es la undécima edición de la guía y llega con importantes cambios
Sólo se publican los mejores vinos, los que superan 90 puntos
Para realizar la selección el autor cató más de 3.000 vinos en 2012
Incluye la crónica del mundo del vino en 2012
Selecciona 482 vinos de 232 bodegas
Mantiene el precio desde la primera edición: 17,50 €


Madrid, 30 de noviembre de 2012. MNÑ.- Como cada año desde 2002, el último tramo de noviembre llega a su cita anual la Guía Proensa. En su última entrega, que acaba de salir a a la calle, registra un cambio fundamental. Después de diez años la selección de los mejores queda limitada a los vinos que alcanzan o superan los 90 puntos, frente a las anteriores ediciones en las que tan sólo era necesario obtener 80 en las catas que el autor, el periodista madrileño Andrés Proensa, realiza a lo largo del año.

El cambio se justifica sobre todo por los progresos cualitativos que por distintas razones está experimentando el vino español. Ese proceso se nutre de la creatividad de enólogos y bodegueros que ha dado lugar a la aparición de nuevas marcas y estilos de vino, en muchas ocasiones impuestas por las preferencias de los mercados y también por necesidades comerciales y hasta financieras de las bodegas, obligadas a crear vinos más asequibles en precio o a limitar la tirada de sus vinos.

Son factores importantes porque la bodegas de prestigio no arriesgan con vinos de mediana calidad, aunque tengan que quilatar los precios. Además, cuando limitan la tirada de sus marcas estrella mejoran la calidad de esos vinos top y quedan descartes de buen nivel para enriquecer en cascada las gamas inferiores o para crear una nueva marca de buena calidad.

A todo ello hay que sumar la sucesión de cosechas de buena calidad, que en 2013 va a desembocar en la salida al mercado de una parte importante de la cosecha 2010, que, a juzgar por lo que se ha podido ver, se dibuja realmente excepcional. El ’10 va a ser uno de las mejores dígitos de las últimas décadas, en plano al menos de igualdad con el ’04, ’01 o ’94 y desde luego por encima de otras ‘excelentes’, como el ’95 o el ’05.

En esas condiciones, cerca ya de la finalización de las catas, el autor realizó un cálculo superficial de los vinos que alcanzaban la calificación mínima y dio como resultado una cifra cercana al millar. Una cifra inasumible por la filosofía de la Guía Proensa, que siempre quiere ser una selección restrictiva de los mejores vinos y resultar manejable, aunque nunca hasta ahora cumplió el objetivo de hacer una selección de en torno a quinientos vinos. Tampoco era asumible, según publica Andrés Proensa en la revista PlanteAVino, desde el punto de vista de los costes de producción.

Es un cambio importante que resulta de la intención de mantener los criterios y la filosofía en una guía que busca ayudar a los consumidores a elegir las mejores opciones entre los millares de etiquetas que llenan las estanterías y de las tiendas de vinos. El autor de la guía no olvida los vinos muy buenos o excelentes, los que obtuvieron más de 70 y más de 80 puntos en las catas, que no caben en la publicación. En ese sentido, anuncia el proyecto de poner a disposición de los aficionados y profesionales todas las fichas de sus catas en la web www.proensa.com. Además, se está ultimando el proyecto de una aplicación específica para ordenadores, tabletas y teléfonos de última generación, que ya tiene nombre, VadeVino Elige, y en la que su equipo ha estado trabajando a lo largo de 2012.

Mientras tanto, la Guía Proensa 2013 mantiene el estilo de la publicación, con una primera parte dedicada a la Crónica 2012, un repaso de lo más importante sucedido en el mundo del vino en un año como éste que se dibuja como crucial en el periodo de cambio que está experimentando el vino español.

La segunda parte, el cuerpo de la guía, está estructurada como siempre por denominaciones de origen, con dos capítulos finales dedicados a las denominaciones de origen de pago y a los vinos de mesa y vinos de la tierra, respectivamente.

En cada capítulo se incluyen las bodegas y sus vinos seleccionados, con la información necesaria sobre cada uno de ellos y una descripción sencilla, resumen de las fichas de cata más completas que podrán ser consultadas dentro de unas pocas semanas. En cada zona y en cada bodega se ofrece un texto con lo más importante de su trayectoria, noticias o análisis. Todos los textos se renuevan cada año.

La Guía Proensa 2013 incluye 482 vinos de 232 bodegas de toda España. Los vinos y bodegas pueden ser consultados ya en www.proensa,com. La publicación mantiene el mismo precio con el que salió a la calle a finales de 2002. Son 17,50 euros, todo incluido, y está disponible en librerías de toda España y a través de la misma web www.proensa.com.

Índice de vinos – orden alfabético
Índice de vinos por calificaciones
Índice de vinos por precios

Les caves Gramona tornen a col·laborar amb la 'Gala contra la Sida'



Gramona col·labora per tercer any consecutiu amb la 'Gala contra la Sida' aportant cava per al sopar benèfic que tindrà lloc avui dijous a l'Hotel W Barcelona. Els fons de la gala es destinaran a la Fundació Lluita Contra la Sida, societat sense ànim de lucre que té com a objectius l'assistència, investigació i docència en el camp del VIH. El cava que se servirà aquest any a la festa, tant durant l'aperitiu com amb les postres, serà el Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2007. 
Gramona ha contribuït al llarg d'aquest any amb multitud d'actes i projectes solidaris “amb la finalitat d'aconseguir una societat millor i col·laborar amb la gent més necessitada”. Aquestes caves sadurninenques destaquen la seva contribució amb la Fundació Bamberg i la Fundació per a l'Educació i Formació contra el Càncer, FEFOC, mitjançant la comercialització d'una edició limitada del seu cava Gramona Rosé amb un disseny únic en commemoració del Dia Internacional contra el Càncer de Mama, destinant quatre euros del preu total de cada ampolla directament a programes concrets d'investigació per al càncer de mama. Així mateix, Gramona va col·laborar amb el sopar de gala benèfica de l'associació AMYCO Contra el Càncer de Mama, celebrada el maig passat, per la qual va cedir vins i caves. Els fons recaptats a la gala es van destinar a la Fundació Sanitas per a la investigació d'aquesta malaltia. Gramona contribueix regularment amb la Fundació Joan Salvador Gavina, centre d'acolliment per a nens de famílies desestructurades del barri del Raval de Barcelona. Així ho fa des de 1999 donant a l'organització els beneficis de la Col·lecció d'Art de Gramona, unes ampolles de cava en format magnum dissenyades per artistes de renom internacional com ara Ràfols Casamada, Cuixart, Guinovart, Canogar i Broto. 
El passat mes de març Gramona va promoure també una festa solidària, que va comptar amb actuacions de Pep Bou i Joan Chamorro & Andrea Motis. El celler va sumar el seu esforç també a la lluita contra la pobresa infantil col·laborant amb alguns dels millors xefs de Catalunya en la segona edició de Tapa Solidària, vigent d'octubre a desembre de 2012, els beneficis de la qual es destina al Casal dels Infants, associació que dóna suport als barris més vulnerables de Barcelona per millorar la qualitat de vida de nens, joves i famílies en situació de risc o exclusió social. Gramona ha col·laborat també amb la Fundació Petit Desig, que té com a objectiu fer realitat els desitjos dels nens amb malalties cròniques o de mal pronòstic. El passat mes de juny va organitzar la quarta edició del seu Mercat Solidari.

dimecres, 28 de novembre del 2012

El Ministeri d'Agricultura ressalta "la importància del cava per a l'economia espanyola"



Nombroses personalitats, com ara l'escriptor Javier Moro, les periodistes Nativel Preciado, María Escario, Cristina García Ramos i Rosa Villacastín, entre d'altres, van participar ahir a la gala de lliurament de la VIIena Edició del Premi Periodístic 'El Cava'. Aquest és un guardó creat pel Consell Regulador del Cava per reconèixer la tasca informativa que realitzen els mitjans de comunicació sobre aquest vi escumós. L’acte va reunir ahir nombroses  personalitats del món cultural, social i intel·lectual. L'acte d'entrega dels premis va comptar amb la presència de la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats Dolors Montserrat, i de Jaime Haddad, subsecretari d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que van voler donar suport i conèixer la tasca dels cavistes i el suport dels mitjans de comunicació al sector. La periodista Pepa Fernández va ser l'encarregada de presentar la cerimònia d'entrega del VII Premi Periodístic 'El Cava' a l'Hotel Ritz de Madrid. Aquest guardó, dotat amb 12.000 euros per categoria, va ser creat al 1999 pel Consell Regulador del Cava per reconèixer la tasca informativa que duen a terme els mitjans de comunicació sobre aquest producte.    El president del Consell Regulador del Cava, Gustau García-Guillamet, va agrair la presencia de tots els assistents i va lloar "la gran categoria dels membres del jurat que cada any acompanyen l'acte i atorguen tant de prestigi als premis". García-Guillamet va donar  les gràcies així als presents pel seu suport al cava i va destacar que "amb el pas del temps hem aconseguit crear una complicitat entre els professionals del món de la comunicació i el món del cava basat en la mútua cordialitat, la lleialtat i el respecte". A més, el president va voler ressaltar el suport rebut des del Ministeri d'Agricultura, destacant que "durant els anys totes les administracions, de diferent signe polític, han estat al costat del Consell Regulador perquè el cava, segons Guillamet, "no té color polític".
El veredicte del VII Premi Periodístic 'El Cava', que es va donar a conèixer el passat 4 de maig, va anar a càrrec d'un jurat format pel diplomàtic Inocencio Arias, l'escriptor Javier Moro, les periodistes Nativel Preciado i María Escario, i el director de cinema José Luis Garci. Com a president del jurat, Inocencio Arias, que va confessar ser "un gran consumidor de cava", va agrair al Consell Regulador el fet d'haver comptat amb la seva col·laboració en el premi i va destacar que "beure cava és un gran plaer", ja que es tracta d'un "producte espanyol molt bo, molt gustós i entranyable." D'altra banda, el representant del Ministeri d'Agricultura, Jaime Haddad, va ressaltar en el seu discurs "la importància del cava per a l'economia espanyola" com un sector "que genera llocs de treball sobretot als municipis de Catalunya, però també a sis Comunitats  Autònomes més", "que ha demostrat la iniciativa i la capacitat de traspassar fronteres amb èxit en les circumstàncies que vivim" i que, per això, "seguirà comptant amb el suport del Govern d'Espanya".
A la categoria de premsa, el jurat ha decidit premiar el reportatge 'El Panorama del Cava' del periodista Bartolomé Sánchez, publicat a la revista Vinum al novembre del 2010. Pel què fa a la ràdio, el premi ha estat per a Juan Carlos Molero Serrano i Juan Cimarra Moraleda pel reportatge 'Paladar y Tomar: El Cava' retransmès pel grup d'emissores d'Efe Radio el 31 de gener del 2011. Finalment, en l'apartat de televisió, ha estat guardonada Begoña Tormo pel seu reportatge sobre el cava emès el 9 de desembre del 2011 en el programa Buenos Días Madrid de Telemadrid. A més de la dotació econòmica, els premiats van rebre 'La bola', un trofeu creat pel dissenyador Pablo Martín que representa una bombolla elaborada de forma artesanal a partir de la fosa de la típica ampolla verda de cava. Entre els convidats s'hi trobaven representants del sector del cava com Mª del Mar Raventós, presidenta de Cordorniu; Josep Luis Bonet, president de Freixenet; Pere Bonet, president de la Cofraria del Cava; Joan Juvé, president de Juvé & Camps; Agustí Torelló Sibill d'Agustí Torelló Mata i vicepresident de la patronal Pime Cava; Joan Amat, president de la també patronal Institut del Cava, entre d'altres. L'empresari Pedro Trapote; l'arquitecte Joaquín Torres i el president d'Europa Press, Asis Martín de Cabiedes, també van donar suport al cava en aquesta cerimònia. Va ser nombrosa l'assistència de representants dels mitjans de comunicació, entre els quals destaquen Cristina García Ramos, que va assistir acompanyada pel seu marit, el també periodista Diego Carcedo; el dibuixant de 'El País' Antonio Fraguas 'Forges'; la periodista Marina Castaño; la periodista Rosa Villacastín; els periodistes José Oneto, José María Iñigo i Javier García Vila, director d'Europa Press, entre d'altres. També s'hi trobaven entre els assistents la model Marisa Jara, la 'bailaora' Cecilia Gómez, la cantant Sara Vega i la model i empresària Fiona Ferrer, entre d'altres. Als guardons de la setena edició, en la què han participat un total de 52 treballs, han optat els premis publicats i emesos a qualsevol mitjà de comunicació durant el període comprès entre febrer del 2010 i gener del 2012 presentats a les oficines del Consell Regulador del Cava abans del 28 de febrer del 2012.

Vilarnau fa una plantada d'alzines sureres


‘Tu recicles , Vilarnau transforma...’ és el nom d’una campanya de les caves Vilarnau d’Espiells (González Byass) que respon a la seva “gran preocupació per la sostenibilitat i el medi ambient.” Aquesta inquietud es la que els ha portat fa tres anys a iniciar una campanya de divulgació i sensibilització en la utilització de suros naturals que s'ha estat realitzant a les botigues especialitzades de Catalunya durant tres temporades. La primera edició va tenir lloc els últims dos mesos del 2011, la segona a la primavera de 2012 i la tercera s'està portant a terme actualment. La Campanya consisteix en comprar una ampolla de Vilarnau s’entrega al consumidor un díptic explicatiu en el que es detalla que si guarda deu taps de suro vins o cava, de la marca que sigui, els pot portar a la botiga especialitzada on va comprar l'ampolla de Vilarnau i se li fa entrega d’una alzina surera per plantar. Coincidint amb la campanya d’enguany, Vilarnau ha fet una crida per aquest diumenge, 1 de desembre, per participar en una plantada col·lectiva amb la finalitat que “aquest petit arbret" en un futur pugui convertir-se en un arbre gran i que el seu tronc sigui la base per a l’elaboració de suros naturals”, segons el gerent de Vilarnau, l’enòleg Damià Deàs. La plantada d’alzines sureres en els jardins de les caves es farà a les dotze del migdia.

Tast restringit de caves amb més de deu anys


L'associació Sommeliers del Penedès i Magatzem Comercial Escola organitzen un Tast de caves amb collita superior als deu anys adreçat a sumillers i premsa especialitzada. Tindrà lloc a les set de la tarda del 4 de desembre al Magatzem Comercial Escola, al Carrer Comercial, 13,  de Barcelona.

Raimat premiarà els futurs xefs


Raimat ha arribat a un acord amb l’Escola d’Hostaleria de Girona, l’Escola d’Hotelería i Turime de Lleida i ESHOB de Barcelona per premiar l'esforç dels futurs xefs. “Un celler centenari que aposta per la joventut”, així es podria resumir, segons Raïmat, l'acord al que han arribat aquest celler de la DO Costers del Segre i les tres principals escoles d'hostaleria de Catalunya. És “un acord que aposta pel talent gastronòmic, els xefs del futur, continuadors de la labor dels grans cuiners estrella Michelin catalans”. El conveni signat entre les parts contempla un concurs a la millor recepta. En ell poden participar tots els alumnes de les tres escoles. Amb l'ajuda dels seus professors, els futurs xefs han d'elaborar un plat amb productes de temporada i el cost de la qual no superi els 4 euros. A l'hora de decidir es valorarà la presentació i originalitat. De cada escola sortiran cinc finalistes que participaran en una gran final que tindrà lloc al juny i en la qual, un jurat format per xefs, periodistes i directius del celler, triaran al guanyador de cada centre. Cadascun dels estudiants guanyadors obtindrà com a premi 2.000 euros,  que haurà de destinar a formació. A més s'ha creat una beca Raimat al millor expedient acadèmic de cadascuna de les escoles, dotada amb 1.500 euros cadascuna per ampliar estudis. Paral·lelament, el celler s'ha integrat en el pla acadèmic de les escoles a través de tastos dels enòlegs en els tres centres i visites dels estudiants a Raimat per conèixer de primera mà les tècniques de viticultura així com els processos d'elaboració del vi. A més, el celler estarà present en tots els actes institucionals i acadèmics de les tres escoles. El projecte té com a objectiu “una aposta clara pel talent, un aspecte clau perquè els que ara són alumnes demà siguin capdavanters al món de la gastronomia”.

Una vintena de cellers, a la II Mostra del Cava d'Ascó



Des d'abres o troncs de Nadal a articles de regal, gastronomia i caves. Aquest proper cap de setmana de desembre, dissabte i diumenge, Ascó acollirà la Fira de Nadal, que enguany inclourà per seon any consecutiu la II Mostra del Cava, amb una vintena de cellers catalans productors de cava que han confirmat la seva assistència. La Rambla Catalunya i el carrer Unió seran l'escenari on s'instal·laran les parades, que inclouran des d'objectes de regals a material per engalanar la llar o el pessebre. La fia també acollirà una representació gastronòmica de l'entorn, amb productes de la Ribera d'Eber o del Delta, entre d'altres. Una part important de les parades oferiran també una degustació al visitant.

Concurs de menjar calçots i mostra de vins negres, a La Treva de Vilanova

La braseria i vinateria geltrunenca La Treva organitza per a dos quarts d’una del migdia d’aquest dissabte el primer concurs de menjar calçots a Vilanova i la Geltrú. El participant guanyador, el que més calçots sigui capaç de menjar en un marge de temps de 20 minuts, s’endurà com a premi un lot de vins de cellers de proximitat, emparats per la Denominació d’Origen Penedès. S’espera la participació d’una dotzena de concursants.  Les inscripcions cal fer-les a la braseria La Treva. El concurs es celebrarà a la plaça Lledoners, davant de la braseria de la família Gallego, juntament amb una mostra de vins negres de proximitat, amb una notable presència de productes de diferents cellers del Massís del Garraf. La mostra de vins es farà de sis de la tarda a deu de la nit. Per quatre euros s’ofereixen dues degustacions de vi i pernil. Els beneficis d’aquesta primera mostra vinícola de La Treva es destinaran a l'entitat Càritas Vilanova. Hi participaran cellers com ara Alemany i Corrio, Mas Candí, Finca Viladellops, Can Ràfols dels Caus o Can Ramon Viticultors del Montgròs. Tant el concurs de menjar calçots com el tast de vins s’organitzen amb la col·laboració de la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i dels promotors de la fira de vins vilanovina Temps de Vi.

Una trentena d'expositors del Baix Penedès, al Vine...Tast!


A manca de pocs dies per la celebració del Vine...Tast!, la mostra de cellers, productors i elaboradors del Baix Penedès, ja està confirmada l’assistència d’un important nombre d’expositors de diferents tipologies. Es tracta d’un ampli catàleg de professionals del Baix Penedès que “permetran oferir un reflex de la varietat de productes existents al territori, a més de la qualitat i dinamisme dels seus treballs”. Al Vine...Tast! hi haurà cellers, vinateries, restauradors, productors de verdura ecològica, de formatge, oli, mel i ous ecològics, així com representants dels gremis de les pastisseries i els obradors, cansaladeries i xarcuteries i fins i tot elaboradors de cervesa. En total, prop de 30 expositors del Baix Penedès procedents de nou sectors d’activitat vinculats amb els sectors vitivinícola, agroalimentari i gastronòmic.
A més, durant els dies de celebració de Vine...Tast! hi haurà també tallers infantils de creació artística, la qual cosa permetrà també oferir als visitants “un tast de l’activitat cultural del territori”. En aquest sentit, Vine...Tast! també “vol contribuir a difondre la cultura del territori, i per això, els tiquets de la mostra donaran dret a participar de visites guiades a alguns dels equipaments culturals de la vila”. Vine...Tast!, a més de la mostra d’expositors que es podrà visitar a la Plaça Nova i la Plaça de les Garrofes del Vendrell durant els dies 7, 8 i 9 de desembre, es complementa amb un programa d’activitats que inclou tasts i maridatges, tastos i demostracions culinàries per part de diferents professionals del sector. Durant els dies de la mostra els visitants podran adquirir una copa, al preu d’2 €, que serà la que es farà servir per tastar els diferents vins i caves que s’hi oferiran. Els tiquets per a les degustacions es posaran a la venda a 1€, i el preu final dels tastos que s’hi podran degustar variarà d’1€ a 3€ en funció del que cada expositor ofereixi.
Vine...Tast!, amb la varietat dels productors representats, vol assolir un dels seus principals objectius: “contribuir a difondre els productes propis del territori vinculats amb el sector gastronòmic i vinícola, així com potenciar-ne la seva imatge mitjançant la creació d’una mostra especialitzada”.

Maridatge dels productes del celler de l’Hospital en bars i restaurants a la 1a Setmana de la Malvasia de Sitges



Una quinzena de bars i restaurants de Sitges oferiran del 3 al 9 de desembre productes de l’Hospital de Sant Joan Baptista a les seves tapes i menús, que inclouran plats cuinats amb Malvasia Dolça o Seca o acompanyats del ci blanc tranquil Blanc Subur 2012. La primera edició de la Setmana de la Malvasia de Sitges arrencarà el 3 de desembre, i s’allargarà fins al dia 9, amb l'oferiment en una quinzena de bars i restaurants de Sitges de tapes i menús elaborats i/o acompanyats de productes del celler de l'Hospital Sant Joan Baptista. Restaurants com La Nansa, La Salseta, Pic Nic, Iris Gallery, El Mascarón i Xampú Xampany maridaran els seus plats amb Blanc Subur, Malvasia Dolça i Seca o l'escumós Monembasia. Altres establiments com La Kassoleta, Sports Bar, El Cable, Roy, Pic Nic, Eguzki, Taberna Guria, L'Avinyet i Cañateca Prado, oferiran tapes elaborades expressament per a l'ocasió, acompanyades de copes de Blanc Subur 2012 per un mòdic preu. El Gremi d'Hostaleria de Sitges s'afegeix així als actes de commemoració del centenari de l'Hospital Sant Joan Baptista, que ja ha superat l'equador de les celebracions. L'acte de presentació de la 1a Setmana de la Malvasia de Sitges tindrà lloc avui dimecres a l'Hospital, un acte públic en que es presentarà també el vi novell del centenari celler, el Blanc Subur 2012.

Can Roda també s'obre a l'enoturisme



 El celler Can Roda ha posat en marxa el seu projecte enoturístic. Des que el celler Can Roda va obrir les seves portes a la masia modernista del mateix nom, s’havia pogut visitar de manera esporàdica sota demanda o en ocasions especials, com la Setmana del Vi DO Alella. “Conscients de la importància que els consumidors donen a la possibilitat de visitar el celler on es produeixen aquells vins que els agraden”, els seus responsables han decidit crear un projecte enoturístic amb vocació de creixement. Durant l’hivern, i a partir del 9 de desembre, Can Roda obrirà les portes un diumenge al mes a les dotze del migtdia, i els visitants tindran l’oportunitat de passejar per les vinyes, gaudir de la de la casa, visitar el celler i tastar alguns dels vins que s’hi produeixen. De cara a la primavera augmentarà la freqüència de visites i s’oferiran altres activitats d’enoturisme.

dimarts, 27 de novembre del 2012

Al Seco Bar barceloní la lien Pardas



Al bar à vins Seco Bar, situat als peus de Montjuïc, al Poble Sec barceloní, el viticultor i elaborador Ramon Parera i el xef John Wearne maridaran demà dimecres (de set de la tarda a dotze de la nit) els vins de Pardas Celler (DO Penedès) amb una cuina vegetariana original i creativa. Tot això s'uneix amb la música que cada dimecres hi posa el D.J. Flaco Pérez. Els vins es beuran a copes i podran emportar-se per ampolles. Des d’aquest establiment s’afirma que Pardas és “l'expressió autèntica d'un treball on mana la terra, la varietat i el vigneron de manera evident, palpable. Ramo Parera és un tipus que va a la recerca dels vells abans que morin perquè es porten a la tomba un coneixement fonamental en la pràctica de la viticultura però també del terreny, perquè són els que saben on està aquella petita parcel·la abandonada o gairebé, de sumoll, de cabernet franc, de xarel·lo o vagi un a saber!” S’afegeix que “d'això estan fets els vins que crea juntament amb Jordi Arnan a Can Comas, un paratge diví del Penedès”.

Conveni per a la comercialització dels primers cinc clons d'albarinyo certificats


Fruit d'un conveni signat aquest matí entre la Misión Biológica de Galicia (Pontevedra), el CSIC i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Rías Baixas s’ha donat llum verd a l'acord de comercialització dels cinc primers clons d’albarinyo. Seran els cinc primers clons ‘certificats’ d'aquesta varietat a nivell mundial. Malgrat l'interès mostrat per diferents països, els viticultors adscrits a la Denominació d'Origen Rías Baixas seran els primers a gaudir-les. Aquests comptaran amb un període d'exclusivitat de cinc anys en la compra de dos dels millors clons, així com d'un descompte sobre el preu de venda.

EL CSIC Y EL C.R.D.O. RÍAS BAIXAS FIRMAN UN CONVENIO PARA LA COMERCIALIZACIÓN DE LOS PRIMEROS CINCO CLONES DE ALBARIÑO “CERTIFICADOS” EN EL MUNDO 


Los viticultores de Rías Baixas contarán con un período de exclusividad de cinco y de un descuento especial sobre el precio de venta

La variedad albariño es una de las más cotizadas a nivel mundial para la elaboración de vinos blancos y diferentes países han mostrado interés por estos clones



27 de noviembre de 2012.- La Misión Biológica de Galicia (Pontevedra), el CSIC y el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas firmaron, hoy, el acuerdo de comercialización de los cinco primeros clones de Albariño, Serán los cinco primeros clones “certificados” de esta variedad a nivel mundial.. Dicha firma supone el broche de oro a un trabajo de investigación de 25 años de duración.
Albariño es una de las variedades de uva más cotizadas actualmente para la elaboración de vinos blancos a nivel mundial pero, hasta el momento no existían ejemplares “certificados”. A pesar del interés mostrado por diferentes países, los viticultores adscritos a la Denominación de Origen Rías Baixas serán los primeros en disfrutarlas. Estos contarán con un período de exclusividad de cinco años en la compra de dos de los mejores clones, así como de un descuento sobre el precio de venta.
La multiplicación y comercialización correrá a cargo de Viveros Provedo S.A., quién tendrá también un período de venta en exclusividad. Pasado este tiempo, otros viveros podrán entrar en la comercialización.
En el acto estuvieron presentes el presidente del Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas Juan Gil de Araujo; el secretario, Ramón Huidobro; el coordinador institucional del CSIC en Galicia, Eduardo Pardo de Guevara y Valdés; el director de la Misión Biológica de Galicia, Pedro Revilla; el jefe territorial
de la Consellería de Medio Rural e do Mar, Gerardo Zugasti y el Grupo de Viticultura de la MBG.
25 años ininterrumpidos
La investigadora responsable del trabajo, la Dra. Mª del Carmen Martínez Rodríguez, ha contado con la colaboración, en las últimas fases de la investigación, del Dr. José Luis Santiago Blanco y la Dra. Susana Boso Alonso. Veinticinco años de trabajo ininterrumpido de los investigadores han permitido llevar a cabo una laboriosa selección de ejemplares (clones) de Albariño. Las primeras etapas incluyeron una amplia y meticulosa prospección por toda la geografía gallega, lo que les permitió localizar y estudiar in situ, durante varios años, casi medio centenar de ejemplares de la variedad Albariño de más de 200 o 300 años. A continuación se realizaron varias caracterizaciones ampelográficas (botánicas) y moleculares (ADN) para garantizar su identidad varietal.
En el año 1993, réplicas de los 11 mejores ejemplares fueron plantados en la parcela de la Misión Biológica de Galicia. Con todos ellos en las mismas condiciones de suelo y clima, sometidos a idénticas condiciones de cultivo. Se repitió el estudio ampelográfico y se emprendió un estudio agronómico que demostró sus diferencias y características en cuanto a producción (Kg de uva por cepa, fertilidad, época de maduración, tamaño de racimo…), así como de calidad de la uva y del mosto (grado alcohólico probable, acidez…). De forma paralela se llevó a cabo otro estudio (tanto en campo como en laboratorio) sobre su sensibilidad a distintas enfermedades de la vid, lo que permitió comprobar que no todos eran igual de sensibles a enfermedades como el Mildiu, Oidio o Botrytis.
Los primeros 18 años de la investigación (1987 y 2005) han supuesto para el CSIC un coste estimado de más de un millón de euros. Entre los años 2005 y 2008, los trabajos de investigación fueron parcialmente financiados por la Diputación Provincial de Pontevedra y por el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas (159.472,36 €), a través de un convenio establecido entre estos dos organismos y el CSIC.
Un año antes de esta firma se habían iniciado los trámites de certificación de estas plantas, materializados a través de un convenio entre CSIC y Viveros Provedo S.A., empresa autorizada a nivel nacional para la realización de dicho proceso. Entre 2007 y 2008 culminó el proceso de certificación de cinco de los once ejemplares (clones) iniciales de Albariño, cuya comercialización se inicia ahora.
Albariño es una de las variedades de uva más cotizadas actualmente para la elaboración de vinos blancos, a nivel mundial, pero hasta el momento no existían ejemplares “certificados”. Las numerosas publicaciones realizadas por los autores en distintas revistas científicas, sobre este trabajo y sobre el comportamiento concreto de estas plantas, han hecho llegar al CSIC ofertas para adquirirlas desde EEUU, Australia,
Nueva Zelanda o Francia, país que recientemente ha autorizado el cultivo del Albariño

La Confraria del Cava torna a brindar-se a Càritas, ara amb un sopar solidari


“Conscient de la delicada situació econòmica que travessen moltes famílies catalanes”, la Confraria del Cava Sant Sadurní ha fet aquest any 2012 una aposta decidida per la solidaritat. Després de lliurar una Distinció Honorífica a Càritas en la seva darrera Investidura Tardoral, l’entitat vol estrènyer encara més el vincle amb aquest col·lectiu que des de fa dècades ajuda a les persones més desfavorides. Per fer-ho, la Confraria del cava ha organitzat el Sopar Solidari del Cava, que es farà el proper 14 de desembre a la Sala Oval del Palau Nacional de Montjuïc, seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquesta vetllada, que tindrà un marcat to solidari, s’ha organitzat amb l’objectiu de recaptar fons per Càritas, una de les entitats més nombroses de Catalunya que actualment compta amb més de 8.000 voluntaris que, dia a dia, ajuden a que aquells que disposen de pocs recursos tinguin una vida més digna. Amb aquest sopar, la Confraria del Cava vol convidar als que hi participin a donar un cop de mà a totes aquestes persones. Aquest acte està obert a tothom que ho desitgi i entre tots es vol aconseguir entregar una xifra important a Càritas. Per això, s’ha previst que es puguin fer taules a nom personal o d’empresa.

Es publica la compilació del ‘Diario de Viña 2012’ de Segura Viudas




Segura Viudas ha publicat la compilació de capítols de viticultura de ‘Diario de Viña 2012’, el vídeobloc que ha apropat l’esdevenir de la darrera collita a l’Heretat Segura Viudas. Al llarg de 20 minuts de durada i dividit en set blocs audiovisuals diferents, el document descriu el treball a les vinyes durant l’última campanya, des de la poda de principis d’any a la primavera, la floració, els ajustos de collita, la maduració, les mostres i la verema, és a dir, “un recorregut per totes les tasques realitzades pels viticultors al camp posant èmfasi en el treball manual i en els controls i anàlisis permanents a la vinya perquè la qualitat del raïm sigui sempre excel·lent”. La col·lecció de vídeos ara reunida en un únic material audiovisual “és un treball minuciós i precís, amb notes cinematogràfiques, que descobreix les interioritats de la vinya i el seu fruit en un entorn d’harmonia, biodiversitat, història mil·lenària i innovació constant”, segons el seu responsable, Joan Guasch,  director creatiu de La Kantera Creativa. Com sempre, el material audiovisual està disponible al bloc de la companyia www.diariodeviña.com, així com al canal corporatiu "seguraviudastv" a YouTube i en el següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=aCRIgkjYgIw

Xarel·los del Penedès amb ostres congelades?




Mig centenar de restaurants, segons la pàgina web de la DO Penedès, s’han sumat a la campanya per maridar xarel·los del Penedès amb ostres del Delta de l’Ebre. El Consell Regulador de la DO Penedès, un cop presentada i iniciada la campanya, ha fet diverses presentacions al terrirori adreçades als professionals de la restauració durant les quals s’han fet demostracions de com obrir les ostres i on s’ha arribat a suggerir la possibilitat de servir les ostres congelades en el cas que no es consumeixin. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ho nega, tot i que reconeix que s'ha explicat que en el cas de grans grups hi ha qui ha recorregut a la congelació ja que "quan es descongelen s'obren soles". Segons Olivella, es recomana servir les ostres fresques durant els set dies posteriors a l'arribada al restaurant i mantenir-les a la part inferior dels frigorífics tapades amb un drap. Segons alguns experts, les ostres fresques, en general, es poden conservar durant dues setmanes a la nevera abans que ja no siguin segures per al consum. Congelades són segures per al seu consum durant tres mesos, i només perden una quantitat mínima del seu sabor dolç.
Per ara, segons alguns restaurants consultats, la iniciativa no sembla que tingui massa resposta per part dels consumidors. El director de la DO Penedès afirma que el seguiment és desigual segons el restaurant. Fins i tot hi ha algun establiment del Penedès que en un sol cap de setmana ha venut deu quilos d'ostres però ha substituït les ostres del Delta de la campanya per d'altres de gallegues. També hi ha establiments que no tenen inconvenient a servir les ostres amb cava.
La proposta ‘Ostres, Xarel·lo Penedès!’ es desenvolupa entre el passat  mes d’octubre i l’abril del 2013. El maridatge es pot trobar en els restaurants de la franja litoral compresa entre el Garraf i el Delta de l’Ebre, així com de tot el territori de la DO Penedès. Segons el Consell Regulador, el maridatge centre xarel·los i ostres “de ben segur que obrirà les portes al consum d'otres i xarel·lo d'una manera diferent i atractiva”.

La DO Penedès comença la seva quarta campanya d'espots televisius




La Denominació d’Origen Penedès va inciar ahir a la nit la seva quarta campanya de publicitat als canals de Televisió de Catalunya i 8tv amb els quatre espots, liderats per la comunicadora Elisabet Carnicé, i que "promocionen la nova proposta de web dirigida, més que mai, al consumidor final". La campanya a la televisió acabarà a finals de desembre i comptarà amb el suport d’una campanya online tant de TV3, com la mateixa plataforma que ha planejat el Consell Regulador amb les diferents xarxes socials. www.origenpenedes.cat "ja està online esperant poder atraure al consumidor amant del vi i amb inquietuds per saber-ne una mica més sobre aquest apassionant món. A més d’explicar un munt de coses curioses, la web oferirà concursos i espais on el consumidor podrà dir-hi la seva, penjar fotografies, i més, fent així una web a la seva mida".

La DO Rías Baixas comença a comercialitzar escumosos aquest Nadal



La DO Rías Baixas començarà a comercialitzar vins escumosos aquest Nadal. L'explosió d'escumosos per tot Catalunya i la resta d'Espanya és més que notable en els darrers anys. Què en penseu? A continuació us adjunto la nota de premsa del Consell Regulador de la DO Rías Baixas:


LA D.O. RÍAS BAIXAS COMIENZA A COMERCIALIZAR VINOS ESPUMOSOS



Siete bodegas de la denominación pondrán a disposición del consumidor “Rías Baixas Espumosos”


Las posibilidades pasan por la elaboración con variedades de uva blancas y tintas, amparadas por el Consejo Regulador



26 de noviembre de 2012.- Esta Navidad será la primera que se pueda brindar con espumosos con contraetiqueta de la D.O. Rías Baixas. A mediados de noviembre, el panel de cata del Consejo Regulador realizó la primera cata de dos muestras de “Rías Baixas Espumoso”, que la semana pasada obtuvieron la contraetiqueta del Consejo Regulador. Este examen continuó hoy con la cata de tres muestras y proseguirá la semana después del puente de diciembre, semana en la que tendrá lugar la cata de dos muestras más. En total siete bodegas adscritas a este Consejo Regulador están interesadas en sacar al mercado “Rías Baixas Espumosos”, una trabaja con la posibilidad de comercializar dos marcas, un espumoso blanco y otro tinto.

El director del departamento técnico del Consejo Agustín Lago explicó que las diferencias con respecto a otros espumosos del mercado: “están en la tipicidad propia de nuestros vinos, sobre todo marcado por la variedad albariño, así como los niveles de graduación que están medio punto por encima que otros espumosos como el cava”, explicó. El responsable técnico aseguró que “partimos de unas variedades con gran potencial, pero estamos al principio del camino, tenemos que buscar un hueco para este producto y no olvidarnos de que hay mucho terreno por recorrer y que el consumidor tiene mucho que decir”.


Un largo proceso

El proceso para amparar “Rías Baixas Espumosos” pasa por la autorización del reglamento, y el desarrollo de la normativa a través del manual de calidad. Una vez superados los requisitos legales, el Consejo Regulador ha trabajado durante un año para contar con un panel de cata cualificado en esta labor. La normativa aprobada por el Consejo Regulador sigue la ley general para vinos espumosos. De manera que admite variedades de todo tipo, las blancas como el albariño, pero también las tintas. Por tanto, la D.O. Rías Baixas acogerá espumosos blancos y tintos, que pueden ser
elaborados con una variedad o con varias y, el método será el tradicional de los espumosos, que requiere de nueve meses de elaboración.
La etiqueta pondrá vino espumoso de calidad y el tipo, según el nivel de azúcar: brut nature (sin azúcar), extra brut, extraseco, seco, semiseco y dulce (que lleva más azúcar). La bodega no tiene la obligación de poner en la etiqueta ni el año ni las variedades de elaboración, que lógicamente son las autorizadas por la D.O. Rías Baixas.
La elaboración de espumosos requiere un doble control, pues el panel de cata del Consejo, que está integrado por 48 catadores, primeramente deberá autorizar el vino base con el que se elaborará el “Rías Baixas Espumoso” y, al final del proceso este panel deberá volver a examinar el producto final. Lo mismo sucederá con el análisis fisicoquímico, los espumosos de Rías Baixas tendrán que pasar por dos análisis, el primero con el vino base y el segundo con el espumoso.
Los técnicos del Consejo Regulador deberán controlar todo el proceso de elaboración, desde el control en vendimia. Luego, la bodega tiene que declarar cuál será la partida que designará para la elaboración de espumosos, seguidamente se examinará la elaboración del vino base con D.O. Rías Baixas a través de los análisis fisicoquímicos y organolépticos, así como el momento del tiraje, el degüelle, así como los pertinentes análisis fisicoquímicos y organolépticos.



dilluns, 26 de novembre del 2012

Es presenta a Colera Falguera 2009, un elegant i potent Empordà





Un extraordinari Empordà de carinyena d'una vinya plantada fa 80 anys (60%) i garnatxa negra elaborat per l'enòleg vilanoví Oriol Guevara s'ha presentat aquest dilluns a Colera. Es tracta del Falguera 2009 (43 euros), un vi amb una etiqueta on es reprodueix el plànol topogràfic de Colera del qual només s'han elaborat 1.310 ampolles. És l'elegant darrera creació del celler de Colera Hugas de Batlle, un vi potent, fragant, profund, balsàmic, mineral, amb molta fruita i notes de regaléssia, taní ample, greixós, llaminer i un fresc final mentolat. M'ha agradat força, i també m'ha sorprès tot i haver-lo tastat en un dia fulla. Des d’aquest celler empordanès s’afirma que "a la vella vinya de La Falguera, on neix aquest samsó (carinyena), s’hi suma la influència de la marinada durant les càlides hores dels migdies d’estiu; la protecció de les tramuntanades de primavera gràcies als revolts i orientacions de la riera i la llum i les condicions naturals centenàries que han donat els millors raïms de samsó a l’Empordà des de temps immemorials". S’afegeix que "la fusió del sol càlid i cobejat amb el el sòl de llicorelles amb incrustacions ferroses o càlciques, les vinyes en terrasses ens proporcionen cada any uns vins delicats però de marcat caràcter mediterrani amb un potencial d’envelliment extraordinari".
Opino que Oriol Guevara ha aixecat l'alt nivell que va deixar a l'Empordà amb un altre gran vi, el Camí de Cormes de Mollet de Perelada. Recentment també he pogut tastar, conjuntament amb Oriol Guevara, el Coma Fredosa 2009 d'Hugas de Batlle (20 euros), un vi balsàmic i amb notes torrefactes força explosiu i fruitat. És de taní rodó, alcohòlic (el Falguera 2009 té el mateix alcohol, 15º, però queda més dissimulat) i concentrat, però amb final fresc. El Coma Fredosa 2009 està elaborat amb cabernet sauvignon (55%) i garnatxa (45%), i se n'han elaborat 6.250 ampolles.

Conveni de Pimecava per implementar processos de millora contínua

En la línia de "treballar i cercar tot tipus de millores per a les petites i mitjanes empreses del sector del cava", Pimecava ha formalitzat un acord de col·laboració amb l’empresa Globality, una consultoria especialitzada en la implementació de processos de millora contínua a través de la metodologia Lean Thinking, creada per Toyota, i àmpliament aplicada en les grans empreses del sector industrial arreu del món. Segons Pimecava i Globality, "ens trobem davant un projecte totalment innovador dins el sector del cava i de les petites i mitjanes empreses, que pot ser fonamental per tal que aquestes empreses puguin aconseguir la flexibilitat necessària en el mercat actual i posicionar-les en una situació capdavantera dins el sector". Segons els responsables de Globality, Toni Ramírez, expert en Lean Thinking, i Josep López, gestor de projectes, l’aplicació de la metodologia Lean Thinking al sector del cava, "representa un pas endavant que permetrà a les empreses del sector adaptar-se millor a les diferents situacions del mercat i ser més eficients, cosa que es tradueix moltes vegades en un estalvi de temps per dur a terme els processos, i per tant en un estalvi econòmic directe". Mercè Rossell, presidenta de Pimecava, manifesta la importància de tirar endavant iniciatives com aquestes pel sector del cava, i especialment per a les petites i mitjanes empreses, ja que "cal innovar de manera contínua, per tal d’adaptar-se a cada situació i ser el màxim de competitius possible".

El vuitè 'Subirats Tasta’l', una fira enogastronòmica "autèntica", diumenge a Sant Pau d'Ordal


La 8a Mostra de Vins, Caves i Productes de la Terra 'Subirats Tasta’l' se celebrarà el diumenge 2 de desembre, d’11 a 15 hores, a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal (Subirats). Cada any l’assistència a l’esdeveniment augmenta ja que “és un excel·lent aparador popular per donar a conèixer que a Subirats es produeixen vins i caves de primera qualitat i és punt de trobada dels professionals del sector de l’elaboració i de la gastronomia local, com magnífics embotits, garlandes, mel, hortalisses i tot tipus de productes agrícoles”, segons l’organització. A la inauguració de la Mostra hi assistiran Jordi Subirana i Ortells, diputat delegat de Comerç; Mireia Hernández i Hernández, diputada adjunta de Cultura; Pere Pons i Vendrell, alcalde de Subirats, i Lluís Ràfols i Bages, regidor de Cultura de Subirats.  A banda de la possibilitat de comprar el cava per aquest Nadal, hi haurà d’altres activitats i accions paral·leles a les degustacions. Entre d'altres, es podrà gaudir de l'actuació del grup musical Tallaferro, participar en un taller infantil de xapes o assistir a l'exhibició que l'ADF local farà, mostrant les seves habilitats en el medi natural.  L’organització diu que “l’atracció d’aquesta fira enogastronòmica rau en la seva autenticitat ja que tots els expositors ofereixen directament els seus productes sense intermediaris i amb la possibilitat de tastar-los adquirint els tiquets que l’organització ha previst: 4 degustacions amb una copa de regal per 6 Euros i sense la copa només 5 euros, i 1 euro si es vol comprar només la copa de cava o vi commemorativa”. Així mateix, també es podrà adquirir el set de plaques de cava promocionals “Subirats Capital de la Vinya” que edita el Patronat de Turisme de Subirats. La mostra “Subirats Tasta’l” és organitzada per l’Ajuntament de Subirats amb la col·laboració del Patronat de Turisme de Subirats i el suport de la Diputació de Barcelona.
            Serà doncs, segons afegeix l’organització, “un cap de setmana immillorable per gaudir del Penedès tot recorrent les Rutes Vitivinícoles de Subirats i finalitzar l’experiència tastant els millors productes del territori”. Seguint l’esperit del Mercat del Préssec d’Ordal que es desenvolupa a l’estiu a la mateixa plaça de Subirats, hi haurà venda directa de productes del camp a càrrec dels propis pagesos, els quals acostumen a esgotar existències, fet que valora l’interès dels visitants pels productes de proximitat. Es pot consultar totes les empreses que que participen a la fira al web del Patronat de Turisme de Subirats http://www.turismesubirats.cat