dissabte, 1 de setembre de 2012

Verema bona o molt bona a l'Empordà, i Festa de la Verema demà a Cantallops


A mitjans del mes d'agost es van començar a collir els primers raïms de les varietats de chardonnay, sauvignon i moscatell de gra petit a la Denominació d'Orígen Empordà. Aquests dies es realitza la verema de varietats negres per elaborar vins rosats. El gruix de la producció, pèro, es començarà a veremar en uns deu dies, en funció de les condicions metereològiques d'aquest inici de setembre. Segons les previsions de la DO Empordà, la verema del 2012 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat, mantenint així la línia de la última dècada amb anyades bones, molt bones o excel·lents. A causa dels rendiments més baixos de les vinyes, el raïm ha guadit d'unes bones condicions de maduració i presenta un molt bon equilibri entre acidesa i grau. L'anyada, a més, ha tingut una molt bona qualitat sanitària. a producció del 2012 serà inferior a la del 2011 que va ser una anyada rècord i excepcional a la DO Empordà, amb 75.221Hl de vi elaborat. Segons les previsions, la disminució de la producció aquest 2012 serà d'un 15% o més respecte de l'any passat. A banda de l'excepcionalitat de la producció del 2011, altres motius que expliquen el descens de de la collita són el vent fort i fred que va fer marcir nombrosos raïms a l'inici del cicle vegetatiu de la vinya o les pedregades del mes d''abiril que van afectar vinyes dels termes de Masarac, Mollet de Peralada, San Climent i Espolla. A aquests factors, també cal sumar les hectàrees de vinya afectades pel foc d'aquest estiu a l'Empordà o l'estrès hídric que han patit algunes vinyes situades en terraprims a causa de l'escassetat de pluges i la calor de les últimes setmanes.

Festa de la Verema

Coincidint amb la collita, demà diumenge, 2 de setembre, es celebrarà a Cantallops la Festa de la Verema de la DO Empordà. Organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà i l'Ajuntament de Cantallops, el programa d'actes s'iniciarrà a les 18.00H, a la plaça Major, amb el pregó de la festa que aquest any anirà a càrrec del periodista Manel Fuentes. Després del pregó, tindrà lloc la tradicional premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà, acompanyats pels Tambors de l'Albera. Un cop acabat l'acte central de la festa i dels parlaments, hi haurà l'actuació del grup tradicional “De Calaix”, amb cançons de Cantallops i de taverna. La festa finalitzarà amb un tast de vins dels cellers del municipi: Maria Serra i Vinyes dels Aspres.
A banda de l'acte central, també s'han programat els dies 1 i 2 de setembre activitats paral·leles a la festa, dedicada enguany a Eduard Toldrà. El músic i compositor va ser una persona molt vinculada al municipi altempordanès i enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort. Les activitats paral·leles s'iniciaran el dissabte amb visites guiades als cellers del municipis, a les 16.00 i les 17.30H. Al vespre, a partir de les 22.00H, es farà el descobriment d'una placa d'homenatge al músic i, posteriorment, s'ha programat un recital de cançons per a veu i piano a càrrec de Júlia Arnó (soprano) i Montserrat Massaguer (piano). Aquests actes tindran lloc a Can Batlle, seu del celler Vinyes dels Aspres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada