divendres, 7 de setembre del 2012

S'inicia la Festa de la Verema d'Alella



Com ja he anunciat en anteriors posts, avui divendres s'inicia la 38ena Festa de la Verema d'Alella. A continuació us adjunto la nota de premsa difosa per l'Ajuntament d'Alella:

Comença la gran Festa del vi d'Alella

 
Alella es converteix en la capital del vi amb la 38a Festa de la Verema que se celebra del 7 al 9 de setembre
Setembre és mes de verema i és també el mes del vi per excel·lència a Alella. La primera cita és la Festa de la Verema, l’esdeveniment més important i multitudinari del municipi, que enguany se celebra del 7 al 9 de setembre. El 15 i 16 de setembre arriba el torn de la Vinalia Rústica al Parc Arqueològic Cella Vinaria-CAT. I per acabar d’arrodonir-ho, del 21 de setembre al 7 d’octubre se celebra la 3a edició de la Setmana del Vi DO Alella.
La Festa de la Verema fa 38 anys i, tot i que es manté fidel a la seva tradició, intenta, any rere any, adaptar-se a les noves demandes i elevar el llistó de qualitat. Si l’any passat es va ampliar la zona de degustació de la Mostra gastronòmica per reduir-ne les aglomeracions i donar major comoditat als comensals, enguany s’ha fet un pas endavant introduint la venda anticipada de tiquets de degustació de la Mostra de vins i gastronomia.
La promoció enoturística del territori DO Alella guanya protagonisme en aquesta edició: l’Oficina de Turisme d’Alella es converteix en el punt de referència de la Festa i el Parc Arqueològic Cella Vinaria-CAT i el Consorci DO Alella hi seran per primera vegada a l’espai de la Mostra de vins i gastronomia.
L’Oficina de Turisme té enguany un paper molt destacat. A més de ser el punt de trobada de les visites i itineraris programats, a l’Oficina també es fan les inscripcions a totes les activitats programades i la venda anticipada de tiquets de degustació de la Mostra, una iniciativa que es posa en marxa per primera vegada per facilitar que els veïns i veïnes d’Alella puguin adquirir amb antelació els tiquets de vi i menjar i evitar-los que hagin de fer cua els dies de la Mostra.
A més de conèixer i tastar els vins que es produeixen a la DO Alella, la Festa també ofereix la possibilitat d’apropar-se al territori i al procés d’elaboració del vi a través de les visites guiades als vuit cellers de la DO i al Parc Arqueològic Cella Vinaria-CAT i els dos itineraris programats per descobrir les masies i el paisatge de vinya. La Fira d’artesans i els actes infantils, lúdics i festius completen un programa que inclou més d’una trentena d’activitats. El contingut del programa ha estat presentat aquest dijous en roda de premsa per la regidora de Turisme, Isabel Nonell, i el regidor de Cultura, Fede Salas (en la foto inferior).
L’aperitiu de la Festa
Tot i que la Festa s’inaugura el 7 de setembre, aquest dijous 6 de setembre ja comencen les activitats amb la tradicional tallada de raïm a la vinya de Can Magarola que faran els nens i les nenes del municipi acompanyats de la pubilla, els hereus i les dames d’honor. Després de la tallada hi haurà un berenar popular i els infants podran aprendre a trepitjar el raïm al pati de Can Magarola.
La inauguració de la Festa
El 7 de setembre a les 19h es donarà el tret de sortida oficial de la Festa amb l’acte d’inauguració que, com sempre, es farà a la Plaça de l’Ajuntament. Xavier Bassa, de la vinoteca Pansa Blanca de Vilanova del Vallès i millor sommelier de Catalunya Nas d’Or 2012, serà l’encarregat de fer el pregó de la Festa d’enguany. A l’acte inaugural, tampoc no hi faltaran l’elecció de la pubilla, la trepitjada del raïm, la benedicció del primer most i la presentació del XXXVIII porró de la col·lecció del Casal d’Alella, que són algunes de les imatges més populars de la Festa de la Verema.
Disset restaurants i vuit cellers a la Mostra
Acabada la inauguració s’obrirà al públic la Mostra de vins i gastronomia. Els estands instal•lats a l’Hort de la Rectoria oferiran durant tres dies -de 20 a 23h- degustacions dels plats elaborats per 17 restaurants de la zona i els vins dels vuit cellers de la DO Alella. També hi seran presents per primera vegada el Consorci DO Alella i el Parc Arqueològic Cella Vinaria-CAT.
El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l’element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s’elaboren i d’on procedeixen a la Mostra gastronòmica, a la ruta de tapes+vins (que enguany aplega nou bars del poble), a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 8 i 9 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 8 de setembre a les 18h a Can Lleonart. Aquelles persones que vulguin iniciar-se o aprofundir els seus coneixements del món del vi, tenen l’oportunitat de participar en el curs i el concurs de tast de vins que es faran els dies 12, 13 i 14 de setembre a Can Lleonart.
Els altres ingredients
La Festa de la Verema té d’altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d’Alella, els balls amb la Salseta del Poble Sec i l’Orquestra Pensylvania, les havaneres amb el grup Morralla, la ballada de sardanes, la despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella, la botifarrada popular,  la trobada de gegants i les activitats infantils. Tampoc no hi faltarà la fira d’artesans: seran 58 parades instal•lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Els comerços d’Alella també es poden afegir a la Festa participant en el concurs d’aparadors que convoca l’Ajuntament.
‘Translacions’, a Can Manyé
La creació artística a l’entorn del vi també té cabuda a la Festa de la Verema. Enguany, Can Manyé ens presenta ‘Translacions’, una proposta d’Artur Muñoz. L’exposició, que s’inaugura el 6 de setembre a les 20.30h i es podrà visitar fins al 14 d’octubre, convida els assistents a fer un recorregut pel món vitivinícola a partir de diferents composicions artístiques basades en la narrativa evocadora del vi.
La Festa a les xarxes socials
La Festa de la Verema tindrà enguany una presència més activa a les xarxes socials. Tots els esdeveniments es podran seguir a través del facebook de l’Ajuntament i a través del twitter amb l’etiqueta #festaveremaalella.
Les dades de la festa
La Festa de la Verema d’Alella és l’esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d’estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S’estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s’han incrementat considerablement les degustacions. L’any passat es van servir a la Mostra més de 33.000 consumicions (13.027 copes de vi, 15.045 racions de menjar i postres i 5.015 cafès). El pressupost de la Festa de la Verema d’enguany ascendeix a 115.000 euros als que cal sumar 22.000 de les activitats culturals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada