dimecres, 5 de setembre del 2012

Sant Sadurní torna a festejar el triomf contra la plaga de la fil·loxera



Com cada any, Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) tornarà a combatre la plaga de la fil·loxera. Els propers divendres 7 i dissabte 8 de setembre, la Capital del Cava viurà la 31a Festa de la Fil·loxera. Enguany, l’Associació Festa de la Fil·loxera torna a estar de celebració, i és que la Festa infantil celebra el seu 20è aniversari. Per aquest motiu, la majoria de noves inversions d’aquest 2012 s’ha destinat al planter de la Festa. Des des de l'Associació Festa de la Fil·loxera s'ha decidit augmentar considerablement els punts de foc de la fil·loxera infantil, passant dels tres que tenia fins als dotze punts de foc que té actualment. Entre les inversions més destacades també hi ha l'estrena de quatre nous elements de foc: dues fil·loxeretes i dos ceps infantils. Per tant, a partir d'ara hi haurà vuit fil·loxeretes infantils i set ceps infantils. A més a més, també hi haurà 46 noves cassaques infantils, 14 pels nens que facin de cep i 32 pels que portin la fil·loxera o les fil·loxeretes. Pels més grans també s’ha renovat part del vestuari. 

L’escampada 

La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten del costat del castell de foc per a representar l'aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l'Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d'un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran. 

La Festa infantil 

Es tracta d'una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa de la nit: una fil·loxera, vuit fil·loxeretes, set ceps, vuit larves i diverses rotllanes de pagesos. També prenen part en la cercavila els gegantons dels Set Savis de la festa gran, els Tabalots, l'Orquestrina de la Fil·loxera i, sobretot, els nens i els pares. La cercavila s’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament. Durant el recorregut, els elements de foc –fil·loxera, fil·loxeretes, ceps- fan servir pirotècnia adaptada a la canalla, i els grups de ball –larves, pagesos, Set Savis- fan contínues parades per representar el seu ball. Al final, a la plaça de l’Ajuntament, també se celebra un triomf final. No s’hi llença cava, però en el seu lloc hi ha un desplegament d’efectes especials que no té res a envejar a la festa gran. I el vol dels mocadors rubrica amb la mateixa eufòria el ball del Triomf Final que es viurà a la nit. 

La Festa de la Fil·loxera 

La Festa comença el dia 8 al Raval, a partir de les 10 de la nit. Tots els entremesos i participants fan una cercavila de foc, música i ball des del Raval fins la plaça de l'Església. Un cop aquí, abans de començar es llegeix un petit text en què es recorden els objectius i significat de la Festa de la Fil·loxera i les recomanacions tant per al públic com per als participants. Ja a la plaça de l’Església, la Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera. La placidesa de la vida local i de tota la plaça s'acaba de sobte quan s'apaguen els llums i tot l'espai és ocupat pel primer atac de la fil·loxera. Primer ho fa la fil·loxera gran, a continuació entren en escena les fil·loxeretes i finalment torna a entrar la fil·loxera, sempre mentre toquen els timbalers. La conseqüència de l'atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. És el millor moment per a que els amants del foc, convenientment protegits, es puguin afegir a la festa i ballin al costat dels ceps. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera. El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d'un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema. La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d'acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.
En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població tot seguint el ritme d'una de les peces més alegres del repertori de la Festa. Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s'acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d'una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada