El sindicat agrari Associació de
Viticultors del Penedès ha tititllat de “vergonya i indignació” la situació creada pels preus del raïm, la qual posa posa les
vinyes “en perill d’extinció”. També diuen que "el pols que els dos grans grups cavistes mantenen amb els
pagesos pot dur el sector a la ruïna". A continuació us adjunto el seu dur comunicat, on
es parla d’”insensibilitat” i on es posen noms i cognoms:
Des de l’Associació de
Viticultors del Penedès no trobem paraules per definir la situació que s’està
vivint aquest any al sector. No s’explica com és possible que en un any en què
la qualitat de la collita és excel·lent i les produccions han decaigut entre un
30 i un 50%, les principals firmes compradores de raïm o bé han mantingut els
mateixos preus de l’any passat (Codorniu 0,274 a 0,313 €/Kg), o bé
n’han efectuat una puja ridícula (0,018 €/Kg en el cas de Freixenet 0,253 a 0,288 €/Kg)
Al ben mig d’un moment de canvi
en què poc a poc el sector va reaccionant a les demandes de la pagesia, que ha
fet un gran esforç modulant les produccions per tal d’obtenir uns preus més
justs per la seva feina, els elaboradors de Vi Base Cava estan oferint augments
al voltant de 0,03€/kg i situant-se en alguns casos per sobre de les marques
històriques mentre, paradoxalment, aquestes es mantenen fortes pagant molt per
sota dels preus de cost i posant el sector en una situació límit.
A títol d’exemple, Isidre Pagès
0.30€/Kg, Vitalpe 0,29 €/Kg, així com Vallformosa 0,29 €/Kg (collit a mà) i
Berger a 0,27 €/Kg així com Cellers Montserrat, Piñol entre d’altres.
L’increment és manifest a tot Espanya, Valdepeñas amb una puja del 57% on la
varietat Airen es paga de 0,29
a 0,33€/kg. En altres zones productores de Cava com
Requena i Extremadura aquest ha arribat a superar els 0,32€/kg.
Aquest fet ens demostra una
vegada més una insensibilitat manifesta per part dels grans elaboradors que han
estat incapaços de valorar una collita excel·lent com és la d’aquest 2012.
També falta de respecte i insolidaritat cap al sector primari, que ja fa anys
que dura, però que mai ens haguéssim pensat que arribaria a aquests extrems.
Una davallada de les produccions com la que estem patint aquest any representa
un decrement de la rendibilitat de les explotacions agràries d’un 30-50% que en
qualsevol altre sector mínimament estructurat, es repartiria per tota la cadena
de producció, no recaient única i exclusivament sobre el sector primari.
Les conseqüències que està
comportant són greus i no tenen marxa enrere:
* En primer lloc ja s’està
produint l’abandó de terrenys amb el conseqüent canvi paisatgístic de les
nostres terres.
* No hi ha relleu generacional.
Pels nostres joves no hi ha futur.
* Aquest fet no afecta única i
exclusivament al sector primari, sinó tota la cadena econòmica que depèn
directa o indirectament (tallers mecànics, etc).
L’Associació sempre ha cregut en
la unitat del sector i el diàleg, hem estat actius i dinàmics, hem demanat
reiteradament un Pla pel Sector en el marc de la Taula Interprofessional, i
encara és l’hora que ningú ens contesti. Veiem perplexes com dia rere dia
el sector del Cava, no fa més que fer-se la competència a ell mateix, baixant a
límits insospitats el valor de venda, cosa que no fa més que empitjorar la situació i
desprestigiar cada cop més un producte tant nostre, que tant ens identifica.
Fins quan durarà aquesta situació? Ens preguntem el paper que juga
el Consell Regulador del Cava i la seva funcionalitat. Som conscients que no
pot fixar preus, però tot i que a la seva taula s’hi asseuen tan viticultors
com elaboradors, no entenem que de la supervivència del viticultor no se’n
parli. El problema s’ha de resoldre a
curt termini, sinó el sector s’enfonsarà de forma irreversible. Del què fem a
partir d’ara en dependrà el nostre futur i el del nostre entorn.
Totalment d´acord amb aquests comunicat. Cada cop el sector està pitjor. Desde la meva humil opinió només donar força a la nova generació per trencar barreres i ser valents davant d´aquests monstres.
ResponEliminaLa solució nomes passa per sortir de la zona còmode i reaccionar. Salut i respecte per la nostre terra!!!
Mentres hi hagi 4 papaus que entrim raim a Freixenet i Codorniu això durarà "ad eternum". Us imagineu 1 any sense entrar un sol kg de raim? El vassallatge a Europa es va acabar amb la Revolucio Francesa però al Penedès sembla que encara no.
ResponElimina