Avui s'ha presentat a Barcelona la 32a edició de la Mostra de
Vins i Caves de Catalunya, que es farà del 21 al 24 de setembre en el marc de les festes de la
Mercè 2012. En aquesta edició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia,
Pesca, Alimentació i Medi Natural , a través de l’Incavi, ha
volgut donar "un gir" a la Mostra i per aquest motiu ha preparat diverses
novetats, la principal de les quals és el nou espai destinat al
certamen: la Mostra no es farà al Moll de la Fusta, com era tradicional
en els darrers anys, sinó al passeig Lluís Companys, al costat de l’Arc
del Triomf, amb el lema “Els vins catalans triomfen!!”. A més, enguany
la Mostra tindrà la presència de 61 cellers (quasi un 13% més que l’any
passat), a més d’ampliar l’oferta d’activitats. No obstant això, continuen haven-t'hi absències remarcables, com les de Freixenet (que sí hi participa a través de Segura Viudas) o Codorníu. Totes aquestes novetats han estat presentades aquesta tarda al
Palau Robert de Barcelona, en una roda de premsa que ha estat presidida
pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi
Natural, Josep Maria Pelegrí, que ha estat acompanyat per la tinent
d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona,
Sònia Recasens, i pel director general de l’Incavi, Jordi Bort. Una
vegada finalitzada la roda de premsa s’ha fet un tast de les
Denominacions d’Origen (DO) vinícoles de Catalunya, que tornaran a
tenir un protagonisme especial a la Mostra.
En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha
destacat que "la Mostra és una fira consolidada que vol promoure el
coneixement per part dels ciutadans de les excel·lències dels vins
catalans amb DO, i que resulta imprescindible que augmenti la presència
dels vins catalans de qualitat en la restauració de Catalunya". El conseller ha defensat també el consum moderat de vi en el marc
de la dieta mediterrània, i ha mostrat la seva satisfacció pel fet que
les exportacions catalanes de vi hagin augmentat un 1,3% en volum i un
4% en valor durant el primer semestre de 2012. Per la seva part, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i
Ocupació, Sònia Recasens, ha dit que “és molt important que Barcelona
sigui una plataforma de promoció de vins i caves catalans entre els
catalans” i ha destacat la necessitat d’establir sinèrgies entre les
diferents administracions i el sector privat per potenciar el
coneixement dels vins elaborats a casa nostra. Recasens ha afegit que la
nova ubicació de la mostra al centre de Barcelona “acostarà encara més
als ciutadans la cultura del vi” i ha afirmat que “la Mostra és una gran
oportunitat per a l’empresariat català del sector vinícola per
demostrar l’excel·lència dels seus productes”. Així, com l’any passat, la Mostra s’ha marcat com a objectiu donar a
conèixer i promocionar la diversitat i la qualitat dels vins i caves
catalans a través de les DO, que estaran representades per espais on
s’explicaran les seves singularitats i es donaran a conèixer les seves
rutes enoturístiques. A més, s’incorpora una Sala de Tast per oferir cursos d’iniciació
al tast, i es manté la possibilitat de vendre els productes dels cellers
a la Botiga o Celler de la Mostra. Una altra novetat és un nou espai, en format de carpa independent,
amb el nom Espai Selecció de Vins de la Mostra, destinat a degustar els
millors vins dels cellers participants a la fira, amb un sistema de
pagament i de degustacions diferent al dels estands. En aquest espai
especial es podran degustar els vins amb uns dispensadors especials.
D’altra banda, la Fundació Futbol Club Barcelona, en col·laboració
amb la Fundació Alícia, estarà present a la Mostra, per primera vegada,
amb l’espai “Som el que mengem”, per difondre els hàbits saludables en
l’alimentació. Una altra característica que presenta la 32a Mostra de Vins i Caves
és la utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions,
com ja es va fer en l’edició de l’any 2011, apostant així per la
qualitat d’aquestes copes. La Mostra de Vins i Caves, segons ha manifestat la Generalitat, "és una de les fires populars més
consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment
barcelonins i turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins
i caves de les denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador
dels nous productes i, sobretot, una manera de donar a conèixer la
cultura del vi a la ciutat de Barcelona". La tasca realitzada pel Departament d’Agricultura i l’Incavi, amb
la col·laboració de tot el sector vitivinícola català, "ha tingut una
clara repercussió popular en aquests més de sis lustres, ja que molts
ciutadans han trobat en la Mostra diversos aspectes interessants per
assistir-hi". S'afegeiux que "gràcies a la feina feta durant aquest temps, la Mostra s’ha
convertit en un referent per a aquest sector vitivinícola, per tal de
promocionar els seus productes a la ciutat de Barcelona, esdevenint un
magnífic aparador de la riquesa del nostre país pel que fa als vins i
caves. Així, tots els barcelonins i els visitants provinents d’altres
llocs de Catalunya o de fora tenen l’oportunitat de conèixer de primera
mà una oferta comercial de primera categoria en el marc de la festa
major barcelonina, en un espai idoni per fer la divulgació dels vins i
caves catalans". Un dels objectius del DAAM pel que fa a la Mostra és "diversificar
les seves activitats, tot i prestant una especial atenció al consumidor
final i als seus interessos reals. Precisament un dels reptes pendents
en la comercialització alimentària és apropar l’oferta a les necessitats
del públic que consumeix el producte".
Cellers participants
Aquest any participaran en la Mostra un total de 61 cellers, una
xifra superior a la de l’any passa (54). Aquests són els cellers:
AGUSTÍ TORELLÓ MATA
|
|
ALTA ALELLA
|
|
BLANCHER-CAPDEVILA PUJOL
|
|
BOLET
|
|
CAN DESCREGUT
|
|
CASTELL DEL REMEI
|
|
CÉRVOLES
|
|
CAVA JOSEP M FERRET GUASCH
|
|
CAVES CANALS & MUNNÉ
|
|
CAVES SIMÓ DE PALAU
|
|
CELLER ARCHE PAGES
|
|
CELLER CAN SAIS
|
|
EMENDIS
|
|
EMPORDALIA
|
|
FALSET MARÇÀ
|
|
JUVÉ Y CAMPS
|
|
MAS FORASTER
|
|
MAS IGNEUS
|
|
MASCARÓ
|
|
PARATÓ
|
|
SURIOL
|
|
VALLFORMOSA - CELLERS AMB ORIGEN
|
|
VEGA DE RIBES
|
|
A.VILAMAJÓ - ECOLÒGIC LHEBLAN
|
|
ABADAL
|
|
ALBET I NOYA
|
|
AVGVUSTUS
|
|
BODEGAS COSTERS DEL SIÓ
|
|
CAPITÀ VIDAL
|
|
CASTELL D'OR
|
|
CASTELL PERALADA
|
|
CAVES ANGEL GUSTÁ
|
|
CAVES GRAMONA
|
|
CAVES I VINS MASTINELL
|
|
CELLER BATEA
|
|
CELLER CARLES ANDREU
|
|
CELLER RENDÉ MASDÉU
|
|
CELLERS CAROL VALLÈS
|
|
CELLERS UNIÓ
|
|
CLOS MOGADOR
|
|
CLOS PONS
|
|
COVIDES VINYES-CELLERS
|
|
GATZARA
|
|
JEAN LEON
|
|
MARCO ABELLA
|
|
MAS BLANCH I JOVÉ
|
|
MAS RODÓ
|
|
MASET DEL LLEÓ
|
|
NADAL
|
|
PEDRO MASANA
|
|
QUIM BATLLE
|
|
ROURA
|
|
SEGURA VIUDAS
|
|
SYNERA
|
|
TORELLO
|
|
TORRES
|
|
VERMUTS MIRÓ
|
|
VILARNAU
|
|
VINICOLA DE NULLES
|
|
VINS I CAVES PORTELL
|
Un Espai d’Alimentació a la Mostra
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya compta enguany també amb un
Espai d’Alimentació, organitzat pel Departament d’Agricultura, a través
de Prodeca.
Onze empreses elaboradores de formatges, embotits, conserves de
peix i fleca oferiran als visitants la possibilitat d’acompanyar les
degustacions de vins i caves amb un tast de productes.
Empreses participants:
§ Betara SL | formatges ecològics artesans | Perafita (Osona)
§ Formatge Bauma SL | formatges | Borredà (Berguedà)
§ Formatgeria Mas Rovira SCP | formatges | Sora (Osona)
§ Tros de Sort SL | formatges artesans | Sort (Pallars Sobirà)
§ Casanovas Cansaladers | porc ecològic |Terrassa (Vallès Occidental)
§ Embotits Casolans de Planoles | Planoles (Ripollès)
§ Gori, Embotits Artesans de la Vall d’en Bas | Sant Privat d’en Bas (Garrotxa)
§ Conservas Latorre | anxoves i seitons | Barcelona
§ Forn Franquesa SL | pa de pagès i coques artesanes | Perafita (Osona)
§ Inalba SL | coca de samfaina de Balaguer | Balaguer (La Noguera)
§ Lo + Bo de Lleida SCP | coques salades i dolces, panadons, bescuits | Mollerussa (Pla d’Urgell)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada