dilluns, 10 de setembre del 2012

El Garraf busca atraure creuers de luxe oferint les propostes enoturístiques del Penedès

Aquest dilluns signo a les pàgines de la secció Viure de La Vanguardia un reportatge sobre el projecte del Garraf per atraure creuers de luxe oferint, entre d'altres, les propostes enoturístiques del Penedès. Què en penseu?

El Garraf busca creueristes de luxe

La Vanguardia en català | 10/09/2012 - 00:00h
RAMON FRANCÀS
Vilanova i la Geltrú
Els alcaldes de Sitges i Vilanova projecten atreure cap al port de la capital del Garraf creuers turístics de fins a 100 metres d'eslora
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, han decidit oblidar velles i estèrils rivalitats locals i impulsar conjuntament un ambiciós projecte per fer recalar creuers turístics de luxe al port de la capital de la comarca del Garraf. Després de diverses reunions, els dos alcaldes, de CiU, han vist clares les possibilitats que s'obren per al Garraf amb la posada en marxa de l'Eix Diagonal entre Manresa i Vilanova, la nova sortida directa al mar de la Catalunya central.

L'alcaldessa vilanovina remarca el caràcter conjunt del projecte, que es troba en la recta final de la seva definició per sortir a buscar les companyies que gestionen els creuers. Recorda que és Vilanova el que disposa de port mentre que Sitges, "ara per ara", té una marca turística "més consolidada" que la de la capital comarcal. Malgrat això, els dos alcaldes són conscients que perquè el projecte sigui viable han d'afegir als actius de les seves respectives ciutats la resta d'oferta turística del Garraf i el Penedès, incloent-hi les seves variades propostes enoturístiques. El Penedès, de fet, es va convertir l'any 2011 en la segona ruta enoturística més destacada d'Espanya, amb 470.276 visitants. L'alcalde de Sitges remarca que "el turisme de creuers va en augment i és una aposta interessant per complementar la nostra oferta turística". Miquel Forns diu que "Sitges ha de capitalitzar aquest projecte treballant conjuntament amb Vilanova i amb la resta del nostre territori".

Neus Lloveras i Miquel Forns han encarregat la definició i l'impuls del projecte a l'agència de desenvolupament econòmic Node Garraf, una entitat consorciada per part dels sis municipis del Garraf que treballa per desenvolupar i gestionar projectes innovadors capaços de crear activitat econòmica buscant sinergies amb el sector privat. Des de Node Garraf, a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona, s'ha encarregat l'estudi de la viabilitat econòmica del projecte, que ja ha rebut el suport decidit de la patronal Associació d'Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès. L'alcaldessa de Vilanova, que recentment ha visitat amb el primer regidor de Sitges la zona portuària on atracarien els creuers, no té dubtes de la viabilitat del projecte. En el cas que sigui finalment viable, es contractaran ja els primers creuers a començaments del 2013.

Els alcaldes de Vilanova i Sitges ja han presentat la iniciativa a Ports de la Generalitat, de qui van rebre la certificació que tècnicament el seu projecte és possible. Això sí, al port vilanoví no podran amarrar creuers de més de 100 metres d'eslora a causa de la limitació de pes de les seves aigües portuàries, que és de 6,5 metres de profunditat. Malgrat això, no es descarta que el Garraf pugui atreure creuers de més envergadura, encara que aquests haurien de fondejar en aigües situades fora del recinte portuari vilanoví i traslladar en embarcacions auxiliars els creueristes fins a terra ferma.

Els alcaldes es decanten més per apostar per aquells creuers de menys envergadura però més luxosos, d'uns 200 passatgers, i no tant pels de més capacitat. Els creuers atracarien a la zona més allunyada del tràfec del port comercial i pesquer vilanoví, molt a prop de les embarcacions de luxe i superluxe que acull Vilanova Gran Marina, la primera marina del Mediterrani concebuda i dissenyada exclusivament per a superiots, amb unes instal·lacions i un servei integral especialitzat en les grans eslores.

La inversió seria mínima ja que les instal·lacions ja estan preparades per rebre els primers creueristes. L'alcaldessa vilanovina veu possibilitats de "trobar el nostre lloc" al sud de Barcelona i completar l'oferta que actualment ofereixen Palamós, Roses i Barcelona, apostant per "visites atractives que siguin capaces de cridar l'atenció".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada