divendres, 5 d’abril del 2013

Xarel·los naturalment extravagants

Manel Aviñó. Fotografia de Fèlix Pascual

Aquest divendres signo al Diari de Vilanova un reportatge sobre els vins en ampolla ceràmica dels quals tothom parla, els xarel·los de les finques del viticultor de Vilobí del Penedès Ton Rimbbau que elabora l'enòleg Manel Aviñó a Can Ramon-Viticultors del Montgròs de Sant Pere de Ribes. Els heu tastat? Què en penseu?


Naturalment extravagant



RAMON FRANCÀS
En plena emergència dels vins ecològics, biodinàmics i naturals a Catalunya, una de les excentricitats més notables darrerament al Penedès són les diferents reinterpretacions del xarel·lo per part del viticultor de Vilobí del Penedès Ton Rimbau. Els vins, però, han estat elaborats al celler Can Ramon Viticultors del Montgròs de Sant Pere de Ribes per l’enòleg vilanoví Manel Aviñó. Són vins que es venen a uns 70 euros (els distribueix Cuvée 3000, de Joan València) presentats en ampolla ceràmica que són afinades en ser submergides en aigua en tines sota terra en zones geobiològiques no negatives. L’etiqueta és de fusta i va penjada amb un cordill. Són xarel·los del Penedès ecològics, naturals (sense SO2) i artesanals que es presenten sota la marca Porcel·lànic. Ton Rimbau, fins i tot, no dóna a tastar el seu vi si no coincideix amb un dia favorable del calendari biodinàmic (segueix les fases lunars).  De fet, aquests vins es van embotellar en lluna decreixent descendent. A la vinya, que no llaura buscant un major esponjament de la terra, arriba a apartar les grosses aranyes tigre amb una branca d’arbre quan ha de passar amb el tractor. Les cuida per mantenir-les com a plaguicides naturals. De fet, aquestes aranyes (Argiope bruennichi) són el símbol dels seus vins.
Ara aquest viticultor radical de Vilobí del Penedèrs busca inversors per fer el seu propi celler a Vilobí del Penedès, amb vistes a Montserrat, on farà una piscina gegant on submergirà les ampolles. Aquesta piscina serà visitable pels enoturistes amb un submergible amb cabina transparent per a diverses places. Necessita una inversió total d’1,9 milions d’euros. Per fer-ho possible vol recórrer al finançament en massa (crowdfunding). En aquest celler aquàtic també vol vendre altres vins de productors de la zona. Ara, a més de pagès, es dedica a fer caixes de fusta, activitat amb la qual factura  uns 80.000 euros anuals.
Manel Aviñó destaca que són els primers vins blancs sense sulfits de Catalunya i que es van fermentar amb llevats indígenes. A més, no estan clarificats i no tenen cap mena d’additiu. Segons Aviñó, "aquests vins obren la porta a una nova dimensió, els vins saludables".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada