El Govern català ha
presentat avui les línies mestres del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i
Transferència Agroalimentària de Catalunya i ha posat a consulta pública un pla
de 8 anys (2013-2020) amb el qual es vol impulsar la competitivitat del sector
agroalimentari català, un sector que juga un paper essencial per al
desenvolupament econòmic del país. En aquest sentit, es considera que la
millora contínua del sector agroalimentari a través de la incorporació de la
recerca i la innovació esdevé un factor clau per incrementar la seva
competitivitat. Amb aquesta objectiu es constitituirà també el Consell Català
de la Innovació Agroalimentària com a òrgan i espai de participació amb el
sector i tots els agents implicats per tal de desenvolupar el Pla Estratègic
adaptant-lo a la realitat i les necessitats més prioritàries del sector en
matèria de recerca i innovació, i per facilitar, alhora, la transferència de
tot el coneixement que se’n dedueixi al conjunt del sector per fer-lo més
competitiu. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi
Natural (DAAM), per encàrrec del Govern de la Generalitat de Catalunya,
ha liderat el procés d’elaboració del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i
Transferència Agroalimentària de Catalunya 2013-2020. No obstant això, el DAAM
no ha estat sol sinó que també ha comptat amb la participació molt activa
d’altres departaments de la Generalitat com són el Departament d’Empresa i
Ocupació, a través d’ACC1Ó, que ha aportat al Pla la visió més empresarial del
sistema de R+D+I, i el Departament d’Economia i Coneixement, a través de la
Direcció General de Recerca, amb el coneixement del sistema de R+D+I de
Catalunya. En l’elaboració d’aquest pla a part dels departaments implicats s’ha
comptat amb la participació de l’IRTA i de la Universitat de Lleida.
Els objectius
generals del Pla Estratègic són els següents:
Definir el
posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per al 2020, com a
sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una
avaluació de la situació de partida. Identificar els principals reptes de futur
en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement
socioeconòmic, definint objectius finalistes en matèria de producció
científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació. Alinear
tots els agent del sistema (recerca, formació, transferència,
internacionalització i teixit empresarial) vers els objectius prioritaris
identificats, millorant especialment la interrelació entre empresa i centre
públic de recerca i captar més recursos R+D+i per al sector agroalimentari
català.
El Pla Estratègic
de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentaris de Catalunya 2013-2020 té
vocació de ser coherent i aprofitar les polítiques i actuacions en matèria de
recerca, desenvolupament i innovació que es promouen en les estratègies i plans
europeus, estatals i catalans. Tenir en compte totes aquestes condicions de
contorn és encara més important en aquest cas ja que molts d’aquests programes,
plans i accions conflueixen en el període 2014-2020. A més, l’actual
situació econòmica fa que sigui essencial alinear la relació entre plans,
actuacions i agents amb marcs de competència comuns però amb diferent abast
geogràfic per tal de fer més eficients els recursos disponibles. El principi de
coherència associat a l'atenció i coordinació de les diferents estratègies i
plans que s'estan desenvolupant des dels Departaments del Govern és un aspecte
clau per a l’èxit del Pla. La coherència horitzontal entre Departaments permet
aprofitar al màxim les sinergies existents en actuacions que impacten
directament o indirectament sobre la resta. El Pla Estratègic de Recerca,
Innovació i Transferència Agroalimentaris de Catalunya 2013-2020 s’ha definit a
partir de l’anàlisi prèvia de l’estat actual de la R+D+I agroalimentària a
Catalunya. Aquesta anàlisi s’ha realitzat a partir dels resultats de les
sessions de treball amb més de 400 agents de centres de recerca, universitats,
agrupacions de productors, administracions i empreses vinculats amb la R+D+I i,
també, a partir l’anàlisi d’indicadors quantitatius de producció, d’inversió,
de recursos humans, etc. destinats a la R+D+I agroalimentària de Catalunya i
d’altres països referents en aquest àmbit. L’anàlisi agrupada de la informació
anterior ha permès estructurar el Pla en 6 objectius estratègics que es
preveuen dur a terme per mitjà de més de 40 actuacions. Els objectius
estratègics són: Incrementar el reconeixement i la rellevància internacional
del sistema d'R+D+I agroalimentari de Catalunya Augmentar la inversió en R+D+I
del teixit productiu i empresarial agroalimentari. Augmentar la captació de
recursos pel sistema d'R+D+I del sector agroalimentari de Catalunya. Augmentar
la valorització dels resultats de la recerca, la transferència tecnològica i la
divulgació de coneixement en el sector agroalimentari de Catalunya. Facilitar
el coneixement i la col·laboració entre els agents del sistema d’R+D+I
agroalimentari i mpulsar la formació i la professionalització de l'R+D+I
fomentant la cultura d’innovació. En tot moment el Govern de la Generalitat ha
volgut que aquest pla sigui participatiu i així ho ha estat en l’elaboració de
la proposta que ara es posa a consulta pública i esperem que en aquestes
properes setmanes ens facin arribar les seves aportacions que integrarem en la
mesura del possible en la redacció final que aprovarà el Govern.
El DAAM vol fer un
seguiment acurat del desenvolupament del Pla i impulsar totes les actuacions de
recerca, innovació i transmissió de coneixement en el sector
agroalimentari. Amb aquest objectiu, el Departament ha impulsat també la
creació del Consell català d’innovació agroalimentària, el qual estarà integrat
pel DAAM i els altres departaments de la Generalitat implicats en la
recerca i innovació i per organitzacions agràries, cooperatives i
organitzacions empresarials, les universitats i centres de recerca. L’objectiu
del Consell és facilitar que el procés d’anàlisi de la situació actual de R+D+i
del sector agroalimentari català pugui ser altament participatiu, amb
representació àmplia de tots els agents del sector, tant d’àmbit públic
com del privat. Es tracta d’aconseguir la implicació en el pla de tot el
sector productor (agricultura, ramaderia i pesca i medi natural) i de la resta
de la cadena agroalimentària (indústria), a més d’aconseguir crear vincles,
coordinació i col·laboració activa entre els principals actors de R+D+i
(centres tecnològics, centres de recerca, universitats) i el consumidors de
R+D+i (empreses). Segons el conseller, “en situacions de conjuntura econòmica
adversa, és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats
per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya,
sinó també a Europa i fins a tot al món”. El conseller ha recordat que
Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, ja que el DAAM disposa
d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes
com l’IRTA, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre
d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en
aquest camp. El Departament d’Agricultura és el segon departament de la
Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i. A més, a Catalunya en els darrers
anys s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que
“poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del
sector agroalimentari”, ha afegit Pelegrí.
El termini per
presentar observacions als documents del Pla finalitza el proper 26 d’abril de
2013. Les observacions es poden fer arribar al DAAM per dues vies:
Correu electrònic:
Correu postal:
Subdirecció General
de Transferència i Innovació Agroalimentària
Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
Gran Via de les
Corts Catalanes 612-614 – 08007 Barcelona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada