dilluns, 11 de març del 2013

Un geòleg diu que els intents de subdividir el Penedès en zones ben diferenciades són “erronis i inútils”






En un extens article publicat al darrer número de la revista Acenologia, de l’Associació Catalana d’Enòlegs (http://www.acenologia.com/correspondencia/zonificacion_penedes_0213.htm), el geòleg Andreu Agüera-Donay posa de manifest que tots els intents de subdividir el Penedès en zones ben diferenciades, d’una amplitud important, i que puguin justificar diferències entres els vins que s’hi produeixin, són del tot “errònies i inútils”, degut a “la gran diversitat geo-edafològics que hi trobem, deixant al marge els aspectes climàtics indirectes o culturals”. Segons el seu criteri, recollit pel portal 10 Sentits, “si realment és necessària una divisió coherent del Penedès per raons de qualitat, singularitat o personalitat inconfusible dels seus productes, només es pot entendre a nivell de finca, parcel·la o subparcel·la, i en aquest sentit apel·la al concepte Terrer, que ens porta a la identificació dels caràcters òptims a partir dels quals és possible elaborar el millor producte amb els paràmetres existents”. Segons Agüera-Donay, al Penedès es donen moltes singularitats que impossibiliten la concepció de generalitats a gran o mitjana escala, i per tant qualsevol esforç que es destini a promoure una subzonificació que respongui a una clara diferenciació del caràcter dels vins que s’hi elaboren és inútil.  Què en penseu de la polèmica zonificació de la DO Penedès?

4 comentaris:

  1. El Penedès dividit en dos subzones:
    1.Costers d'en Josep Maria Albet i Noya
    2.Costers que NO són d'en Josep Maria Albet i Noya

    ResponElimina
  2. Una zonificació a mitjana o gran escala basada amb el clima seria totalment viable, sabent que el clima es el principal factor ambiental determinant de la qualitat del raïm. Per a un clima determinat, la geologia i els sòls permetrien una zonificació més afinada, amb altres aplicacions de caire més pràctic. Això no desqualifica cap metodologia més generalista.

    ResponElimina
  3. La clasificació del sols i microclimes que tenim al Penedès es la nostra riquesa i actualment no l'aprofitem.

    Les actuals delimitacions de les DO, es varen fer en un moment en que es volia posar totes les zones de vinya dins d'una DO, per no quedar com a vi de taula i cap cas segons la singularitat d'un terrer, entre altres coses perquè no es coneixia ni es valorava aquest fet, però avui l' elaborador i el mercat han madurat i si volem pesar en la part de dalt d'aquest riu, hem de tenir bons esquers i la classificació dels sols i microclimes n'es un de molt bo, que ames no l'inventem nosaltres sinó que ja sabem que funciona en el model Francès, que ens agradi o no esta acceptat pel mon del vi a nivell mundial com a qualitatiu i el Penedès en pot treure mes bona imatge i benefici que del model Espanyol. Ens hem de desmarcar be, no malament i el model Espanyol dels granels al preu mes barat possible, de les zones infinites i impersonals com La Mancha, dels "trapicheos" , destil·lacions d'excedents, subvencions caritatives, i del vi sense valor afegit , no crec que sigui el nostre, ni tant sols del de la DO Catalunya crec que sigui viable si s' enmiralla en els models hispànics, però això no ho arreglarem, el Penedès si que podem !

    El Sr.Andreu Agüera-Donay, amb aquest article no diu que no sigui possible classificar els sols del Penedès, que cal una escala de treball mes petita que el que s'ha fet, perquè ell entre altres coses es dedica a fer estudis de sol a aquesta escala i per tant esta venent la seva feina i en cap moment es carrega la classificació que es proposa des de la DO Penedès, entre altres coses perquè no la coneix, i demostra el desconeixement del treball, perquè parla molt be de diversos tècnics com el Sr. Boixaderes, que es precisament un dels tècnics que varen participar de forma mes activa en la confecció de mapa de sols del Penedès i que ha estat la base de la clasificació de sols que estem treballant i també esmenta el Sr. Coll, que es un altre dels tècnics amb qui ha col.laborat la DO Penedès i amb qui encara estan pendents altres colaboracions.

    Pel que fa a la critica barroera de la meva persona, que fa un lector, no m'amoina gens quan ve d'algu que no gosa signar, perquè sol obeir a enveja o rancúnia i s'ho deu passar molt malament. Que tregui els dimonis, que es sentira millor.

    ResponElimina