diumenge, 9 de setembre del 2012

UP recorda que les tasques de col·laboració de familiars directes i entre pagesos durant la verema no comporten una relació laboral


Durant aquests dies de verema, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha volgut recordar que les tasques de col·laboració de familiars directes i entre pagesos durant la verema no comporten una relació laboral. Per això, demana al Ministeri de Treball que les respecti durant les inspeccions i no bloquegi tasques pròpies de la verema al Penedès vitivinícola, on aquest dies els camps s’omplen d’inspectors de treball que comproven legítimament que no existeixin relacions laborals irregulars; malgrat tot, diu UP, “és habitual que es confonguin en els casos de familiars i de col·laboració entre pagesos. A més, si en el moment de la inspecció els pagesos o familiars no porten la seva documentació al damunt es veuen obligats a comparèixer amb les molèsties que això comporta”.
 Al sector agrari, recorda UP, “és habitual col·laborar en les activitats agrícoles entre pagesos, la qual cosa suposa una prestació de serveis sense contracte laboral i en alguns casos es tracta d’una mera relació de bon veïnatge sense contraprestació econòmica; també hi ha la col·laboració dels familiars del professional agrari autònom, i en el cas de l’ajuda de familias de fins a segon grau tampoc no requereix legalment la contractació laboral”. Unió de Pagesos també recorda que per l’especificitat del conreu de la vinya, que requereix una recollida en un breu període de temps, especialment quan la climatologia és adversa, els pagesos compten amb la família per poder collir les varietats més sensibles. D’altra banda, els pagesos i pageses del Penedès han fet “un gran esforç” en els darrers anys per adequar-se als constants canvis administratius i obligacions laborals. També cal que el marc laboral s’adapti, segons aquest sindicat agrari, a la realitat del sector per agilitzar i facilitar al pagès els processos de contractació i compliment del marc legal de riscos laborals, ja que en el cas de la verema ens trobem amb molts casos en els quals les campanyes duren només vint dies. Facilitar l’aplicació d’aquest marc i agilitzar-ne les gestions és també una responsabilitat de l’administració. 
 A més, el sindicat demana que la inspecció de treball, perfectament legítima, “no es converteixi en cap cas en un desplegament policial intimidatori, ja que el col·lectiu agrari no posa impediments a l’actuació de l’administració”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada