Unió de Pagesos (UP) ha demanat
als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats una “millora substancial” en
el projecte de llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena
alimentària, que actualment s’està tramitant en aquesta cambra, a través d’un seguit
de propostes d’esmenes amb l’objectiu d’enfortir el sector productor i “aconseguir
justícia i equitat en unes relacions comercials que ara estan força
desequilibrades”. El sindicat proposa establir en el 9% la quota de mercat per
tal que les empreses tinguin la consideració d’operador dominant en els mercats
o sectors de la cadena alimentària, ja que fins ara els grans grups
empresarials de la distribució minorista o de la indústria agroalimentària han
burlat les sancions per abús de posició de domini. A la Unió Europea no es
considera anticompetitiu que hagi oligopolis però sí que aquests abusin de la
seva posició dominant; a l’Estat espanyol, en el sector energètic està fixada
per llei la quota de mercat per tenir la consideració d’operador dominant, però
no en el sector alimentari (els aliments tenen la mateixa característica que
l’energia de demanda inelàstica en el mercat). Aquest fet, segons UP, ha
comportat que mentre les autoritats de la competència espanyoles han perseguit
i sancionat les conductes anticompetitives en el sector energètic, no ha passat
el mateix en el sector alimentari. Unió de Pagesos proposa per a aquest
projecte de llei l’exigència de formalitzar per escrit totes les relacions
comercials que es produeixin en la cadena alimentària, i no només les dels
contractes alimentaris, ja que el projecte de llei no contempla els presumptes
abusos i competències deslleials que generen altres tipus de contractes que
sovint s’imposen a la pagesia sense el seu consentiment. El sindicat proposa limitar
les conductes, cada vegada més reiterades, de vendes a preus extremadament
baixos als consumidors de productes alimentaris reclam, amb una regulació
específica de la venda a pèrdues dins de la cadena alimentària.
D’altra banda, les propostes d’esmenes presentades per Unió de
Pagesos per al projecte de llei per millorar el funcionament de la cadena
alimentària també inclouen l’obligació d’establir com es mesura i acredita la
representativitat per a cada branca professional o sector en una interprofessional
alimentària, ja que fins ara el criteri es basava més en decisions polítiques
que en paràmetres objectius, coneguts i mesurables. Tant el projecte de llei
com la reforma de la Política Agrària Comuna, que s’està negociant a les
institucions europees, atorgaran noves funcions i capacitats de negociació a
aquestes entitats si es disposa de majoria suficient en un sector; “per això és
essencial que hi hagi seguretat jurídica en el desenvolupament de les seves
facultats”. El sindicat també ha demanat als grups parlamentaris del Congrés
que s’estableixi un període transitori de dos anys per tal que les
interprofessionals de l’alimentació ja reconegudes actualment pel ministeri
d’Agricultura adaptin la seva composició i estatuts a la nova regulació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada