dimecres, 1 de juny del 2011

S'implementa la lluita contra la flavescència daurada

El Departament d'Agricultura implementa la lluita contra la flavescència daurada

La flavescència daurada és una malaltia de la vinya causada per un fitoplasma i transmesa per una cicadel·la. La seva propagació a la vinya és molt ràpida i els ceps afectats acaben morint. Així, en poc temps pot posar en perill la rendibilitat d’una explotació i el futur d’una zona vitícola.

Tant la malaltia de la flavescència daurada com l’insecte que la transmet són originaris d’Amèrica del Nord. Les primeres infeccions a Europa es van observar l’any 1955 a Armanyac i a Chalosse, al sud-oest de França, i fa pocs anys que va arribar a Catalunya. L’octubre de 1996 es varen localitzar tres focus situats als municipis d’Agullana, Espolla i Sant Climent Sescebes - Masarac, a la comarca de l’Alt Empordà, tots ells propers a la frontera, i el 2006 se’n va localitzar un altre a Calonge. Des de llavors s’ha anat controlant la malaltia, però actualment encara es detecta alguns ceps amb flavescència daurada i tota la zona de les comarques de l’Alt i Baix Empordà és zona de risc.

Els ceps queden debilitats, amb absència de collita, sensibles al fred d’hivern, i es moren al cap de 2 a 4 anys. Un cep malalt no es recupera mai. L’arrancada del cep és l’única sortida. Els símptomes són visibles sempre després d'un any o més d'haver-se produït la infecció, apareixen a partir de la segona quinzena de juliol, i a l’agost és quan millor es poden observar.

La lluita contra la flavescència daurada es basa en dues actuacions fonamentals: aplicar insecticides contra el vector i sanejar les vinyes afectades arrancant els ceps malalts.

Les dates dels tractaments insecticides vénen determinades pel cicle biològic de la cicadel·la i poden variar d’un any a l’altre. Cal seguir els avisos de tractaments donats pel Servei de Sanitat Vegetal del Departament i que per aquest any 2011 són:
-           1r. Tractament del 6 al 11 de juny
-           2n. Tractament del 27 de juny al 2 de juliol
-           3r. Tractament del 1 al 6 d’agost

Atesa la importància de la lluita col·lectiva, des de l’any 1997 el primer tractament el fa el Servei de Sanitat Vegetal per aplicació aèria en els principals municipis afectats de les comarques de l’Alt i Baix Empordà que per aquest any són Calonge, Vall-llobrega, Palamós, Llançà, Colera, Capmany, i part del de Palau Saverdera.

El Servei de Sanitat Vegetal comunica i difon els dies de tractaments a través del contestador telefònic de l’Estació d’Avisos de Castelló d’Empúries (Tel. 972 45 43 41), del portal virtual Ruralcat (www.ruralcat.net), de la pàgina web del Departament, i del full setmanal del Diari de Girona dedicat a l’agricultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada