dijous, 30 de juny del 2011

Crit al cel de les cooperatives


Les cooperatives catalanes han alçat avui la seva veu per fer pública la seva preocupació per les retallades de la PAC. No hi ha dubte que el sector agroalimentari és estratègic i que cal ser molt sensible a les conseqüències que poden provocar les retalñlades. També és igualment cert que les cooperatives han de continuar transformant-se per ser més eficients i solvents. Sempre dependre dels ajuts públics no és jun bon camí. A continuació us adjunto el comunicat de la FCAC. Espero els vostres comentaris.

FCAC lamenta les retallades en la PAC


La Política Agrària Comuna manté el mateix pressupost de la UE-15 que per als 27 estats membres actuals, a molts dels quals l'agricultura té un paper fonamental en termes de PIB i d'ocupació


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), en la mateixa línia que l’organització estatal Cooperatives Agro-Alimentàries, pot entendre l'austeritat dels pressupostos 2014-2020 en el marc d'una crisi econòmica com l'actual, però lamenta que la Política Agrària Comuna (PAC) hagi pagat gairebé en exclusiva les retallades. La UE necessita -avui més que mai- una PAC forta, que permeti atendre el creixement de la demanda mundial d'aliments dinamitzant l'activitat productiva europea i evitant la vulnerabilitat que comportaria una excessiva dependència dels mercats internacionals de matèries primeres agràries. La Comissió Europea ha presentat la seva proposta pressupostària amb una reducció total del pressupost a l'1% del PIB de la UE, enfront del 1,05% actual en crèdits de compromisos. Quant a la PAC, el seu pes segueix disminuint en el pressupost, i passa d'un 40 a un 36%, en detreure de les partides agrícoles mesures com un fons especial per a la crisi del sector agrícola i un altre de compensació per la globalització dels mercats.

Per a les cooperatives, la Comissió, el Consell i el Parlament europeus han de tenir en compte que, a més d'un pressupost, és precís articular instruments que permetin assolir els objectius de competitivitat, sostenibilitat mediambiental i cohesió social de les zones rurals.

En els últims anys, la renda dels agricultors s'ha reduït de manera considerable a molts sectors. En conseqüència, per defensar la renda de la producció en un context comercial cada vegada més globalitzat i competitiu són necessàries reformes estructurals, que permetin millorar la posició dels productors en la cadena de valor a través d'instruments que incentivin la concentració de l'oferta, i comptar amb instruments de gestió de mercats per pal·liar els efectes de la volatilitat dels preus.

Les cooperatives reclamen al Consell i el Parlament europeus que iniciïn una discussió objectiva i seriosa sobre els reptes de la UE, i el paper que, en els pròxims anys, ha de tenir la PAC, que en definitiva és l'única política completament comunitària que s'ocupa de un sector estratègic com és la producció d'aliments i la gestió mediambiental de la major part del territori comunitari. La UE serà menys Europa si el debat sobre les properes perspectives financeres es converteix en una guerra fratricida entre estats membres que impedeixin afrontar amb realisme i responsabilitat els durs reptes a què s'enfronta la nostra societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada