dijous, 30 de juny del 2011

El sofre i la malura

Hi ha productes sistèmics que poden ser més eficaços però ofereixen més perillositat que el sofre, el tractament més tradicional per lluitar contra l'oïdi (la malura o cendrosa). Els pagesos més experimentats consideren que és millor tractar amb sofre en pols millor que mullat, ja que arriba més, és més eficaç. De fet, a la viticultura ecològica l'únic producte que es permet utilitzar és el sofre. Cal anar en compte, però, de no utilitzar-lo amb excès (pot passar al vi) i de fer els tractaments en els moments adequats per no cremar la planta. Com es recull a la Viquipèdia, l'oïdi està causat per moltes espècies diferents de fongs de l'ordre Erysiphales. És una de les malaties més fàcils de detectar ja que fa taques blanques a les fulles i les tiges i aquestes acaben per ser recobertes pel fong. Les fulles de sota són les més afectades però l'oïdi pot aparéixer a qualsevol part de la planta. Quan la malaltia progressa les taques es fan més grosses i denses i es forma un gran nombre d'espores asexuals que estenen l'oïdi per tota la planta. La malura de la vinya és un fong present a totes les comarques vitícoles de Catalunya, amb diferent incidència en funció de les condicions microclimàtiques de cada zona i de la sensibilitat varietal. Enguany hi ha hagut importants focus a zones com el Penedès o el Priorat. La fotografia que acompanya aquest post és de l''interessant blog http://malaltiesiplaguesdelavinya.blogspot.com .

El Departament d'Agricultura organitza una jornada tècnica sobre la millora dels tractaments fitosanitaris amb empolsadors en vinya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (Centre de Mecanització Agrària i l'Oficina Comarcal de l'Urgell), juntament amb l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Verdú, Guimerà i El Tallat, va organitzar el passat dimarts, 28 de juny, a Verdú, una Jornada Tècnica / Demostració de camp sobre la Millora dels tractaments fitosanitaris amb empolsadors en vinya, tècnica d’aplicació molt arrelada encara a les nostres contrades.
           
Més de 40 viticultors van assistir a aquesta jornada, en el decurs de la qual es va destacar la baixa perillositat del sofre i la seva eficàcia per al control de l’oïdi a la vinya, es van presentar les diferents alternatives d’aplicació: sofre en pols o mullable, i es va tractar de forma pràctica i teòrica les claus per a la realització correcta d’un tractament per empolsament, incidint especialment en la regulació dels equips, el control de les dosis, i les condicions més idònies per a dur-lo a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada