diumenge, 19 de juny del 2011

Atrocitat al Priorat


Atrocitat és una acció o dita desgavellada, temerària i excessiva. Atrocitat és el que ha patit un celler de prestigi del Priorat. Han estat víctimes d'un acte que em repugna. El celler Terroir al Límit (DOQ Priorat) ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra haver estat víctima d'un acte de "terrible vandalisme". Durant la nit del 13 de juny passat uns desconeguts van forçar el pany d'aquest prestigiós celler de Torroja del Priorat, van  vessar vi pel terra i van contaminar, probablement amb sabó industrial, diverses bótes. Fonts pròximes al celler xifren en uns 5.000 els litres de vi que han pogut ser sabotejats. El director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) de la Generalitat, Jordi Bort, s'ha posat a disposició dels propietaris i ha manifestat el seu convenciment que s'aclariran els fets. Demà dilluns tècnics de l'Incavi i de la DOQ Priorat analitzaran mostres de tots els vins. Terroirr al Límit es va crear el 2004. Els seus propietaris, l'alemany Dominik Huber, el sud-africà Eben Sadie i el viticultor Jaume Sabaté, afirmen que "no es tracta només d'un assalt directe i dramàtic contra una forma d'entendre la vida, sinó gairebé d'un atac contra la naturalesa mateixa del ésser humà, a més d'un crim de dimensions inimaginables. Es pregunten també si es troben davant d'un acte "d'odi o de pur vandalisme". Des de la DOQ Priorat s'ha emès un comunicat a tots els cellers emparats perquè extremin les precaucions i s'eviti que es puguin repetir els fets.

A continuació adjunto el comunicat de Terroir al Límit:

Declaració oficial i nota de premsa

Durant la nit del passat 13 de juny de 2011, a la vil.la de Torroja del Priorat, Espanya, un fet esgarrifós i impensable ha succeït al celler de Terroir al Límit. El pany del celler va ser forçat i s’hi va produir un acte de terrible vandalisme. Els tancaments d’alguns dipòsits van ser oberts i el vi, vessat a terra. El contingut de moltes de les botes del celler va resultar contaminat i, per tant, malmès, per la introducció de sabó industrial.
Els propietaris de Terroir al Límit, Dominik Huber, Eben Sadie i Jaume Sabaté, condemnen amb energia aquest acte inexplicable. No es tracta només d’un assalt directe i dramàtic contra una manera d’entendre la vida, sinó gairebé d’un atac contra la naturalesa mateixa de l’éssser humà, i un crim de dimensions inimaginables. Ens trobem davant de l’expressió d’un acte d’odi o de pur vandalisme? No hi ha cap raó òbvia que se’ns acudeixi i, certament, ningú no ha admès cap responsabilitat o culpabilitat per aquest acte covard de destrucció. El cas està sent investigat pels Mossos d’Esquadra i per les autoritats locals. La Denominació d’Origen Qualificada Priorat oferirà la seva pròpia declaració. El succés ha estat explicat a la Generalitat de Catalunya (INCAVI, Institut Català de la Vinya i el Vi), els laboratoris del qual (a l’Estació de viticultura i enologia de Reus) analitzaran tots els vins del celler. Els vins que hagin resultat contaminats per culpa de l’acció vandàlica (probablement més del 25% de vins conservats en botes) seran eliminats seguint els consells de l’INCAVI. Terroir al Límit va ser creat el 2004 a partir de la unió de dos vins: Dits del Terra de l’Eben Sadie, i Arbossar del Dominik Huber, amb el recolzament del viticultor Jaume Sabaté. Amb rapidesa es va convertir en un dels cellers més respectats i apreciats a Espanya, amb reconeixement i premis tant nacionals com internacionals. Les tres persones que són responsables de les vinyes i del seu vi, amb la mateixa intensitat que declaren la seva commoció per aquest acte odiós i mancat de sentit, volen manifestar la seva determinació de continuar el projecte. Al mateix temps, mostren el seu públic agraïment a tots aquells que els han donat recolzament incondicional des del moment que van conèixer aquest acte sense sentit.
 
Dominik Huber, Eben Sadie i Jaume Sabaté

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada