dissabte, 11 de juny del 2011

Joan Amat mostra la Fassina en el seu comiat


Joan Amat va deixar divendres, després de 16 anys en el càrrec, l'Alcaldia de Sant Sadurní d'Anoia mostrant les bases del seu gran projecte municipal, en el qual hi ha dipositat moltes esperances: Centre d’Interpretació del Cava. Amat també va esperonar Freixenet, Codorníu i Juvé & Camps a posar en marxa la reforma de la casa pairal de la família Mir per convertir-la en la nova seu del Consell Regulador i del futur Centre Tecnològic del Cava. Des d'aVUI al migdia, arran d'un pacte entre el PSC i ERC, el nou alcalde de Sant Sadurní d'Anoia és el republicà Josep Maria Ribas. La socialista Susanna Mérida serà l'alcaldessa els dos darrers anys d'aquesta legislatura.  A continuació us adjunto la nota de premsa municipal de l'acte fet al Celler Gran de la Fassina de Can Guineu:

La ciutadania de Sant Sadurní omple la Fassina de can Guineu el dia que Joan Amat s’acomiada de l’alcaldia

Més de 700 persones van omplir a vessar aquest divendres el Celler Gran de la Fassina de Can Guineu àvids de conèixer el resultat de l’extraordinària transformació que ha experimental aquest emblemàtic edifici municipal en els darrers anys. Aquesta visita oberta, preàmbul de la inauguració que es farà d’aquí a uns mesos, coincidia també amb el comiat de Joan Amat després de 16 anys a l’alcaldia i 12 més com a regidor. L’acte també tenia l’al·licient afegit de poder prendre cap a casa un exemplar d’un llibre molt oportú de Carles Querol que porta per títol “Atles de can Guineu (1400-1865). Sant Sadurní i Subirats en la cartografia i els dibuixos de Jaume Mir Molins”. Cal dir que molta gent només va poder recollir el llibre i va haver de marxar davant la impossibilitat d’accedir a un Celler Gran que estava col·lapsat. Després d’un seguit de parlaments que va cloure Joan Amat, que va rebre una llarga ovació, la multitud que omplia el magnífic espai del Celler Gran es va escampar per totes les instal·lacions de la Fassina de can Guineu i va poder comprovar personalment la qualitat de la intervenció que s’hi ha fet, a la vegada que també va tenir un tast del que serà el futur Centre d’Interpretació del Cava. A més de la Fil·loxera, els gegantons dels Set Savis de Grècia, els gegants de Sant Sadurní i altres elements del folklore local, els visitants també van poder contemplar alguns plafons lluminosos i la projecció d’un audiovisual en pantalla gegant de la Festa de la Fil·loxera.


El comiat de l’alcalde


Durant tot l’acte va planar en l’ambient el valor simbòlic del comiat de l’alcalde després d’una llarga trajectòria a l’Ajuntament i va incloure alguns moments especialment emotius. Joan Amat es va voler acomiadar obrint a la ciutadania un edifici que ha estat una de les grans prioritats del mandat que ara s’acaba i ho va deixar ben clar en algunes de les seves paraules. L’encara alcalde en funcions va dir que era un dia important per Sant Sadurní perquè finalment es podia contemplar en tot el seu esplendor l’actuació arquitectònica que s’ha fet a la Fassina, i va afegir que estava molt satisfet de deixar com a llegat un edifici que està cridat a esdevenir el motor econòmic, turístic i cultural de la capital del cava. Amat va explicar les dificultats que s’han hagut de superar per tirar endavant aquest projecte i va reconèixer l’impuls que van suposar els fons estatals d’inversió local els anys 2009 i 2010, així com la subvenció que va concedir el Ministeri de Cultura. Va lamentar l’entrebanc que va suposar el concurs de creditors de l’empresa que va guanyar el concurs del projecte museològic, per bé que un segon concurs després d’intens debat al consistori va fer una nova adjudicació a Molinari, l’empresa que ara està executant el projecte. L’alcalde en funcions va tenir paraules de reconeixement cap a la tasca dels
Serveis Tècnics Municipals, el director del Patronat de Turisme, l’equip d’arquitectes Ozcáriz Lindstrom i la feina de tots els paletes i professionals que han intervingut en l’obra, fent una menció especial a l’extraordinària implicació del constructor local Francesc Ruíz. Amat considera que amb la Fassina acabada Sant Sadurní tindrà el reclam que necessitava per atreure visitants cap al centre de la vila en un moment en el qual, segons ell, el teixit comercial, gastronòmic i hoteler ha fet un esforç addicional per fer un bon servei i ser plenament competitiu. La seva reivindicativa del seu discurs es va centrar en estimular que els propietaris de can Guineu –Codorniu, Freixenet i Juvé– i el Consell Regulador del Cava posin en marxa la reforma de la casa pairal de la família Mir per convertir-la en la nova seu del Consell Regulador i del futur Centre Tecnològic del Cava. En el capítol més sentimental de la seva intervenció, Amat va dir que s’ha passat gairebé mitja vida a l’Ajuntament, que ho ha viscut com un autèntic honor i que confia haver estat digne dels càrrecs que ha exercit. També es va emocionar quan va recordar a la seva esposa i va pronunciar paraules d’agraïment a la família i a totes les persones que li han donat escalf, i molt especialment als seus companys de govern i de partit, sense oblidar als treballadors de l’Ajuntament. Joan Amat va cloure el seu parlament assegurant que deixa la institució bastant sanejada econòmicament i amb capacitat per afrontar nous reptes.
Abans de Joan Amat van parlar Carles Querol, l’autor del llibre, Manel Marín, en nom dels Serveis Tècnics Municipals, l’arquitecte Iñaki Ozcáriz i Eduard Viladot, en representació de l’empresa Molinari. Cal dir que l’edició de 800 exemplars del llibre “Atles de can Guineu (1400-1865)” es van esgotar i que l’Ajuntament estudiarà la possibilitat de fer-ne una reedició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada