diumenge, 19 de juny del 2011

Ja sóc confrare de mèrit del cava




Com sabeu, aquest dissabte a Falset es va fer la solemne cerimònia d'investitura primaveral de la Confraria del Cava Sant Sadurní, que em va elevar a l'efervescent condició de confrare de mèrit. La Confraria del Cava també es va agermanar amb la DO Montsant, que fa 10 anys. A continuació us adjunto, per aquest ordre, les notes de premsa fetes des de la Confraria del Cava i des del Departament d'Agricultura de la Generalitat. Al final també adjunto el meu pertit discurs d'investidura:

La Confraria del Cava i la DO Montsant ja són germanes

El conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, va ser investit Confrare de Mèrit en l’acte d’agermanament i cerimònia d’Investidura Primaveral que va tenir lloc ahir al vespre al Castell de Falset, en què també s’investiren set nous Confrares de Mèrit

El Castell del Vi de Falset va ser l’escenari de l’acte d’agermanament entre la Confraria del Cava i la Denominació d’Origen Montsant que va tenir lloc ahir al vespre amb prop d’un centenar d’assistents. El president de la Confraria del Cava, Pere Bonet, i el president del Consell Regulador de la DO Montsant, Jaume Domènech, van intercanviar simbòlicament una ampolla màgnum de cava per una de vi del Montsant, etiquetades especialment per a l’ocasió. Ambdós presidents van coincidir en destacar els punts en comú entre el cava i el vi del Montsant, com són la terra, la seva tradició centenària i la voluntat d’ambdues entitats de promoure aquests productes dins i fora del país.

L’agermanament d’ahir al vespre s’emmarca dins els actes de celebració del 10è aniversari de la creació de la DO Montsant. Per la seva banda, la Confraria del Cava va fer coincidir aquest acte d’agermanament amb la celebració de la cerimònia d’Investidura Primaveral en la que es va investir com a Confrare de Mèrit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural, Josep M. Pelegrí, qui va agrair aquesta distinció i va comprometre’s, no tant sols a ser fidel al cava, sinó també a “continuar treballant a favor del sector i a favor de l’economia productiva de Catalunya”.

Al seu costat, també van ser investits com a Confrares de Mèrit de la Confraria del Cava el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Montsant, Jaume Domènech, els presidents de la Cooperativa Falset Marçà, Josep Maria Cots, del Celler Capçanes, Francesc Blanch, de la Cooperativa del Masroig, Manel Roca, així com també la periodista i escriptora Empar Moliner, el també periodista, escriptor i dramaturg, Toni Orensanz, i el periodista Ramon Francàs.

Després de la solemne cerimònia es va servir un sopar de germanor a les instal·lacions de la Cooperativa Falset Marçà. Entre els convidats a l‘acte també destaquen personalitats del sector i de la zona, com El director general de l'INCAVI, Jordi Bort, o l’alcalde de Falset, Jesús Torralba, entre d’altes.

L’agermanament d’ahir al vespre és el quart consecutiu que celebra la Confraria del Cava amb una Denominació d’Origen catalana, després d’haver-se agermanat l’any passat amb la DO Conca de Barberà, el 2009 amb la DO Costers del Segre i l’any anterior amb la DO Pla de Bages.


El conseller Pelegrí investit avui com a Cavaller Confrare de Mèrit de la Confraria del Cava Sant Sadurní
El màxim responsable de l'Administració agrària catalana ha afirmat, en el decurs de la cerimònia, a Falset, que el Govern estarà al costat i al servei del sector
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha estat investit aquest vespre, al Castell de Falset, com a Cavaller Confrare de Mèrit per part de la Confraria del Cava Sant Sadurní.
La cerimònia ha tingut lloc en el decurs de l’acte d’agermanament entre la Confraria del Cava Sant Sadurní i la Denominació d’Origen Montsant, seguint la tradició d’aquesta confraria d’agermanar-se amb les diferents Denominacions d’Origen de Catalunya. Aquest agermanament coincideix amb el desè aniversari d’aquesta DO vinícola.
La Confraria del Cava Sant Sadurní es va agermanar l’any passat amb la DO Conca de Barberà, amb la DO Costers del Segre el 2009, i amb la DO Pla de Bages l’any anterior.
En el decurs de la cerimònia, a més del conseller Pelegrí, han estat investits Cavallers i Dames Confrares de Mèrit diferents personalitats relacionades amb la DO Montsant. Es tracta de Jaume Domènech, president de la DO Montsant; Francesc Blanch, president del Celler de Capçanes; Josep Maria Cots, president de la Cooperativa Falset-Marçà; Ramon Francàs, periodista de “La Vanguardia”; Toni Orensanz, escriptor i periodista; Empar Moliner, escriptora i periodista, i Manel Roca, president de la Cooperativa de Masroig.
Han assistit a l’acte, al Castell de Falset, un centenar de convidats, entre els qual destaquen diverses personalitats del sector i de la zona, el president de la Confraria del Cava, Pere Bonet, el director general de l’INCAVI, Jordi Bort, i l’alcalde de Falset, Jesús Torralba, entre d’altres.
En la seva investidura, el conseller Pelegrí ha pronunciat el solemne jurament amb un pergamí que se li ha lliurat, que diu: “Jo juro ésser fidel al cava, defensar-lo i enaltir-lo en tot lloc i moment com a lleial Confrare de la Confraria del Cava Sant Sadurní”.
Posteriorment, el conseller ha pronunciat unes paraules en les quals ha fet un elogi de la Confraria del Cava “per l’excel·lent tasca realitzada al llarg de 32 anys, contribuint a la consolidació del prestigi del cava arreu del món”.
Pelegrí ha afegit que “per a mi és un gran orgull ser distingit per una des les Confraries més reconegudes del nostre país, perquè com a conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural també estic fermament compromès en la defensa d’un producte tan nostre i tan preuat per tots com és el cava”.
Pelegrí també ha assenyalat, entre altres coses, que els eixos de futur del sector vitivinícola català, el tercer més important de la indústria agroalimentària catalana, passen per la qualitat, la professionalització i la promoció, lligada aquesta última estretament a la internacionalització, és a dir, a l’augment de les exportacions.
El conseller ha dit, finalment, que el sector vitivinícola català realitza un producte de gran qualitat i amb molt valor afegit, i això és un element imprescindible per poder vendre i, per tant, prosperar.

EL DISCURS D'INVESTIDURA

Quan jo estudiava periodisme a l'Autònoma em van explicar que el periodista mai és noticia, el que és noticia és el que explica. Així doncs, no sé què faig aquí amb capa investit amb imposició d'espassa. Fins ara era Jove Confrare de Mèrit però es veu que m'he fet gran.  Ara ja sóc Cavaller Confrare de Mèrit de la Confraria del Cava Sant Sadurní al costat d'una sèrie de personatges que acumulen molts més mèrits que jo. És una sensació extranya per a mi, que fa ja dues dècades que informo de les vostres activitats i investidures. Ja no sé quantes vegades he brindat amb vosaltres amb el Brindis de La Traviata de Verdi, ja no sé quantes nits he acabat cantant alló de la saltirona bombolla que xopa la terra de Sant Sadurní. Us he acompanyat a Valladolid (on el sempre atent Josep Maria Martí em va portar un cafè amb llet a la recepció de l'hotel on picava la crònica per a La Vanguardia a quarts d'una de la matinada), a Saragossa, al Bages, a Costers del Segre i en nits com la de Serrat, Samaranch, Lara, Ferran Adrià, Josep Piqué, Joan Laporta, Salvador Alemany... i una pila més de personalitats. He conegut, fins i tot, reines del cava a qui els agrada la Coca-Cola. Es podria dir que he crescut amb vosaltres. Moltes gràcies Sr. Pere Bonet per haver-me dotat d'un títol tan efervescent com aquest. Moltes gràcies a tots. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada