divendres, 10 de juny del 2011

Cellers contra el canvi climàtic


També avui divendres, a banda de l'aniversari de la DO Penedès, es fa a Barcelona una destacada jornada. Les intervencions de Ricardo Lagos i Miguiel A. Torres han estat les més destacades. La Jornada de “Wineries for Climate Protection” no ha aconseguit gaire reçò mediàtic. La següent és la nota de premsa del Departament d'Agricultura:
La relació entre viticultura i medi ambient, tema central de la Jornada "Wineries for Climate Protection"
El conseller Pelegrí ha manifestat que es tracta d'una iniciativa que pot aportar valor afegit al producte i promoure més la internacionalització del sector vitivinícola

 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat aquest matí a Barcelona la Jornada “Wineries for Climate Protection”, que reuneix l’élite de la vitivinicultura mundial i els més prestigiosos experts en medi ambient i protecció del clima, amb l’objectiu de donar solucions als cellers per frenar l’avanç de l’escalfament global.
Més de 300 cellers de les principals zones vitivinícoles del món participen en aquesta trobada. Aquest exclusiu fòrum internacional està presidit per Ricardo Lagos, enviat especial de l’ONU per al canvi climàtic i expresident de Xile.
Així, la jornada “Wineries for Climate Protection” reuneix a Barcelona empreses vinícoles d’àmbit mundial per intercanviar les millors pràctiques que s’han implantat en els cellers per reduir les emissions de CO2.
Un dia abans, ahir dijous, en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, va tenir lloc la signatura de l’anomenada Declaració de Barcelona, un protocol de compromís de lluita per part del sector vitivinícola contra el canvi climàtic.
Es tracta d’un manifest d’intencions a nivell internacional, signat per empreses, associacions, entitats i personalitats que tenen una vinculació amb el sector vitivinícola. A partir d’aquesta primera declaració, la ciutat comtal abanderarà un moviment mundial de gran transcendència social, econòmica i mediambiental.
La jornada “Wineries for Climate Protection” és una iniciativa del sector productor i elaborador català, amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi, el saló internacional Alimentaria, la Fundació per a la Protecció de les Vinyes, el Medi Ambient i els Consumidors (VIMAC) i la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN).
“Wineries for Climate Protection” neix amb vocació global, per la qual cosa cada dos anys una zona vitivinícola del món (Califòrnia, Bordeus, Xile, Toscana…) agafarà el relleu i a cada ciutat on se celebri es ratificarà la Declaració de Barcelona.
Durant la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha dit que s’ha de lloar aquesta iniciativa, que demostra que el sector vitivinícola vol ser responsable davant de la situació del canvi climàtic. Uns productors i elaboradors que, a Catalunya, segons el conseller, sempre han tingut una especial cura del medi ambient, la qual cosa mostra el respecte envers els valors tradicionals de l’agricultura catalana. En aquest sentit, ha volgut recordar les garanties de traçabilitat i qualitat dels vins i caves catalans, en un moment de crisi de credibilitat.
Pelegrí ha valorat especialment que “Wineries for Climate Protection” sigui una idea dels sector productor i elaborador de Catalunya, amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi, Alimentaria, FIVIN i VIMAC.
El conseller ha afegit que la iniciativa de la Declaració de Barcelona i de la jornada d’avui permetrà atorgar un valor afegit als productes de sector vitivinícola, ja que es dóna resposta a les demandes de més sostenibilitat i protecció ambiental, amb la qual cosa es podrà tenir una millor promoció en els mercats internacionals gràcies a una major competitivitat.
Pelegrí ha manifestat també que el suport de la Generalitat a “Wineries for Climate Protection” s’ha d’emmarcar en la dieta mediterrània, patrimoni de la humanitat, en la promoció de la qual Catalunya vol ser un referent, perquè es tracta d’una alimentació sana i de qualitat.
Pelegrí ha afirmat, finalment, que gràcies a aquesta iniciativa, la ciutat de Barcelona s’ha convertit en centre d’atenció mundial, pel seu compromís de lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient, a través del sector vitivinícola, i que es tracta d’una aposta de futur de la qual es beneficiaran diverses generacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada