dijous, 30 de juny del 2011

Els restaurants de Madrid i Barcelona que millor experiència de vi ofereixen


Todovino.com, especialista en la selecció, recomanació i venda a distància de vi, i 11870.com, la pàgina web de recomanacions de negocis i restaurants més important d'Espanya, han seleccionat i premiat als restaurants de Madrid i Barcelona que millor experiència de vi ofereixen el 2011. A la següent pàgina podeu consultar el llistat complet de restaurants: http://apuntesdevino.todovino.com/mejor-experiencia-restaurantes-vino-mad-bcn-todovino-11870
 

Per elaborar la selecció d'aquesta primera edició dels premis s'ha tingut en compte un qüestionari emplenat pels restaurants, l'experiència en els restaurants de l'equip de tast de Todovino.com i els comentaris sobre vi dels usuaris de 11870.com.

S'ha valorat de cada restaurant:


+ El celler: nombre de referències, denominacions d'origen i països.
+ La carta: disseny, informació del vi, renovació de la mateixa i idiomes.
+ El servei: relació qualitat-preu, disponibilitat de sommelier, vinoteca condicionada, copes especials, oferta de vi per copes i servei i preu de pela.


Cada un dels restaurants seleccionats rebrà un distintiu que podrà exhibir en un lloc visible (fins i tot en la pròpia carta de vins) per ser fàcilment reconegut.
 

Entre els restaurants elegits es troben diversos perfils: restaurants de primera categoria que ofereixen un servei de vi ressenyable com Sant Celoni, La Terrassa del Casino o Drolma; restaurants especialitzats en vi com El Cinquè Vi, Vadebaco o Montvinic, i descobriments com Taberna Arzábal, Onofre o Roig Robí. A més, un alt percentatge de la selecció coincideix amb alguns dels millors restaurants d'Espanya el 2011 seleccionats recentment pels usuaris de 11.870.
Segons Gonzalo Verdera, conseller delegat de Todovino.com: "Hem volgut destacar aquells locals que donen una importància especial al servei del vi i que fan que el client, sigui expert o aficionat, gaudi i descobreixi, que a més és l'objectiu de Todovino. com des que es va fundar fa deu anys ".
Per Roberto Heredia, conseller delegat de 11870.com, "El món de la gastronomia i del vi és sens dubte una de les grans àrees d'interès dels nostres usuaris, i hem volgut reflectir aquest sentiment lliurant aquests distintius dins el marc dels premis a els millors restaurants i negocis que lliurem anualment. Comptar per això amb un aliat d'excepció com Todovino.com és tot un honor per a nosaltres ".
Aquesta col.laboració s'uneix a altres iniciatives conjuntes, com la recent creació del perfil de Todovino.com a 11870, on s'han inclòs dades i informació de més de 800 cellers a tot Espanya, les seleccionades per a la Guia Todovino.

Neixen els entrepans de vi


Qui ho deia que tot estava inventat en el món del vi? La història que ara us explicaré, que està farcida d'il·lusió i d'imaginació, la protagonitzen tres emprenedores amb moltes ganes, una qualitat que bé faria bé d'estendre's com una taca d'oli pel Penedès. Jo ja em moro de ganes de tastar aquests entrepans.

Tot va començar com un joc: Tres amigues vilafranquines participaven personalment en diferents esdeveniments de les festes patronals, de música o fires de vi de la seva ciutat, fins que un dia van decidir que aportarien una mica més al món del vi sense ser pròpiament vi. Davant la manca d'una alternativa gastronòmica relacionada amb el món del vi, van posar cadascuna 1.000 € i amb aquest mínim capital van fundar la micro-empresa de "entrePANSdeVI" un concepte diferent de gaudir del vi.
"EntrePANSdeVI" ofereix una selecció d'entrepans elaborats amb pa de vi. La seva fórmula és simple i senzilla: Aigua, sal, llevat, farina i vi. Es van fer diverses proves i en principi a la massa mare del pa es va afegir, es va complementar la fórmula, amb un 10% de vi 100% xarel·lo de la DO Penedès però com també el Penedès té varietats molt aromàtiques com la parellada o la macabeu, es va fer un tast del cupatge de les tres varietats i es va aconseguir que visualment el pa no canviï però organolèpticament té aquest toc especial del Penedès.
Aquest cap de setmana es fa la presentació oficial d'aquest producte amb tres propostes diferents: Botifarra blanca, Fuet i Pernil de Jabugo al CAIXAPENEDESVIJAZZ de Vilafranca del Penedès, amb un preu mitjà per cada producte de 4 € (IVA inclòs).
La projecció és arribar a tenir una gamma de 10 propostes diferents de "entrePANSdeVI" i estar presents en totes les Festes populars de Vilafranca del Penedès. Per ara només té tres empleats fixos i dos en funció del volum del treball. Les tres protagonistes d'aquests innovadors bocates són les de la fotografia que acompanya aquest post.
 





Crit al cel de les cooperatives


Les cooperatives catalanes han alçat avui la seva veu per fer pública la seva preocupació per les retallades de la PAC. No hi ha dubte que el sector agroalimentari és estratègic i que cal ser molt sensible a les conseqüències que poden provocar les retalñlades. També és igualment cert que les cooperatives han de continuar transformant-se per ser més eficients i solvents. Sempre dependre dels ajuts públics no és jun bon camí. A continuació us adjunto el comunicat de la FCAC. Espero els vostres comentaris.

FCAC lamenta les retallades en la PAC


La Política Agrària Comuna manté el mateix pressupost de la UE-15 que per als 27 estats membres actuals, a molts dels quals l'agricultura té un paper fonamental en termes de PIB i d'ocupació


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), en la mateixa línia que l’organització estatal Cooperatives Agro-Alimentàries, pot entendre l'austeritat dels pressupostos 2014-2020 en el marc d'una crisi econòmica com l'actual, però lamenta que la Política Agrària Comuna (PAC) hagi pagat gairebé en exclusiva les retallades. La UE necessita -avui més que mai- una PAC forta, que permeti atendre el creixement de la demanda mundial d'aliments dinamitzant l'activitat productiva europea i evitant la vulnerabilitat que comportaria una excessiva dependència dels mercats internacionals de matèries primeres agràries. La Comissió Europea ha presentat la seva proposta pressupostària amb una reducció total del pressupost a l'1% del PIB de la UE, enfront del 1,05% actual en crèdits de compromisos. Quant a la PAC, el seu pes segueix disminuint en el pressupost, i passa d'un 40 a un 36%, en detreure de les partides agrícoles mesures com un fons especial per a la crisi del sector agrícola i un altre de compensació per la globalització dels mercats.

Per a les cooperatives, la Comissió, el Consell i el Parlament europeus han de tenir en compte que, a més d'un pressupost, és precís articular instruments que permetin assolir els objectius de competitivitat, sostenibilitat mediambiental i cohesió social de les zones rurals.

En els últims anys, la renda dels agricultors s'ha reduït de manera considerable a molts sectors. En conseqüència, per defensar la renda de la producció en un context comercial cada vegada més globalitzat i competitiu són necessàries reformes estructurals, que permetin millorar la posició dels productors en la cadena de valor a través d'instruments que incentivin la concentració de l'oferta, i comptar amb instruments de gestió de mercats per pal·liar els efectes de la volatilitat dels preus.

Les cooperatives reclamen al Consell i el Parlament europeus que iniciïn una discussió objectiva i seriosa sobre els reptes de la UE, i el paper que, en els pròxims anys, ha de tenir la PAC, que en definitiva és l'única política completament comunitària que s'ocupa de un sector estratègic com és la producció d'aliments i la gestió mediambiental de la major part del territori comunitari. La UE serà menys Europa si el debat sobre les properes perspectives financeres es converteix en una guerra fratricida entre estats membres que impedeixin afrontar amb realisme i responsabilitat els durs reptes a què s'enfronta la nostra societat.

Un Rovellats de col·lecció, avui a La Vanguardia


Un Rovellats de col·lecció


Compensant la corpulència de la xarel·lo (58%) amb la finor de la parellada (42%), Rovellats ha volgut retre homenatge als orígens d'aquesta marca del Penedès fundada en els anys 20 del segle passat amb un cava extra brut amb 4 anys de criança. Hedonista, cremós i amb carbònic ben integrat és el Rovellats Col·lecció del 2006, del qual s'han elaborat 6500 ampolles que s'ofereixen a 25 euros. Les seves plaques reprodueixen cartells originals modernistes propietat de la marca. R. Francàs

Demà arrenca el Vijazz

Demà divendres arrenca el Vijazz de Vilafranca del Penedès. El segúent és el programa de la primera jornada:


Concert de KYLE EASTWOOD BAND (23h, plaça Jaume I, Vilafranca del Penedès). Gratuït, a l'aire lliure

Kyle Eastwood, fill de Clint Eastwood és actualment un músic universalment respectat i capdavanter per dret propi. Un virtuós en el baix elèctric i en el contrabaix, així com un compositor de gran talent i que ocupa un lloc destacat en l’avanguarda de l’escena contemporània, havent optat per submergir-se en la música que estima. Al Caixa Penedès Vijazz ens presentarà el seu nou àlbum “Songs from the Chateau”, llançat a l’abril de 2011, en el que capta els sons i l’energia que el caracteritzen.

Kyle Eastwood: Contrabaix, Jim Rotondi, Trompeta, Graeme Blevins: Saxo, Martyn Kaine: Bateria, Andrew McCormack: Piano. 
 
Concert de LLIBERT FORTUNY & PERICO SAMBEAT QUINTET (21h, plaça Jaume I, Vilafranca del Penedès). Gratuït, a l'aire lliure

Un circ sense lleons va ser l’àlbum debut d’en Llibert Fortuny, un disc gravat el 2004, però que va començar a tocar el 2001. Gairebé deu anys després el tornem a tenir al Caixa Penedès Vijazz, amb un concert exclusiu, que segurament costarà d’oblidar.
La gran relació entre Llibert Fortuny i Perico Sambeat, fa que la complicitat sigui màxima. Grans músics de casa nostra, tots cinc tenen una energia enorme i una manera d’entendre la música amb una sola direcció.

Llibert Fortuny: Saxo Tenor, Perico Sambeat: Saxo Alt, Marc Miralta: Bateria, Albert Bover: Piano, Marko Lohikari: Contrabaix


Apertura Fira de vins i caves del Penedès del Caixa Penedès Vijazz 2011 (Rambla Nostra Senyora, Vilafranca del Penedès)


Una de les Fires de vi i cava més importants de Catalunya
tant pel que fa al nombre d'expositors i de referències per tastar, 
com a la qualitat dels mateixos.  45 cellers del Penedès posaran 
a l'abast dels assistents més de 300 degustacions de vins i cava.

El sofre i la malura

Hi ha productes sistèmics que poden ser més eficaços però ofereixen més perillositat que el sofre, el tractament més tradicional per lluitar contra l'oïdi (la malura o cendrosa). Els pagesos més experimentats consideren que és millor tractar amb sofre en pols millor que mullat, ja que arriba més, és més eficaç. De fet, a la viticultura ecològica l'únic producte que es permet utilitzar és el sofre. Cal anar en compte, però, de no utilitzar-lo amb excès (pot passar al vi) i de fer els tractaments en els moments adequats per no cremar la planta. Com es recull a la Viquipèdia, l'oïdi està causat per moltes espècies diferents de fongs de l'ordre Erysiphales. És una de les malaties més fàcils de detectar ja que fa taques blanques a les fulles i les tiges i aquestes acaben per ser recobertes pel fong. Les fulles de sota són les més afectades però l'oïdi pot aparéixer a qualsevol part de la planta. Quan la malaltia progressa les taques es fan més grosses i denses i es forma un gran nombre d'espores asexuals que estenen l'oïdi per tota la planta. La malura de la vinya és un fong present a totes les comarques vitícoles de Catalunya, amb diferent incidència en funció de les condicions microclimàtiques de cada zona i de la sensibilitat varietal. Enguany hi ha hagut importants focus a zones com el Penedès o el Priorat. La fotografia que acompanya aquest post és de l''interessant blog http://malaltiesiplaguesdelavinya.blogspot.com .

El Departament d'Agricultura organitza una jornada tècnica sobre la millora dels tractaments fitosanitaris amb empolsadors en vinya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (Centre de Mecanització Agrària i l'Oficina Comarcal de l'Urgell), juntament amb l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Verdú, Guimerà i El Tallat, va organitzar el passat dimarts, 28 de juny, a Verdú, una Jornada Tècnica / Demostració de camp sobre la Millora dels tractaments fitosanitaris amb empolsadors en vinya, tècnica d’aplicació molt arrelada encara a les nostres contrades.
           
Més de 40 viticultors van assistir a aquesta jornada, en el decurs de la qual es va destacar la baixa perillositat del sofre i la seva eficàcia per al control de l’oïdi a la vinya, es van presentar les diferents alternatives d’aplicació: sofre en pols o mullable, i es va tractar de forma pràctica i teòrica les claus per a la realització correcta d’un tractament per empolsament, incidint especialment en la regulació dels equips, el control de les dosis, i les condicions més idònies per a dur-lo a terme.

dimecres, 29 de juny del 2011

Vijazz continua escalfant motors


Per tercer any consecutiu, l’Acadèmia Tastavins Penedès, amb la col·laboració de l’empresa Maquinaria Moderna, recrearà dins la Capella de Sant Joan el “Celler” del Caixa Penedès Vijazz.  El Celler és una exposició on els visitants podran fer-se una idea del procés d’elaboració del vi, amb una recreació amb maquinària actual, de tot el procés que es segueix per elaborar un vi (des de la verema fins l’etiquetat). El Celler del Caixa Penedès Vijazz es pot visitar des d'avui dimecres i fins el diumenge 10 de juliol, en el següent horari: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h, dissabte i diumenge de 12 a 14 i de 18 a 22h. L’entrada és gratuïta.
D'altra banda, també en el marc del Caixa Penedès Vijazz, l’organització ha convocat la primera concentració de cotxes clàssics del Caixa Penedès Vijazz per el diumenge 3 de juliol a la rambla de Sant Francesc. Aquesta trobada començarà amb la concentració i exposició de vehicles clàssics i youngtimers (vehicles amb un mínim de 25 anys). Des de les 10 del matí i fins a les 13:00h els visitants podran admirar autèntics clàssics, que posteriorment recorreran el primer circuit de carreres de l’estat espanyol on es va disputar el Gran Premi d’Espanya d’automobilisme organitzat per la Penya Rhin, i que recorre les poblacions de Vilafranca-La Munia-La Ràpita-Vilafranca. S’espera la presència de més de 30 cotxes singulars, tant esportius com elegants en un acte que preten acostar als amants de l’automobilisme al Penedès.

Control i traçabilitat


El control i la traçabilitat són fonamentals per tal d'assegurar la rigurositat, prestigi i futur del vi català. No és admissible que al Penedès hagi arribat moscatell de Xest que ha acabat emparant la DO Penedès. Tampoc és lògic que a la DO Cava arribin grans quantitats de raïm o vi de la Terra Alta, una comarca no emparada per aquesta DO. Les irregularitats venen de lluny i es continuen produint. També sovintegen els vins amb varietats no autoritzades. Cal posar fil a l'agulla si es vol gaudir algun dia de prestigi. Avui el DAR ha enviat una nota de premsa (un nou clam al desert?):

El Departament d'Agricultura publica la regulació del control de la producció de la campanya 2011-2012 amb la tarja vitícola
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Ordre que regula el control de la producció vitícola mitjançant la targeta vitícola.
Atesa la complexitat del territori de Catalunya en què poden conviure diferents denominacions d’origen protegides que se sobreposen geogràficament, una de les finalitats de la targeta vitícola és garantir la traçabilitat i la millora del control de les entregues de raïm als cellers, de manera que permet realitzar el control de l’origen del raïm fins a l’embotellament, per així assegurar la traçabilitat i la qualitat de la producció de les vinyes de Catalunya, i el destí a cellers i plantes embotelladores. L’any 2003 es va crear el Registre vitivinícola de Catalunya per tal de controlar el potencial de producció vitivinícola de Catalunya, a més de disposar, de forma permanent i actualitzada, de tota la informació necessària per a la simplificació de les gestions i les consultes que han de realitzar els viticultors i els operadors del sector vitivinícola amb el Departament i els consells reguladors, a més de servir d’informació general a efectes estadístics.
L’any 2007 s’incorporava la targeta vitícola única per regular el control de la producció vitícola amb la finalitat de conèixer la producció màxima de raïm apte per ser emprat com a vi, per a cada persona viticultora, així com assegurar la traçabilitat, millorar el control de les entregues de raïm als cellers, i facilitar la qualificació pels consells reguladors. El sistema de control de les entregues de raïm mitjançant la targeta vitícola ha permès conèixer en les darreres campanyes de forma actualitzada les entregues de raïm als cellers, i és l’eina bàsica per a tot el procés posterior de qualificació portat a terme pels consells reguladors de les denominacions d’origen, però es considera necessari donar més implicació als cellers elaboradors que actuen en la recollida de les entregues de raïm de les persones viticultores.
Val a dir que en l’elaboració d’aquesta Ordre s’ha tingut en compte les propostes del sector vitícola de Catalunya representat a la mesa sectorial de la vinya i el vi, que és aplicable a totes les persones físiques o jurídiques titulars de parcel·les vitícoles, i a tots els titulars de cellers inscrits al Registre vitivinícola de Catalunya, i que l’ús de la targeta vitícola és obligatori per a totes les persones físiques o jurídiques titulars de parcel·les vitícoles en producció, per a fer les entregues de raïm als cellers elaboradors amb seu a Catalunya.
La targeta vitícola es lliura a tots els viticultors, relaciona la persona viticultora amb el potencial de producció vitícola que cada titular té associat, d’acord amb la superfície inscrita en el Registre vitivinícola de Catalunya, tenint en consideració el percentatge de cotitularitat de cada parcel·la, i les varietats d’acord amb l’article 8 del Decret 264/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regula el Registre vitivinícola de Catalunya, així com els rendiments màxims autoritzats per varietat i l’adscripció als consells reguladors de les denominacions d’origen protegides que correspongui en el seu cas.
La producció màxima autoritzada està condicionada pel rendiment màxim autoritzat pel consell o consells reguladors de la DO de la zona de producció de cada parcel·la vitícola; i en cas de coexistència de diferents DO, el rendiment màxim per varietat i hectàrea serà el que correspon a la norma més estricta de les considerades per les DO que se sobreposin.
D'altra banda, el Departament posarà a disposició dels cellers, mitjançant el seu web, el programari per permetre recollir les pesades de raïm tenint coneixement del saldo productiu del viticultor en el moment de realitzar la pesada, i els cellers han d’incorporar al Registre vitivinícola de Catalunya les pesades de raïm que realitzin. L'esmentat programari incorpora les dades automàticament al Registre vitivinícola de Catalunya. La data d’incorporació de les entregues de raïm a aquest Registre marca el moment de descomptar la producció del saldo inicial de la persona viticultora. Així, l’anotació de saldo negatiu de la persona viticultora marca l’inici de l’excedent de producció.
Abans del 20 de juny de cada campanya, els consells reguladors de les denominacions d’origen hauran d’actualitzar les dades del Registre vitivinícola de Catalunya corresponents a rendiments màxims per varietat i hectàrea, i relacions de persones viticultores i de cellers elaboradors inscrits a la DO. Les persones viticultores que no hagin lliurat el raïm als cellers elaboradors resten obligats a la presentació de la declaració de collita en suport paper.
Val a dir que estan obligats a presentar la declaració de collita totes les persones físiques o jurídiques, o les seves agrupacions, que produeixin raïm, amb excepció dels viticultors que destinin la seva producció total al consum en estat natural, a la pansificació o a la transformació directa en suc de raïm; o bé que la seva explotació tingui menys de 10 àrees de vinya i no comercialitzin la collita. Amb la publicació de l'Ordre a partir de la verema 2011 queden exclosos de l’obligació de presentar la declaració de collita totes les persones físiques o jurídiques o les seves agrupacions que produeixin raïm i lliurin la totalitat de la seva producció als cellers de l’àmbit territorial de Catalunya i que les entregues de raïm siguin incorporades pels cellers mitjançant la targeta vitícola a l’aplicació informàtica del Registre vitivinícola de Catalunya.

Vins de l'enllaç monegasc



Ja ha transcendit que l'enllaç monegasc entre el príncep Albert i l'exnedadora sud-africana Charlene Wittstock comptarà amb un vi espanyol. Es tracta d'un vi negre de Lanzarote: 24 ampolles del criança 2007 de Bodegas Stratvs. Un cop casats, els nuvis oferiran un sopar, que anirà a càrrec del famós xef Alain Ducasse i que s'elaborarà amb productes de l'hort del sobirà que es recolliran el mateix dia. El sopar es regarà amb algun dels millors vins francesos i amb el xampany d'Épernay Perrier Jouët, que ha preparat una edició limitada per al casament.

dimarts, 28 de juny del 2011

Convocat el VII Premi Periodístic ‘El Cava’





El Consell Regulador del Cava convoca el VII Premi Periodístic ‘El Cava’ per premiar els treballs periodístics apareguts en premsa, ràdio i televisió que divulguin la cultura del Cava i potenciïn el seu prestigi.

El Consell Regulador del Cava inicia la seva setena edició animant els professionals dels mitjans de comunicació a participar. Aquest guardó premiarà els treballs realitzats en lletra escrita, veu o imatge que hagin ajudat a la difusió de les bondats del cava i del sector que l’elabora. El Premi Periodístic estarà dotat de 12.000 € per a cada una de les tres categories.
Segons el Consell Regulador, "la importància d’aquest premi ha augmentat any rere any gràcies a la qualitat dels treballs i el prestigi dels membres del jurat, que avalen la transparència i qualitat del premi". En la passada edició, el jurat va estat format per les periodistes Rosa Mª Calaf i Pilar Cernuda, l’actor Arturo Fernández i els escriptors Antonio Gala i Joaquín Leguina.
El Premi Periodístic ‘El cava’ és un reconeixement públic a la labor divulgativa que exerceixen els mitjans de comunicació i que ha influït positivament en el reconeixement d’aquest vi escumós de fama internacional. 

Bases VII Premi Periodístic ‘El Cava’

Podran optar al VII Premi Periodístic ‘El Cava’ aquells treballs publicats en qualsevol mitjà de comunicació durant el període comprés entre febrer del 2010 i gener del 2012.
Categoria Premsa.- Qualsevol mitjà escrit o digital. Els treballs hauran d’anar signats amb el nom de l’autor. En el cas d’haver estat publicats amb pseudònim o sense signatura, el director del mitjà haurà de certificar el nom de l’autor. A més, s’hauran d’entregar dues còpies de l’article publicat especificant les dades complertes del concursant, títol i data de publicació.
Categoria Ràdio i Televisió.- Programes o espais de ràdio o televisió. S’haurà d’entregar una sola còpia tal i com va ser emès, juntament amb el certificat del director de la cadena o emissora en el que s’acrediti el títol, la data i hora d’emissió.
Els treballs corresponents a periodisme digital de premsa o televisió, hauran de certificar la data de publicació.
Els periodistes que vulguin participar hauran d’entregar els seus treballs abans del 29 de febrer de 2012 en les oficines del Consell Regulador del Cava (Av. Tarragona, nº 24. 08072 Vilafranca del Penedès. Barcelona).
Els premis es fallaran abans del dia 30 de maig del 2012 per votació d’un jurat assistit en les seves deliberacions per un secretari amb veu però sense vot. L’entrega de premis es realitzarà en un acte celebrat a l’efecte.

César Cánovas al Penedès

Ahir dilluns a la tarda l’Associació de Sommeliers del Penedès i el Garraf, que presideix Jordi Raventós, va organitzar a Vilafranca del Penedès, en el marc de Vijazz, un interessant tast gratuït de grans vins emparats per la DO Penedès maridats amb música de jazz escollida especialment per a l’ocasió. El tast el va dirigir el prestigiós sumiller de Monvínic César Cánovas. S’hi va tastar l’escumós de Colet del 2007 en col·laboració amb l’Equipo Navazos (de qui Cánovas va elogiar el concepte d'haver voilgut anar més enllà del Penedès), el Can Credo 09 de Recaredo (un vi que el sumiller de Monvínic destaca per ser el xarel·lo més nu de tots, el més autèntic, i pel seu greix, textura i suavitat en boca),  el portentós Nun Vinya dels Taus d'Enric Soler del 2009, el Xarel·lo Pairal 2007 de Can Ràfols dels Caus (que va qualificar com a contemporani tot i estar arrelat a la tradició), el fantàstic Gran Reserva de 1994 de Jean León en ampolla magnum (85% de cabernet sauvignon i la resta de cabernet franc que demostra que els penedès poden tenir un brillant potencial d'envelliment), el Finca  Camps de Jané Ventura del 2005 (un sumoll amb un taní molt persistent i secant), el sumoll Collita Roja de Pardas 2008 (que inclou un 20% de marcelan) i l’interessant però escàs dolç de sumoll Advent d’Heretat Mont-rubí (que presenta notes de figues i mel). Aquest tast va ser tot un èxit de participació. Només es va cometre algun error pel que fa a la temperatura de servei d'algun vi, i, posats a buscar els tres peus al gat, jo també hauria proposat un ordre diferent dels productes seleccionats.


La cinquena edició del Caixa Penedès Vijazz arrenca motors oficialment, després d'algun acte durant la setmana, aquest divendres i estarà en marxa fins a diumenge a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’un "espectacular maridatge entre els millors vins i caves del Penedès i un festival internacional de jazz". Té com a eixos principals una gran fira de vins, on 47 cellers del Penedès donaran a tastar els seus vins i caves, i un festival de jazz, que compta amb la participació de figures internacionals i nacionals d’aquest gènere. La fira de vins està ubicada a la rambla de Nostra Senyora de Vilafranca. Hi són presents 47 cellers del Penedès, amb més de 300 referències diferents que es podran degustar en la que s’ha convertit en una de les fires més importants per als amants del vi.  La fira es complementa amb un amplíssim programa d’activitats al voltant del vi i el cava, que inclou visites a cellers, maridatges, tastos de vins i visites culturals. Pel que fa al festival de jazz, presenta un cartell espectacular amb figures de renom internacional com Branford Marsalis, Randy Brecker, Bill Evans, Medeski, Martin&Wood, Towerof Power, Terence Blanchard o LLibert Fortuny, entre d’altres. Els concerts es repartiran entre dos escenaris, el principal a la Plaça Jaume I, i el segon a la Rambla de Sant Francesc.

A continuació us adjunto la nota de premsa de l'organització:

Més de 120 persones participen a la 2a Jornada per Sommeliers del Caixa Penedès Vijazz

Repetint el format de l'edició 2010, el dilluns 27 de juny, s'ha dut a terme una jornada professional per sommeliers, amb la que es donava així per iniciada les activitats del Caixa Penedès Vijazz 2011.

Enguany en el Showroom, els assistents van poder descobrir els vins de més de 30 cellers dels presents al Caixa Penedès Vijazz 2011, presentant directament per part dels elaboradors, que els van poder explicar les particularitats de cada un dels seus productes.

En quant al tast magistral, que enguany va comptar amb la direcció del prestigiós sommelier César Cànovas de Monvínic, va permetre tastar els diferents vins, maridats amb la peça de jazz més adient a les seves característiques.

Els vins tastats van ser Colet Navazos, Can Credo Xarel.lo, Xarel.lo Pairal de Can Ràfols dels Caus, Nun Vinya dels Taus, Jean Leon Cabernet Sauvignon Reserva, Collita Roja de Pardas, Advent Sumoll d'Heretat Mont Rubí i Finca els Camps de Jané Ventura.

Domus Pensi, a La Vanguardia

Aquest dimarts publico a La Vanguardia, a la secció d'Economia, el destacat guardó que ha rebut un interessant vi negre de celler petit de la Terra Alta:

Domus Pensi de la Terra Alta, Best Red a Brussel·les

Domus Pensi 2006, un negre de la Terra Alta del celler Altavins Viticultors, ha obtingut el guardó Best Wine / Spirit Trophy en el Concurs Mundial de Brussel·les, en què han participat 7.386 vins de 49 països de tot el món. Només sis vins han aconseguit aquest guardó, entre ells el també espanyol Nèctar PX de González Byass. Domus Pensi 2006 ha obtingut la gran Medalla d'Or i la màxima puntuació en la categoria de negres. S'elabora amb les varietats cabernet sauvignon, garnatxa, syrah, ull de llebre i merlot. El gerent d'aquest celler de Batea, Joan Arrufí, destaca la importància del guardó "per un celler petit d'una comarca i una DO no gaire conegudes". R. Francàs


dilluns, 27 de juny del 2011

Fran Rivera i Laura Ponte, amb el cava rosat





El Consell Regulador del Cava no deixa de poromocionar el cava a una plaça difícil, la de Madrid. Ara ha promogut novament el cava rosat com aperitiu a la terrassa de l'hotel Villa Magna, amb dos 'famosos': Fran Rivera i Laura Ponte. Creieu que al cava li cal més glamour? A continuació us adjunto la nota de premsa del Consell Regulador del Cava:


La model Laura Ponte i el torero Francisco Rivera van assistir ahir a la nit a la Festa del Cava Rosat, que cada estiu organitza el Consell Regulador del Cava a la terrassa de l'hotel Villa Magna de Madrid. Els dos solters van brindar junts per rebre l'estiu i van confessar la seva passió per una beguda com el cava rosat, el que van qualificar d'ideal per passar les caloroses nits d'estiu. "Una copeta freda de cava amb els amics sempre cau bé", va afirmar el destre madrileny.


   Fran Rivera, que va reconèixer trobar-se molt centrat en la temporada taurina, es va  mostrar encantat amb la participació del seu germà Kiko en el programa de televisió 'Supervivientes'. "Hi ha posat molt de valor i art, i la veritat és que sóc fan seu cent per cent", va precisar el torero.
   Respecte a la situació del seu company de professió José Ortega Cano, Fran Rivera es va mostrar preocupat i pendent dels esdeveniments. "És una barbaritat el que estan fent amb ell", va manifestar el més gran dels germans Rivera, i va aprofitar l'ocasió per brindar "pel mestre", per què sent un gran afecte.
   Fran Rivera també va parlar de la sèrie de televisió que prepara Telecinco sobre la vida de la seva mare, Carmina Ordóñez, ja que, segons va explicar, cap responsable de la cadena s'ha posat en contacte amb ell. "Em preocupa que no s'expliqui la veritat", va declarar. "Si es té en compte la veritat, aquesta és la que és, però em preocupa que no s'expliqui la veritat, com va passar en la sèrie del meu pare", va precisar. "És igual si una cosa és bona o dolenta. Si el que s'explica és mentida, és dolenta", va afegir el destre.
   Respecte a la seva suposada relació amb la jove extremenya María Parejo, Fran Rivera no va voler fer-ne declaracions i va subratllar que la feina dels periodistes no és fer invencions, sinó explicar fets.
   Per la seva banda, la model Laura Ponte, que repeteix per tercera vegada com a madrina de la Festiva del Cava, va explicar que aquest estiu espera desconnectar de tot excepte de les persones que estima. "Sempre s'ha d'esperar poc de les vacances" -va afegir-, "així gaudeixes molt més".
   Laura Ponte es va referir també al judici que comença avui contra el dissenyador de moda John Galliano, a qui va definir com "una mica especial i excèntric". Segons ella, les declaracions del dissenyador han tingut molta transcendència per un personatge públic. "Va ser molt incorrecte, però hi ha gent que ha fet declaracions molt pitjors i han passat completament inadvertides", va precisar la model gallega.
   En relació amb una possible relació seva amb Mario Conde Jr., amb qui s'ha vist recentment celebrant el seu aniversari, Laura Ponte va puntualitzar que es tracta d'una relació d'amistat. "Hi ha una bona relació, molt bona", va afegir la model, que va afirmar que es troba totalment entregada a la seva faceta com a dissenyadora de joies. "Encara estem establint l'empresa i segueixo fent coses relacionades amb la moda, però el dia que pugui deixar-ho, ho faré", va concloure Laura Ponte.
   La vetllada, que va tenir com a objectiu donar a conèixer les qualitats del cava rosat com a acompanyant ideal per refrescar les festes i trobades d'aquest estiu, va disposar de la presència de nombroses personalitats de la societat madrilenya i del món del cor.

La cervesa no engreixa tan com es creu i és saludable?



Sovint es publiquen estudis científics que aplaudeixen el consum moderat de vi donades les seves bondats pel que fa al sistema cardiovascular. Darrerament, però, també es llegeixen les bondats que tindria un consum moderat de cervesa (de dues ca tres al dia en homes i d'una a dues en dones, ja que hi ha diferències de metaboilització de l'alcohol entre els dos sexes). Hi ha creences, però, que no es corresponen amb la realitat, com la que apunta al fet que les cerveses sense alcohol no engreixen. De fet, les calories proporcionades per una beguda depenen dels sucres que contingui i de la graduació alcohòlica. La cervesa sense alcohol calories, però menys que la que conté alcohol.
 D'altra banda, la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat  (SEEO) assegura que en quantitats moderades, la cervesa pot reduir el risc de patir accidents cardiovasculars. L'hàbit de prendre cervesa diàriament i de forma moderada no està contraindicat en el tractament dietètic de les persones que pateixen obesitat. Segons la SEEO, en la mentalitat popular prendre begudes alcohòliques i, en particular de cervesa, s'ha associat amb l'obesitat. En concret, aquesta beguda s'ha vinculat a l'obesitat abdominal, generant-se el típic terme de "panxa cervesera ", que no és exclusiu de la nostra cultura, sinó que també apareix en altres llengües amb la expressió anglesa beer belly. No obstant això, la relació alcohol-obesitat no està unànimement demostrada en la literatura mèdica, amb resultats dispars entre els diferents estudis. En el cas concret de la cervesa, existeixen escassos treballs sobre els efectes d'un consum moderat i l'obesitat. un estudi txec sobre la relació del consum moderat de cervesa i l'índex de massa corporal (IMC) o la circumferència de la cintura (CC) amb prou feines va trobar una feble associació. Un altre estudi madrileny d'intervenció abans i després d'un període de consum de cervesa tampoc va trobar relació de la ingesta moderada amb modificacions en el IMC o la CC. Cal tenir en compte que l'increment del aportació calòrica que es pugui observar en els consumidors de cervesa no és tant per la presa de cervesa en si com pels acompanyants.

diumenge, 26 de juny del 2011

Principia Mathematica, a La Vanguardia



Aquest divendres he publicat a La Vanguardia una columna d'un dels vins blancs del Penedès més interessants:

Amor en la copa


RAMON FRANCÀS
Barcelona

Tras su célebre Plou i fa sol del macizo del Garraf, la joven pareja de bodegueros y viticultores formada por la vilafranquesa Irene Alemany y por el francés de la Bretaña Laurent Corrio han sorprendido con un segundo blanco. Se trata de Principia Mathematica, también un xarel·lo de gran mineralidad, cuya etiqueta se ilustra con la obra del artista Evru 'Principia Mathematica', la que se creó para ilustrar la última producción discográfica de Àlex Torío. Alemany y Corrio se conocieron y enamoraron estudiando en la Borgoña. Tras finalizar su formación en California, la pareja se estableció en el Penedès para desarrollar el primer gran proyecto de vino de garaje catalán. En 1999 sorprendieron a  propios y a extraños con un soberbio tinto, Sot Lefriec, que ha elevado el nivel de calidad en un Penedès falto de un mayor entusiasmo. Su nuevo xarel·lo, obtenido de una viña con una longevidad de unas tres décadas plantada en Sant Pere Molanta, es realmente interesante. La gran novedad de este vino es que no se ha elaborado bajo los parámetros habituales de un tradicional xarel·lo del Penedès sino como un chardonnay de la Borgoña. En él han aplicado los conocimientos que adquirieron formándose en la Borgoña, ya desde el propio viñedo. Es sedoso, fresco, complejo y con cierta densidad. Traslada al Mediterráneo. Presenta también una muy buena acidez. Dos terceras partes del vino ha sido criado durante 6 meses en barricas nuevas de roble francés de 228 y 700 litros (concretamente de Tronçais, Allier i Nevers) con solo el tostado de formación. En las barricas se procedió a efectuar el bâtonnage en momentos concretos. El resto se ha elaborado en depósitos de acero inoxidable con sus lías finas. Irene Alemany lo define como "un xarel·lo por casualidad" y como "un vino de terroir". Y todo ello con una producción limitada de 3.800 botellas y un PVP de solo 13 euros.

dijous, 23 de juny del 2011

Caviar i vins i caves d'Alella


Ostres! Sí, amb admiració. Aplaudeixo aquesta nova iniciativa per sumar esforços entre un caviar francès i vins i caves catalans (tot i que a casa nostra també tenim caviar de qualitat, com el Nacarii):

Harmonies caviar + vi DO Alella amb vistes al Mediterrani



Des de fa uns dies, el celler Alta Alella Cava Privat i l’empresa Acipenser ofereixen tasts de caviar de l’exclusiva marca francesa Kaspia, maridats amb els vins i caves d’aquest celler de producció ecològica de la DO Alella. Durant les sessions, guiades per l’experta en l’elaboració de caviar i gerent d’Acipenser -distribuïdora de Kaspia- Sònia Galtié, els assistents aprenen a diferenciar les varietats de caviar com el beluga, el baeri o l’oscetra, coneixen els secrets de la pesca i l’elaboració del caviar i gaudeixen del maridatge amb els vins i caves del celler Alta Alella. El tast finalitza amb la degustació de productes com el salmó salvatge, la tarama de cranc o els ous de salmó.
Aquesta sèrie de tasts té lloc al nou centre de recepció de visitants d’Alta Alella. Situat al bell mig de les vinyes i amb el mar Mediterrani al fons, esdevé un marc incomparable per a esdeveniments d’aquestes característiques. Aquells que desitgin prendre’n part, cal que es posin en contacte amb el celler a través del correu enoturisme@altaalella.cat o del telèfon 93 469 37 20.

El misteri de les pedres


Finalment el celler de la Rioja Finca la Emperatriz ha resolt el misteri de l'enviament de còdols de les seves vinyes a la premsa especialitzada. Poc després d'arribar-nos les pedres hem rebut una ampolla del seu Viura Cepas Viejas, un blanc estructurat que diuen que pretén fer descobrir "tota l'expressivitat que pot tenir la varietat macabeu elaborada com a monovarietal". També han aprofitat per donar a conéixer la seva aposta enoturística: conviure amb ells entre vinyes en una original residència. Per conèixer la història íntegra de l'enviament de les pedres podeu llegir aquest post anterior: http://vi-franc.blogspot.com/2011/06/i-si-el-secret-estigues-en-la-terra.html

Solidari, elegant, fresc i cítric



Aquest dijous publico a La Vanguardia, a la secció Vivir, el nou vi de Tomàs Cusiné. És és un blanc amb el nom de la finca del qual procedeix -La Serra- i està elaborat de forma monovarietal amb raïm chardonnay fermentat i criat durant sis mesos en bóta de roure francès de 225 litres. La fusta està ben marcada, especialment en boca, tot i que és fresc i presenta notes de pinya tropical i cítriques amb puntes amb una certa amargor. No hi falta tampoc un bon treball amb les mares. És un vi solidari i elegant (12,5º) del qual només s'han elaborat 538 ampolles.

Tomàs Cusiné es solidaritza amb el Japó

El celler Tomàs Cusiné del Vilosell (DO Costers del Segre) ha distribuït al Japó 500 ampolles d'un vi blanc especial, el chardonnay fermentat en bóta Finca La Serra 2010. Els beneficis es destinaran als damnificats pel terratrèmol i tsunami del passat 11 de març. Les etiquetes de les ampolles solidàries han estat realitzades pel dissenyador Xavier Bas i pel mestre cal·ligrafista nipó Arai Sant. R. Francàs

dimecres, 22 de juny del 2011

Empar Moliner i la 'riojitis'


Avui ens hem llevat llegint la sempre punyent i clara Empar Moliner alo diari Ara. Té més raó que un sant, tot i que comparar no sempre és just. Si bé és cert que Sot Lefriec emociona i sacseja l'ànima, no menys cert és que al barri de l'Estació d'Haro Muga elabora grans vins (i d'altres que no maten). És indiscutible, però, que el fet que es consumeixi poc vi català a Catalunya és una anormalitat al mapa vitivinícola mundial. A continuació us adjunto l'article de l'Empar:

Les agències de notícies ens informen del drama: “El conseller d’Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha negat haver animat un boicot als productes de fora de Catalunya en les seves declaracions a favor del consum de productes de la nostra terra”.
Figura que el conseller va assistir a la Trobada Empresarial del Pirineu i va dir el que diu qualsevol conseller o delegat territorial de qualsevol zona del món: que hem de consumir productes de casa. Per exemple, el vi. Si en Pelegrí ho va dir és perquè és sabut que a Catalunya s’estén la coneguda malaltia de la riojitis , que té uns símptomes clars i letals: l’individu que la pateix pagaria el que fos per un vi de la Rioja (encara que sigui un Marqués del Cascajo), perquè veure una etiqueta de la Rioja li fa assolir l’èxtasi sexual. En canvi, veure una etiqueta del Penedès o del Montsant li fa exclamar la famosa frase: “És molt car”.
A les cartes dels restaurants de Bordeus sobretot hi ha vi de Bordeus. A les dels restaurants d’El Bierzo, sobretot hi ha vi d’El Bierzo. A les dels restaurants de la Rioja sobretot hi ha vi de la Rioja. I a les de Catalunya, també hi ha sobretot vi de la Rioja (del dolent, eh?, tampoc no t’hi trobes Cirsion). Tot això amb les digníssimes excepcions que tots els afeccionats valorem i estimem. A saber. El Celler de l’Àspic, a Falset, el Negrefum, a Vilanova, el Marejol, també a Vilanova, el Rancho El Paso, a la Floresta, El Celler de Ca la Quica, a Puig-Reig, Cal Xim, a Sant Pau d’Ordal, El Cigró d’Or, a Gelida, l’Aligué, a Manresa… llocs, tots aquests, amb uns preus més que raonables per ampolla. N’hi ha que diuen que per una ampolla de vi no paguen més de 20 euros però potser sí que els paguen, i de gust, per una entrada al teatre, per un llibre, per un viatge low cost o per un sopar amb coca-cola. Cadascú fa el que pot. El que és indiscutible és que el vi ha de valdre peles, com els llibres i com el teatre. Perquè hi ha un pagès, perquè hi ha un enòleg, perquè hi ha un sommelier i un fabricant d’ampolles. Per desgràcia, al món del vi hi ha una colla d’esnobs que fan que sembli una afició de rics insuportables. Però també hi ha viatgers que són uns cursis i uns pesats i, en canvi, ningú no discuteix que, malgrat ells, París és increïble.
Considerar que el conseller Pelegrí ha incitat al boicot perquè ha demanat que consumim productes d’aquí, només pot sortir d’un cervell provinent de la Pell de Brau, acostumat a tenir-ho tot. Què figura? Que ara el conseller haurà de demanar disculpes per haver-nos demanat que beguem Sot Lefriec en lloc de Muga? Doncs seria un detall amb els nostres estómacs. De moment, l’home ja ha dit que es posarà en contacte amb el president de la DO Rioja, no fos cas. I què passarà? Que ara patirem el tradicional boicot anual als productes catalans? Potser ni es nota. Pel que sé, Espanya tampoc no és el nostre client principal. Sí que ens compren Rondel Oro. Però el fan servir, exclusivament, per llançar-se’l per damunt quan els toca la Lotería del Niño.



I si el secret estigués en la terra?



Aquesta setmana la premsa especialitzada ha rebut una caixa plena de pedres, plena de còdols. Procedeix de les vinyes de Finca La Emperatriz (DOQ Rioja). Dins la caixa no hi havia res més. Només una enganxina on es pot llegir: ¿Y si el secreto estuviera en la tierra? També s'afegeix: "Siéntela, descubre su magia". No hi ha dubte que la combinació de vinya, clima i varietats és clau. Finca La Emperatriz vol posar l'accent en la composicio de les seves vinyes, corulles de còdols, encara que sigui a través d'una acció sonada de màrqueting. El projecte dels germans Eduardo i Víctor Hernáiz en la DOQ Rioja, com expliquen des d'aquest celler, es basa en el potencial de la seva finca de vinya, situada al nord-est de la Rioja Alta. Amb un espectacular terreny de còdols i sota un microclima d'influència més continental i atlàntica que l'habitual a la zona, els germans Hernáiz tenen identificades una sèrie de peculiaritats per a cadascuna de les parcel que formen la finca. A partir d'aquesta realitat s'estructura la seva gamma de vins, formada, d'una banda, per vins elaborats a partir de raïms procedents d'una sola parcel·la i, d'altra banda, per vins elaborats a partir de l'acoblament de raïms de diferents parcel·les. És realment un terrer molt particular i els seus emergents vins són força interessants.