dimecres, 7 de desembre del 2011

Fórmula magistral, al Vendrell



Divendres passat publicava al Diari del Baix Penedès un article sobre un relativament nou local ple d'encant que aposta pel vi local i pel català. El món del vi necessita més locals com aquest, que siguin capaços d'atraure el públic més jove:

Fórmula magistral

La farmàcia Magriñà reneix com a reeixit gastrobar

RAMON FRANCÀS

Una fórmula magistral és, segons enciclopèdia.cat, una composició medicamentosa, establerta pel metge, en la qual les distintes dosis són establertes a la recepta. Consta de la prescripció, les instruccions de preparació, la signatura del metge i la data. La Viquipèdia apunta que una fórmula magistral és un medicament destinat a un pacient individualitzat, preparat pel farmacèutic o sota la seva supervisió, per tal de complimentar exactament una prescripció mèdica detallada de les substàncies medicamentoses seguint els estrictes criteris de qualitat que exigeix l’elaboració d’un medicament. Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, la fórmula magistral és el medicament preparat pel farmacèutic per a un pacient individualitzat per acomplir una prescripció mèdica. Tradicionalment, els farmacèutics havien elaborat de forma artesanal els medicaments per a tots els pacients de manera individualitzada, fins que va començar a desenvolupar-se a mitjan segle passat la indústria farmacèutica. A partir d’aquell moment, l’aparició de les especialitats farmacèutiques va anar desplaçant a poc a poc les fórmules magistrals.
El que no diu, però, ni l’enciclopèdia.cat, ni la Viquipèdia ni el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, és que la fórmula magistral és també una bona manera per definir la reconversió de la històrica farmàcia Magriñà del Vendrell en una reeixida vinoteca- gastrobar. S’ha passat de curar la clientela amb píndoles i beuratges a fer-ho amb bons vins i variats platets i tapes de qualitat de molt bona presentació. Es noten les ganes d’agradar a la clientela. Es tracta d’una cuina tradicional que vol emocionar sense caure en la tecnoemocionalitat. S’hi fan des d’esmorzars de forquilla i ganivet a dinars (el menú del migdia s’ofereix per 16 euros) i sopars. També s’hi pot anar a fer una tapa o una copa. L’oferta és força suggeridora: carpaccio de gamba vermella amb oli d’all i bitxo, croquetons de ceps  i formatge, cap i pota, manetes de porc amb salsa de bolets i  crustacis, peix del dia, rovellons de botó en escabetx, pernil  ibèric amb pa amb tomàquet, assortiment de formatges catalans, cassoleta de  xistorra al cava, llapis farcit de calamars en la seva tinta, carpaccio de tonyina i wasabi, involtini de llagostí i patata... Posats a buscar els tres peus al gat, només són millorables les copes de vi i cava d’aquest petit però acollidor local, on fins i tot les cortines estan fetes amb taps de vi.
El local ha respectat la façana d’aquest establiment del 1901 i bona part del seu interior. L’antic laboratori de la farmàcia és ara la cuina que governa el xef Rafael Martínez Megías i que té com a sommelier Tomás Cuadrado. Destaca l’aposta decidida pels cellers de la comarca; Jané Ventura, Avgvstvs i Mil·liari tenen un protagonisme indiscutible, tant a la carta de vins com a les parets i portes de la façana d’aquest establiment, amb una molt interessant i nodrida oferta de vins a copes. Fins i tot Judith Roca, una de les filles del soci fundador del celler Avgvstvs Forvm, Joan Roca, ha pintat una obra amb vinyes mirant al mar per decorar el petit menjador d’aquest local amb gran solera situat al carrer Alt, a tocar de la plaça Nova vendrellenca. Els seus responsables diuen que estan enamorats d’aquest tradicional racó del Vendrell d’aire modernista.

Una farmàcia ‘montada ab gran lujo y esplendidesa’

El Setmanari Comarcal del Baix Panadès es feia ressò el 7 de juliol  del 1901 de “l’obertura d’una farmàcia dirigida pel jove farmacèutic D. Joseph Magriñá y Romeu”. S’informa que aquesta ‘botiga’ havia estat “montada ab gran lujo y esplendidesa, no haventshi escatimat res”. També s’informava del nombrós públic que va assistir la jornada inaugural, que va alabar “la esplindesa i bon gust artistich” que va presidir el seu muntatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada