dijous, 29 de desembre del 2011

RuralCat bat el rècord d'usuaris i visites





El DAR ha donat a conéixer aquest matí que el portal RuralCat ha batut el rècord d'usuaris i visites:

El portal d'Internet "RuralCat" ha batut els rècords d'usuaris registrats i de visites el 2011
 
 
Les eines de reg i el nou apartat d’Agrometeorologia han aconseguit molt èxit durant aquest any
 
Es consolida la penetració de “RuralCat” en el sector agroalimentari i el món rural
 
 
El portal agroalimentari i rural d’Internet “RuralCat” (www.ruralcat.net) ha batut rècords aquest any 2011 quant a usuaris i visites, segons les dades provisionals que ja estan disponibles. Així, s’ha arribat als 17.000 usuaris registrats (dades de novembre) i  a les quasi 300.000 visites (dades d’octubre).
 
“RuralCat” és una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) amb l’objectiu d’oferir una plataforma tecnològica pròpia per al sector agroalimentari i el món rural, amb la finalitat de facilitar accés a la informació, als serveis i a la formació que interessi.
 
Es tracta, doncs, d’una comunitat virtual que afavoreix l’intercanvi de coneixements i experiència, tant entre els usuaris com entre aquests i els diferents agents que hi intervenen. Avui en dia és un instrument consolidat que s’utilitza habitualment com a suport per a pràctiques que milloren la productivitat i la sostenibilitat del sector agrari.
 
Pel que fa als principals aspectes de la mètrica del portal, s’ha de dir que, quant als usuaris, s’ha passat dels 15.000 usuaris registrats a desembre de 2010 als 17.000 de novembre de 2011, la qual cosa és un salt significatiu que consolida la penetració de “RuralCat” en el sector agroalimentari i el món rural.
 
Pel que fa al nombre de visites, el portal va rebre l’any 2010 un total de 282.305 visites. A finals d’octubre de 2011 s’havien registrat 296.587 (14.000 més en dos mesos menys).
 
Pel que fa al nombre de pàgines vistes, el total de 2010 va ser de 1.207.266, i a 31 d’octubre de 2011 ja es portaven 1.519.914 (300.000 més, de manera provisional).
 
Quant a les recomanacions de reg per a l’agricultura enviades per correu electrònic, l’any 2010 es va arribar a les 35.560, mentre segons les dades disponibles fins ara, l’any 2011 s’ha arribat a les 40.959. A més, s’ha enviat 19.499 SMS, xifra que supera els 18.676 de l’any passat.
 
Quant a la formació, l’any 2010 el nombre total d’edicions dels 13 cursos existents van ser 31, per les quals es van obrir 48 aules, amb una matrícula de 1.208 alumnes. Durant 2011 s’ha realitzat 17 cursos (4 més que l’any anterior), amb 48 edicions (17 més), i 1.376 alumnes matriculats en 65 aules obertes.
 
Eines per a reg
 
A l’hora de fer un balanç de l’any 2011, cal destacar particularment el suport de “RuralCat” a les decisions de reg, atès que l’aigua és un bé escàs i molt valuós socialment.
 
En aquest sentit, per tal de fer-ne un ús eficient i el més racional possible, cal conèixer les necessitats hídriques de les plantes per a saber, segons el seu estat de desenvolupament i les condicions meteorològiques locals, l’aigua que cal aportar amb el reg. Els regadius són un dels motors de les àrees rurals i els principals consumidors d’aigua, per la qual cosa s’ha de fer esforços per a millorar l’eficiència en la gestió i l’ús de l’aigua.
 
Les recomanacions proporcionades per l’eina de suport de “RuralCat” són genèriques i, si és el cas, es pot utilitzar les informacions addicionals sobre la tipologia del sòl (dades edàfiques), el sistema de reg i l’estació climàtica, entre d’altres, per a realitzar una programació de regs integrant la reserva d’aigua al sòl dins del balanç hídric.
 
Els usuaris registrats dintre de la intranet de “Ruralcat” poden guardar i consultar les seves programacions de reg per als diferents cultius, així com consultar l’històric de les recomanacions de reg per als conreus. L’accés és gratuït, i només cal inscriure-s’hi. Es mostra dades setmanals d’evapotranspiració i precipitació, i dades meteorològiques mitjanes de les diferents estacions de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC).
 
Jardineria i agrometeorologia
 
Aquest suport del portal al reg també es realitza en jardineria, i així els usuaris registrats poden guardar i consultar les programacions de reg dels seus jardins dins de Gestió de Jardins. Es mostra dades setmanals d’evapotranspiració i precipitació, i dades meteorològiques mitjanes de les diferents estacions de la XAC.
 
D’altra banda, l’apartat d’agrometeorologia de “RuralCat”, que s’ha posat en marxa aquest 2011, ha estat un dels cinc apartats més visitats enguany.
 
Aquest apartat d’agrometeorologia, a l’abast de tothom, és una bona eina per a millorar el coneixement de les condicions meteorològiques, climàtiques i hidrològiques en la seva interrelació amb la producció agrícola.
 
Hi ha un apartat de predicció meteorològica en què es pot triar tant l’abast temporal com la base territorial de la predicció. Està incorporat un sistema d’avisos de baixes temperatures per gestionar la prevenció de danys per gelades. També s’hi incorpora avisos de calamarsa i tempesta.
 
El segon apartat, relatiu a les dades meteorològiques, permet consultar tant les variables meteorològiques com les agrometeorològiques per cadascuna de les estacions climatològiques disponibles, amb un ampli ventall de variables. Aquestes informacions són d’una rellevant importància per tal que l’agricultor conegui les condicions del seu cultius i així poder prendre les mesures adequades.
 
El tercer apartat incorpora models agrometeorològics, que són noves eines per al maneig de l’agricultura moderna, atès que permeten conèixer el nivell de risc de les diferents plagues i malalties que poden afectar els cultius en un moment determinat, com a conseqüència de les condicions meteorològiques que es puguin donar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada